lat

Зоран Лутовац: Није ми прихватљива политика Двери


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Зорана Лутовца за VICE Srbija

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

"Искуство ми говори да у политици, баш као и у спорту, овде боље пролазе аутсајдери него фаворити."

Зоран Лутовац, нови председник Демократске странке, у првих пар недеља наишао је на критику дела јавности због изјаве да су Двери "добродошле у савез".

Састали смо се с њим у канцеларијама Демократске странке како бисмо лично од њега чули да ли му је заиста прихватљива политика Двери, али и који је његов план за враћање ДС-а у живот. И зашто му је Савез толико важан да је спреман да, како то оцењују стручњаци, ризикује да већ озбиљно ослабљена партија престане да постоји.

Vice: За почетак, волела бих да вас питам какав је морал у Демократској странци, пар месеци након што сте на изборима доживели озбиљан ударац?

Зоран Лутовац: Разумели смо шта нам се десило на београдским изборима и спремни смо да вратимо поверење грађана који су некада гласали за нас и да придобијемо поверење неодлучних и оних који ће тек почети да гласају.

Верујете ли да ће вам поћи за руком оно што није ни Драгану Ђиласу, ни Бојану Пајтићу, нити Шутановцу. Односно да ли верујете да можете да зауставите суноврат Демократске Странке?

Није први пут да се ДС налази у тешкој ситуацији, као што није први пут да ће се из тешке ситуације извући и мењати Србију на боље.

Какве промене доносите у ДС?

Суштинске. И у организационом прегруписавању и погледу јаснијег социјалдемократског профилисања и у смислу начина комуникације и деловања према грађанима.

Шта значи то "суштинске"?

Када кажем суштинске мислим на ефикасније устројство странке, укључивање већег броја људи у активности странке, отварање врата за нове људе, али и спровођење програмских циљева у живот. Промене су неопходне и у смислу деловања према другим странкама опозиције. Већ смо направили прве кораке, у кадровском смислу, и бирао сам за сараднике људе који су се показали као успешни у пословима који су радили. Такође, важно је да ускладимо програм и деловање и да то грађани виде и осете. Народ нас је често доживљавао као отуђену политичку елиту и ми то морамо да променимо. Да покажемо не само реторички емпатију него и да својим деловањем будемо прихваћени од стране грађана.

А како ћете решити проблем фракција унутар ДС-а?

Фракције постоје у свим демократским странкама, негде су чак и озваничене, али оно што ја желим да променим су неформалне групе унутар странке које желе да имају неформални утицај - не на основу неког програмског циља или идеологије, него на основу удружених личних интереса. То треба да престане да буде манир и пракса у Демократској странци јер штети странци и свима у њој и ван ње који је подржавају.

Да ли је то што сте донекле „аутсајдер“ и то што нисте толико познати јавности хендикеп или пак бонус?

Искуство ми говори да у политици, баш као и у спорту, овде боље пролазе аутсајдери него фаворити.

Да ли знате какав је став грађана о Демократској странци?

Да, знам врло добро јер се бавим, између осталог, и истраживањима јавног мњења. Демократска странка је имала успоне и падове, али кад је било најтеже била је са својим грађанима и мењала Србију на боље.

Знају ли какав је ваш програм. И шта је на пример став ДС о Косову? Има ли ДС јасан став о том горућем проблему?

Програм знају онолико колико је могуће да допру до њега. Што се односа према Косову тиче ја сам учествовао у писању два предлога за решавање косовског проблема још од средине 90-тих: предлога за стварање суштинске аутономије и стварања два ентитета после Дејтонског споразума. У међувремену се доста тога променило, а они који су некада одлучно били против наведених предлога преузели су на себе да у знатно неповољнијим околностима за које су управо они најзаслужнији – решавају проблем у складу са обећањима која су дали некоме. Ми не знамо тачно шта је у питању, али знамо да садашњу опозицију нити је ко питао, нити је ко информисао о чему се ради. Мој став је да пре него што се приступи нормализацији односа са Приштином, да се најпре нормализују односи унутар Србије.

Уколико дође до неког споразума пре тога, не би га требало подржати у парламенту, јер је и сам тај парламент девастиран и понижен. У току процеса нормализације односа унутар Србије требало би приступити нормализацији живота на релацији Београд-Приштина, па тек потом, кад се достигну стандарди неопходни за улазак у ЕУ, приступити решавању статусних питања.

Вучића често чујемо да каже да опозиција једино што уме је да га мрзи, и да не нуде никакав програм. Шта је оно што ћете ви, на челу ДС, понудити грађанима?

Нико њега не мрзи, то је само скретање пажње са чињенице да он сноси највећу одговорност за тежак живот грађана. Демократска странка има свој програм, а он ће бити видљивији на терену, у непосредној комуникацији са грађанима. Морамо делом показати да ћемо се борити за права грађана у привреди, здравству, култури, просвети доношењем праведнијег закона о раду... да ћемо се борити против незапослености и лошег животног стандарда конкретним мерама, а не статистичком акробацијом... да ћемо вратити правду у свакодневни живот...

Да ли вас нервира то што је он, бар на папиру, „украо“ велики део политике ДС-а, попут европског пута Србије, решења косовског проблема, војне неутралности…

Ништа СНС није украо од ДС-а осим европске реторике. Пут СНС-а је антиевропски пут поплочан европском реториком. Њихова политика није само антиевропска, него и антицивилизацијска, јер почива на израбљивању слабих и подилажењу јачима, јер почива на гажењу свих вредности за које се боримо.

Да ли заиста верујете да је ДС-у данас неопходнији улазак у опозициони савез од самог јачања странке?

Ту се не ради о томе шта је неопходније. Ради се о томе да нам је неопходно јачање странке, али исто тако и грађење Савеза странака које ће бити спремне да се супротставе самовлашћу једног човека. То су комплементарни процеси и најбоље је да се остварују истовремено – и за странку и за Савез.

Избори нису ни у најави, зашто се онда жури са уједињењем опозиције?

С обзиром на то да у Србији све зависи од воље једног човека, па и то када ће бити избори, никада није прерано бити спреман за изборе. Овде се избори готово никада не одржавају када им је време. Осим тога владајући СНС никада не престаје да се бави изборним кампањама. Што се Савеза тиче, журбе нема. Неки чак мисле да би требало брже правити Савез. Све у свему, најважније је добро га конципирати и на добре основе поставити.

Недавно сте изјавили да су врата савеза „отворена и за Двери“, што је наишло на негодовање дела опозиционе јавности. Не бојите се да таква једна коалиција може само додатно да пољуља поверење грађана у ДС?

То што сте ставили под знаке навода нису моје речи, него уредника једног дневног листа који је извукао такав закључак на основу мог одговора. Питање је гласило: Да ли сматрате да би и ДСС и Двери требало да буду у Савезу? Мој одговор је био: 'У Савезу би требало да буду све странке удружења, покрети и појединци које желе нормализацију односа у Србиј, владавину права, слободу медија, независно судство…' Дакле, то нису моје речи него је уредник тих новина Двери препознао у мом одговору и ставио их у наслов.

Да ли вам је прихватљива њихова десничарска политика?

Наравно да није. Ми смо на супротним политичким половима. Оно што сам рекао за њих јесте то да је могућа искључиво временски ограничено синхронизовано деловање поводом конкретних јасно дефинисаних циљева као што су на пример, слобода медија или независно судство. Морамо да разликујемо савез и коалицију. Савез мора да се фокусира на неке кључне заједничке циљеве како бисмо обезбедили нормалан политички живот, и како бисмо формирали прелазну владу која би обезбедила фер изборе, и тек после тога свако излази са својим програмом. Не пада ДС-у на памет да са Дверима прави некакве компромисе по питању људских права или природе друштва које би се градило.

Аналитичари и стручњаци упозоравају да улазак у било какав савез пре него што ДС унутар странке не ојача може да буде фаталан по вашу партију. Који је ваш одговор на то?

Формирање Савеза ће бити корисно и за Савез и за ДС, јер смо једни другима потребни. Јача ДС ојачаће и сам Савез и обрнуто јачање Савеза биће ветар у леђа ревитализацији ДС-а.

Да ли је ДС направила грешку када је прихватила да подржи Сашу Јанковића на председничким и да му све своје ресурсе, а да за узврат стојите у публици на његовим изборним митинзима, уместо на бини?

Није била грешка што је ДС подржао Сашу Јанковића, грешке су прављене после окончања председничких избора, пре свега на другој страни.

Да ли је могућа сарадња са Јанковићем? И да ли му верујете?

У политици је битно да на ствари гледате лично већ да имате једну ширину и циљ. И зато је важно тражити најмањи садржалац. Мислим да изговори који су послужили за однос Покрета слободних грађана према према ДС нису били фер, али не смемо да гледамо на то лично.

 

Како планирате да допрете до јавности, с обзиром на то да вам не дају, што сте више пута истицали, простор у утицајним медијима?

Све што нам буде на располагању морамо користити како бисмо допрли до грађана: од трибина, директне комуникације, преко локалних медија, друштвених мрежа до прављења догађа који се неће моћи игнорисати.

Ваша странка је годинама штампала новину која се звала "Демократија". Да ли је то можда пут?

У време "Демократије" било је самовлашћа, али није било интернета. Ново време захтева и нове одговоре. Морамо се прилагодити новим околностима и деловати у складу са њима.

Већина људи не зна да је ДС окована дуговима. Имате ли решење за тај проблем који кочи нормално функционисање странке?

Имамо неколико модела за решавање тог проблема. Применићемо онај који је најделотворнији.

Дуго сте сарађивали са Зораном Ђинђићем. Које су најважније лекције које сте од њега покупили?

Најважнија лекција је та да се консултујем са људима који имају знања и искуства неопходна за доношење важних одлука. Такође, да кад се бавите политиком морате правити компромисе, јер су компромиси суштина политике, али да се крајњи циљ због тих компромиса не доводи у питање.

Колико данашња ДС има сличности са странком Зорана Ђиндића? Велики број људи, међу којима су и његови бивши сарадници, је у неким другим странкама, што владајућим, што опозиционим.

Неупоредиво је ово време са оним временом, неупоредива су искуства и околности. Тачно је да су се исти људи у различита времена нашли на различитим странама. Искушења су показала ко се у политици водио политичким идејама и вредностима, а ко личним користима и мотивима.

(Извор: Vice; autorka: Јована Шестериков)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ