lat

ЗОРАН ЛУТОВАЦ ЗА ЈУТАРЊЕ ВЕСТИ: ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА ОКУПЉА ОПОЗИЦИОНЕ СНАГЕ


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке Зоран Лутовац у ексклузивном интервјуу за Јутарње вести о бојкоту или побуни, протестима, реформама и даљим плановима у Демократској странци, спољној политици и дијалогу.

Недавно сте изјавили да сте сада за побуну, не бојкот. Шта се променило?

Сврха бојкота била је да се ауторитарни режим у потпуности оголи и да покажемо да смо доследни и уз грађане, да држимо реч и да нам је јавни интерес испред страначког. То смо и урадили и сада је време да направимо следећи корак и изборимо се за промене.

Демократе неће седети скрштених руку и чекати промене, него ће радити и захтевати да се промене десе. Морамо да покажемо солидарност и да у једном фронту окупимо све који су спремни да се боре за поштене изборне услове и Србију какву желимо, како грађане и удружења, тако и друге опозиционе политичке партије и покрете. Ако у наредних годину, годину и по дана ипак не освојимо услове за слободне, поштене изборе, једино решење биће побуна. Грађани имају право и обавезу да се буне када им неко узурпира њихова права гарантована Уставом. Грађани имају демократско право да се побуне против аутократског режима и владавине једног човека. Уколико режим Александра Вучића не врати грађанима све оно што им је отео, бићу уз грађане када се побуне. Свако ко је истински оријентисан ка демократизацији Србије имаће у Демократској странци искреног партнера.

То Вам не би био први пут, зар не? И до сада сте били на протестима.

Истина, трудио сам се да сопственим примером покажем колико је солидарност битна и зато нисам пропустио ниједне протесте и често сам у медијима указивао на неправде које овај систем свакодневно чини, затварајући и кажњавајући људе због другачијег мишљења и у исто време штитећи и више него сумњива лица. Био сам у Новом Саду, Бечеју, Београду, Књажевцу, Ваљеву и многим другим местима, разговарао са онима који су (били) мета режима, пружио подршку, упутио на наш правни тим кад је било за тим потребе… Важно је да људи знају да неће остати сами и заборављени уколико говоре истину и тако се замере режиму.

Зато је и против Вас покренут судски процес, јер сте летос прекршили „полицијски час“, зар не?

Да, летос смо протестовали зато што су мере ограничења кретања важиле само за неке, док су неки други могли без проблема да се крећу и да пале бакље на крововима зграда у Београду, али заиста не бих желео да коментаришем сам процес док не буде завршен.

Да се вратимо на Демократску странку и реформе о којима већ неко време говорите. У чему је суштина реформи и докле сте стигли?

Ми ојачавамо Демократску странку, мењамо њен крвоток, само са једним циљем: да је вратимо њеним члановима и грађанима. Демократска странка мора да на првом месту заступа јавни интерес и да одлуке које доноси буду у интересу грађана, чак и онда, да не кажем посебно онда када су интереси грађана у супротности са интересима странке.

Други важан корак ка томе да вратимо поверење грађана је да допустимо да се истакну поједнци са добрим и чистим биографијама из целе Србије, да преузму важне послове и раде оно у чему су добри. Не могу кандидати и представници Демократске странке вечито бити исти људи. У Демократској странци велики је број чланова које нико није контактирао годинама или који нису добили прилику да се њихов глас чује. Ми то желимо да променимо.

Недавно смо усвојили Нацрт новог Статута и изменама омогућили да многи одбори који су у статусу повереништава распишу изборе и изаберу ново руководство. То према старом Статуту једноставно није било могуће у свим срединама, али сада јесте и очекујем да у наредном периоду демократе изаберу своје представнике у многим градовима и општинама.

Многи су Вас нападали управо због великог броја повереништава…


Демократска странка се као опозициона партија већ годинама суочава са низом проблема, што је резултирало бројним повереништвима и пре но што сам постао председник. Од 2018. године до данас јесте распуштено још неколико одбора због неактивности или непоштовања страначких одлука, али није то ништа толико алармантно колико су појединци покушавали да представе то у медијима, посебно када се узме у обзир да по старом Статуту нису ни могли да одрже изборе јер је он скројен за странку на власти и данас није применљив у пракси.

Не смемо заборавити да повереништво не значи да одбор не постоји, него само да је начин деловања чланова Демократске странке привремено промењен, док се ново руководство не изабере. Ваљево и Обреновац су можда најбољи примери да је активно деловање локалних одбора, а посебно оних која су у статусу повереништва, изузетно важно јер ова два одбора свима нама могу да послуже као пример како треба радити: у Обреновцу смо за само месец дана учланили двадесет шест нових људи који раније нису били политички активни, а ваљевски одбор је толико ојачао да ће бити међу првима који ће спровести изборе за председника и градски одбор.

Какви су планови демократа за наредни период?

Настављамо да обилазимо Србију у оноликој мери колико нам епидемиолошка ситуација и мере опреза дозвољавају, да разговарамо са грађанима и члановима. У уторак ћемо бити у Сремској Митровици, у среду у Ковину, а у четвртак у Чачку. Додатно, морамо да иницирамо више акција попут данашње испред РТС-а, које указују на актуелне проблеме, грађанима поручују да нису сами и да постоје они који су вољни да се боре за достојанствен живот у Србији. Ако власт неће да поштује законе, ми смо ту да је са грађанима на то натерамо, и на том путу ће нам помоћ представника Европске уније бити од огромног значаја.

Као што сам већ поменуо, Демократска странка је уинтезивном процесу реформе и демократе својим примером желе да покажу и мотивишу и преостале снаге у опозицији, како бисмо заједно креирали политичку понуду коју би грађани могли да подрже и за коју би могли да гласају. Сигуран сам да ћемо у томе успети и учинити Србију онаквом какву желимо и заслужујемо..

Више пута сте помињали посреднике из Европске уније. Не очекујете да би Министарство за дијалог могло да буде посредник у разговорима опозиције и власти?


Апсолутно не. Само постојање овог министарства јасан је сигнал да нешто озбиљно није у реду са државом у којом живимо, а након 8 година власти Српске напредне странке, урушавања институција и концентрисања моћи искључиво у рукама председника, тешко да се може рећи да уопште постоји воља власти да се разговара са представницима опозиције. Да ли заиста мислите да једно министарство, које год било и ко год био на његовом челу, има ту моћ да преговара и самостално одлучује када смо видели да је Александар Вучић орочио трајање Владе и пре но што је формирана? То је једноставно смешно и захтева озбиљне вештине, време и посвећеност како представника опозиционих партија, тако и наших европских партнера.  

Зашто баш представници Европске уније, а не Америка или Русија?

Србија мора своју спољну политику да базира само на једном стубу споље политке – на Европској унији. Чланство у Европској унији је наш спољнополитички приоритет и налази се чак и у Уставу, а данас сви извештаји данас јасно поручују да нас је режим Александра Вучића удаљио од чланства уместо да нас приближи. Србија припада европској породици и неопходно је да се што пре врати на прави пут, да разуме, осмисли и спроведе свеобухватне реформе. 

Извор: Јутарње вести

 

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ