lat

Зоран Лутовац: Наши даљи кораци зависе од власти


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Зорана Лутовца за Блиц

Протести прошле суботе били су веома успешни и то потврђују сами учесници протеста и они који подржавају протесте, али и реакције представника власти и медија под њиховом контролом, оцењује један од лидера СЗС Зоран Лутовац за "Блиц".

Шеф демократа најављује и да ће грађанска непослушност, камповање испред државних институција бити неке од варијација изражавања незадовољства у случају да власт и даље игнорише грађане и опозицију, као и да од власти зависи шта ће од тога бити примењено.

На скупу СНС председник Вучић је одбио захтеве послате са опозиционог митинга одржаног прошле суботе. Каква ће бити реакција на то?

- То је наставак његовог нерационалног и неодговорног понашања. Он свакодневно крши Устав и законе понашајући се као да је држава његово власништво. Такво његово понашање, међутим сасвим је у складу с његовом политиком подела и промовисања самовоље. Зато су, између осталог, људи на улицама. Он је то саопштио на страначком скупу поистовећујући државу са својом странком и са собом као председником те странке, што говори о њему самом, али и о природи државе коју је узурпирао.

Како ћете ви одговорити на то?

- Одговор на то ће бити рационалан. Показаћемо на делу нашу спремност за дијалог који води нормализацији односа у друштву. Конкретизоваћемо је тако што ћемо подржати формирање делегације грађана протеста "1 од 5 милиона", студената, јавних личности и представника Споразума с народом за дијалог са властима. Ту делегацију чинили би стручни људи и представници удружења који се баве слободом медија и изборним процесом, дакле људи од професионалног искуства и угледа. Они би сачинили и понудили одговарајућа решења која би била обавезујућа за све и на тај начин допринели нормализацији рада институција, поштовању Устава и закона. Најпре у области стицања услова за поштене изборе укључујући и слободу медија како је назначено у захтевима.

Сем тога? Да ли је једна од опција грађанска непослушност, камповање испред државних институција?

- То су само неке од варијација изражавања незадовољства у случају да власт и даље игнорише грађане и опозицију. Да ли ће и шта ће од тога бити примењено не зависи само од једне стране.

Део оних који подржавају протесте очекују и конкретне акције, могло се чути и да је неозбиљно да су окупљени људи из целе Србије да би се поставили други захтеви и дао рок од шест дана?

- Све су ово конкретне акције и усмерене су ка истом циљу: нормализацији односа у Србији. Разлике постоје у погледу сагледавања целисходности одређених тактика, редоследа потеза, начина и употребе политичких средстава да се тај циљ оствари, али те разлике не би смеле да утичу на одлучност свих да те промене заједничким снагама омогућимо.

Власт каже да су протести од прошле суботе пропали. Јесу ли?

- Протести прошле суботе били су веома успешни и то потврђују сами учесници и они који подржавају протесте, али и реакције представника власти и медија под њиховом контролом. Толико пажње, коментара, осврта, директних и посредних обраћања власти и њихових медија само потврђује чињеницу да је протест успео. Грађани су својим бројним присуством показали да желе суштинске промене у Србији и натерали су аутократу и његове следбенике да покажу нервозу због тога. Ти људи су дошли својом вољом, без притисака, уцена, подмићивања и претњи и то њихово присуство на протесту чини још важнијим, а њихову вољу још релевантнијом.

Бивши председник Србије Борис Тадић је тад извиждан. Како гледате на то? Је л‘ то једна од порука из које можете да извучете поуку?

- Било је оних који су звиждали, али се он као прави демократа знао суочити с тим. Код аутократе Вучића тако нешто не може да се деси јер на његове скупове долазе само "проверени" и строго контролисани грађени. И то разликује демократу од аутократе. Код Вучића на скупу присутни не могу да напусте скуп када пожеле, снимају се да случајно не искажу незадовољство... Таква подршка је климава и он то добро зна…

Уочљиво је да Драган Ђилас није говорио на скупу у суботу. Зашто?

- Он је сматрао да лидери странака не би требало да говоре.

Не бих говорио као Сергеј

Критикован је и говор Сергеја Трифуновића због псовки. Одобравате ли такав говор или пак сматрате непотребним?

- Ја не бих тако говорио.

ДС не напушта Савез

У медијима су се појавиле информације да би ДС могао да изађе из Савеза. Да ли је то тачно?

- Није тачно. Демократска странка је један од оснивача Савеза за Србију и сматра да је Савез важан у борби за демократизацију Србије и нормализацију живота у њој. Такође, јачање ДС, њено укрупњавање јача Савез. У Србији је на делу тренд општег повезивања и јачања опозиције. У случају ДС он се одвија на три поља: укрупњавање самог ДС на идеолошко-програмским основама, затим у оквиру Савеза за Србију на заједничкој платформи борбе за универзалне вредности које су важне за све странке без обзира на њихову идеолошку програмску оријентацију и најзад, у оквиру Споразума с народом где се са осталим странкама опозиције успоставља непосредна сарадња са грађанима на платформи нормализације Србије.

(Извор: Блиц)

 

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ