lat

Зоран Лутовац: Незадовољних нема у органима ДС, већ само у таблоидима


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке говори за Данас о односима у ДС, Савезу, Дверима и паравојном кампу

Избори у ДС-у су завршени, ми смо сада један тим. Дезинформације у таблоидима о нејединству у ДС пласирају они који не желе добро Демократској странци.

Таблоидни „медији“ који објављују дезинформације су кредибилни колико и извори на које се позивају. Демократска странка је стабилна и одлучна да у савезу са правим опозиционим странкама мења неподношљиво стање ствари за огромну већину грађана у Србији. Обилазим Србију, разговарам са људима, апсолутно нема дисонантних тонова у погледу опредељења за Савез. Демократе разумеју где се налазимо и шта нам је чинити. Удружени са другима радимо управо оно што грађани очекују од нас – каже за Данас Зоран Лутовац, председник Демократске странке, негирајући тако писање појединих медија да је ДС у потпуном расулу.

* Иако тврдите да је у ДС све у реду, има наговештаја да ће поједини функционери ДС покренути иницијативу за вашу смену.

– Незадовољних нема на седницама органа странке, има их само у таблоидима и у машти неколицине незадовољних личним статусом.

* Спомиње се чак и да је читав посланички клуб ДС против вас. Да ли је то могуће, ако су део тог посланичког клуба и ваши потпредседници Дејан Николић и Александра Јерков?

– Понављам, то су дезинформације оних који не желе добро Демократској странци. Дакле, није тачно.

* Највише вам се замера што сте пристали на Савез у коме су Двери. Ваш страначки колега Горан Јешић на друштвеним мрежама чак је Савез за Србију назвао нацистичком коалицијом јер су у њој и Двери. Да ли је то добра основа за сарадњу?

– Разговарао сам са чланицама и члановима Демократске странке широм Србије. Нико није довео у питање потребу формирања Савеза. Свега неколико њих је јавно исказало незадовољство због Двери, али нико није довео у питање Савез. Има појединачних излива незадовољства, али то је очекивано с обзиром на наше програмске и идеолошке разлике.

* Као један од аргумената за вашу смену спомиње се да сте потпуно непрепознатљиви и да вас чланови ДС ни у кругу двојке не препознају. Зашто вас нема више у јавности?

– Ти који ми замерају то што сам непрепознатљив имају други проблем – њих сви знају. Њихова познатост је свела ДС на два одсто подршке. Већу заступљеност је могуће остварити, али лошу представу у јавности коју има неколицина незадовољника из ДС-а немогуће је поправити. Дао сам велики број интервјуа, појављивао се где год сам позван, обилазим Србију и разговарам са људима, имам добар однос са слободним медијима, али њих је мало и немају велике тираже и гледаност. Једини начин да се то промени јесте да ојачамо ДС и Савез до те мере да се не могу игнорисати. И, пре свега, да Јавни сервис РТС учинимо сервисом свих грађана.

* Упркос инсистирању ваших страначких колега нисте се изјаснили како је могућ савез са Дверима Бошка Обрадовића, потпуно идеолошки другачијом странком.

– Савез је отворен за све праве опозиционе опције, јер грађани желе широки опозициони савез који је у стању да се супротстави режиму. Циљеви за које се боримо изнад су и изван програмских и идеолошких разлика. У питању је борба за стварање елементарних услова за нормалан свакодневни и политички живот. Сарадња оволико различитих странака је могућа само ако се постигне договор о томе шта су циљеви сарадње и на који начин ће се деловати. И управо то су постигли оснивачи Савеза.

* Истовремено колеге вас прозивају и да се изјасните и оградите од паравојног кампа за децу на Златибору и Милана Стаматовића, кога на друштвеним мрежама називају лудаком спремним за Ковин. Оснивачка скупштина Савеза је 2. септембра, а разлике и нетрпељивости су огромне.

– Огласио сам се преко друштвене мреже, баш као и још неколико страначких колегиница и колега и рекао да нам нису потребни војни, него едукативни кампови, да нам је потребно помирење, а не звецкање оружјем… Уверен сам да ће се сви оснивачи и чланови дисциплиновано држати заједничке платформе када Савез буде формиран.

* Чуди и то што ваше страначке колеге са истим жаром нису својевремено реаговале против коалиције са Социјалистичком партијом Србије, већ је она здушно прихваћена.

– То је право питање за њих. И није у питању само СПС, него и Јединствена Србија. И не само они и не само тада… Али је такође занимљиво како медије интересују само разлике унутар Савеза за Србију, а немају проблем са тим што су са Вучићем у коалицији они који су за војни савез са Русијом са онима који су за НАТО, што су заједно комунисти и монархисти, они који су за ЕУ са онима који су за евроазијске интеграције… Или то није занимљиво, или то не сме да буде занимљиво? Одговор на ово питање умногоме говори о медијским приликама у Србији.

* Један од камена спотицања који се из ДС попео на друштвене мреже је и зашто савез са Ђиласом, који је захваљујући дугу ДС практично постао власник странке.

– Чланице и чланови ДС-а су власници своје странке, а они су одлучили да се формира Савез и то и даље једнодушно подржавају. Не бих даље да коментаришем доушничке прилоге у пропагандним гласилима владајуће клике.

* Савез за Србију с времена на време организује скупове по градовима Србије, али се чини да су ти скупови мало посећени и да су веома ретки. Могу ли вас задесити парламентарни избори практично неприпремљене?

– Скупови Савеза су били изузетно посећени, атмосфера је била сјајна и свуда се осећа енергија за промене. Отуда толика бука у режимским медијима. Сагласан сам да би требало да буду чешћи, и биће, јер то желе грађани.

* Зоран Живковић, лидер Нове странке, изашао је у јавност са својих 15 тачака деловања и позвао опозицију да се уједини око идеје о ЕУ и ослободи Двери.

– Сви они који су за ЕУ, али и они који нису, могу да се окупе око платформе и програмских циљева Савеза, јер су они усмерени за остваривање основних демократских начела без којих нема нормалне државе нити нормалног политичког живота. Без којих нема европских интеграција. Нису сви у овом савезу за ЕУ, али смо сви за остваривање циљева без којих се не може у ЕУ. Ове вредности баштине све демократске државе било да се налазе у ЕУ или ван ње. Када остваримо наведене програмске циљеве, бићемо нормална држава у којој ће грађани моћи слободно да одлучују какву власт желе и којим путем желе да се Србија креће. Уверен сам да ћемо тада бити знатно ближе ЕУ.

* Осим Живковића из Савеза за Србију, чини се, дефинитивно су испали Борис Тадић и Велимир Илић. Зато су они непожељни?

– Нико није испао. Свима који подржавају платформу и циљеве Савеза врата су отворена.

* Како сте ви разумели Вучићев предлог о разграничењу са КиМ и истовремени жестоки напад на опозицију и све који се противе том предлогу?

– Нема ту шта да се разуме, јер нема предлога. У држави у којој један човек контролише све и одлучује о свему – проблем је то што нико не зна шта он хоће, када хоће, зашто нешто неће или хоће… Најважнији је проблем то што му се тако може. Све остало су медијске покривалице. Требало би нормализовати свакодневне, животне односе са Приштином, омогућити слободан проток људи, робе и капитала, али питање статуса не могу и не смеју решавати аутократе и недемократски режими у приватном аранжману.

Оруђе недемократске владавине

* Очекујете ли да ће питање Косова бити ускоро решено и шта би могло бити питање на референдуму, ако га уопште буде?

– То није посао за аутократе и недемократске режиме. Референдум је демократска тековина, али када га расписују и спроводе аутократе, они се претварају у своју супротност – у оруђе недемократске владавине.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ