lat

Зоран Лутовац: ДС је имала рејтинг испод 2 одсто кад сам постао председник! Вратићу ову странку на пут Зорана Ђинђића!


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Зорана Лутовца за Еспресо

Зоран Лутовац нам је рекао који од досадашњих председника Демократске странке му је идеолошки најближи

Председник Демократске странке Зоран Лутовац био је гост Еспресо интервјуа недеље. Са Лутовцем смо причали о инциденту у Шапцу, који је обележио представљање програма Савеза за Србију од 30 тачака, шта се крије иза инцидента, да ли је опозиција спремна за уједињење, са чим се све Демократска странка не слаже када је Савез за Србију у питању, са ким имају најмање заједничких тачака, како ће се те разлике пребродити, када се осврне на претходна два месеца откако је изабран за председника ДС како види ситуацију, како је ДС од некада највеће странке дошла до странке која не може да пређе цензус, шта ће другачије радити од Ђиласа, Пајтића, Шутановца....

Лутовац нам је рекао који од досадашњих председника Демократске странке му је идеолошки најближи, какав исход очекује од иницијативе коју је ДС покренула за смену посланице СРС Вјерице Радете због говора мржње, увреда и бола који је нанела породици сребреничких жртава, шта ће бити са Косовом, зашто за време власти Демократске странке није постигнуто праведно и одрживо решење за Косово и Метохију, да ли је за 11 година власти демократског блока (2001-2012) изграђено демократско, уређено и праведно друштво и владавина права по највишим европским стандардима, као што пише у тачки 1 њиховог програма, да ли је могуће и политички реално поновно окупљање Демократске странке, која је тренутно распарчана у неколико партија, да ли одговорност за распад ДС сноси Борис Тадић, какво је његово мишљење о улози Бориса Тадића у политичком животу Србије, да ли има неког макар налик на Ђинђића данас у српској политици, шта највише замера Александру Вучићу, али се осврнуо и на прозивке које му многи упућују на рачун облачења за које кажу да је старомодно, и на прозивку Тање Војтеховски за "кошуљу са кратким рукавима"...

Савез за Србију представио је у Шапцу свој програм од 30 тачака, међутим овај догађај обележио је инцидент - група грађана вређала је лидере опозиције. Шта се крије иза овог напада, те грађане доводе у везу са Српском напредном странком?

- Било је договорено да се у Шапцу представе програмски циљеви Савеза за Србију, и Српска напредна странка је организовала такозвани врући дочек, где је то у ствари једна врста демонстрације силе и покушаја спречавања да се чује други глас, и то није ништа необично, јер је очекивано да се јавна реч гуши у Србији, а ово је само наставак другим речима те политике спречавања слободног говора.

Како се то на крају завршило?

- Тако што је на крају то испиновано да је ту наводно био неки инцидент, испоставило се да је такозвана жртва инцидента у ствари активиста СНС и функционер, и да је то послужило како би се скренула пажња са суштине, а суштина је представљање програмских циљева. Све је то нешто на шта смо навикли, и што виђамо све ове године. Савез се због тога и окупио, а у будућности то не дешава, да имамо слободан говор у којем ће сви моћи да изражавају своје политичко мишљење, и да се негује сасвим другачија политичка култура, о којој ћете саслушати оног са ким се не слажете, а не доводити политичке активисте који ће да спрече слободан говор.

Да ли је опозиција спремна за уједињење?

- Опозиција је очигледно схватила оно што грађани очекују од ње. Окупљени у Савезу за Србију, политичке странке, удружења, групације су одлучиле да ставе по страни оно што су посебности и разлике, да нађу најмањи заједнички садржалац, и да са таквом платформом изађу пред грађане и понуде нешто сасвим друго од овог што имамо данас.

Са чим се све ДС не слаже када је Савез за Србију у питању, са ким имате најмање заједничких тачака?

- Поента Савеза за Србију је да тражимо оно у чему се слажемо, а не оно у чему се разликујемо, и то је суштина и деловања и природе овог Савеза. Нама Савез не би био потребан да имамо нормалну, демократски уређену државу. Онда бисмо, свако са својим пограмом пред бираче и тражили подршку за свој програм. Управо зато што немамо нормалну политичку ситуацију у Србији, ми смо се одлучили да наше разлике ставимо по страни, да тражимо оно што је најмањи заједнички садржалац и да са тим изађемо пред грађане.

Да ли се те разлике могу пребродити?

- Очигледно да могу, ако смо нашли толико заједничких елемената. То су неки циљеви који се тичу свих нас и који не зависе од наших програма, идеолошких опредељења. То су универзалне вредности, то су универзални принципи без којих не може да функционише ниједна држава.

Почетком јуна сте изабрани за новог председника Демократске странке. Када се осврнете на претходна два месеца, шта бисте рекли?

- Пред Демократском странком су велики изазови, велика искушења. Демократска странка је у тренутку кад сам је преузео била испод 2 одсто на нивоу целе Србије. Оно што је битно је да извучемо неке поуке из  оног што се дешавало у претходном периоду, да пробамо да консолидујемо Демократску странку, да утврдимо критеријуме и да органе унутар странке ефикасним, делотворним и да као такви уђемо у Савез и допринесемо Савезу, да извршимо промене, јер ми смо странка која би нешто мењала а не која би се бавила собом.

Како је ДС од некада највеће странке дошла до странке која не може да пређе цензус на изборима?

- Демократска странка ће опет бити странка која неће бринути о цензусу, него о томе како да мења Србију. У претходном периоду дешавале су многе негативне ствари у самом друштву, и у ДС-у. Показало се да један број самих чланова, активиста па и функционера улазио у Демократску странку само зато што је на власти, другим речима, није био ни члан ДС него власти. Многи од њих су сада поново на власти, само се она сада другачије зове. Не зове се више ДС, него СНС. Неопходно је да у ДС привучемо људе који држе до принципа, вредности, који су спремни да се баве политиком да би урадили нешто за опште добро, а не личним користима.

Шта ћете ви радити другачије од Драгана Ђиласа, Бојана Пајтића, Драгана Шутановца?

- Пре свега покушаћу да је јасније профилишем у социјал-демократском правцу. Покушаћу да унутар странке заједно са својим сарадницима и члановима мењам странку у смислу односа према грађанима, и у смислу међусобног односа унутар странке. То су велики изазови и то неће моћи да прође само тако што ће председник странке да се бави тим. Неопходна је помоћ свих и чланства које жели то да уради, а огромна већина то управо жели, а то су показали и унутарстраначки избори.

Који од досадашњих председника ДС вам је идеолошки најближи?

- Ја сам у Демократску странку ушао на позив Зорана Ђинђића. Био сам његов политички саветник, његов сарадник и тако ја видим начин функционисања политике, као делатност која треба нешто прагматично да уради, да чини на пољу неких правих промена у друштву. Када говоримо о узорима, сваки од председника Демократске странке имао је неке врлине и слабости, али оно што је општа слика, што би требало да буде нека водиља бављења политиком јесте управо тако схватање политике где се принципи и начела стављају у службу прагматичних промена и да се уради нешто конкретно.

ДС је предала потписе посланика за разрешење посланице СРС Вјерице Радете са функције потпредседнице парламента због говора мржње, увреда и бола које је нанела породици сребреничких жртава. Какав исход очекујете?

- Очекујем да ће сви људи који размишљају као прави политичари, као одговорни људи, а одговорност подразумева да свако треба да одговара за своје чињење и нечињење, да се у складу са тим понашају и да гласају за то да она не буде потпредседница Скупштине, јер место које она заузима не говори само о њој, него о целом парламенту и нама као држави.

Шта ће бити са Косовом? Који је ваш став?

- Што се тиче односа према Косову и Метохији, Савез за Србију је донео један начелан став и приступ да се у дијалогу решавања тог проблема полази од поштовања Устава, резолуције 1244, и да у даљем процесу преговора не долази до усвајања субјективитета од стране Приштине. То су принципи од којих се почиње, и оно што је неопходно претходно учинити јесте да се у самој Србији дође до нормализације односа. Ми морамо саму Србију нормализовати, па тек у тим околностима са демократским институцијама и демократском капацитетом разговарати о нечему што би се могло звати питање статуса и питање статусног односа Београда и Приштине. Међутим, што се тиче нормализације живота, у смислу нормалног функционисања токова људи, капитала, робе, то је нешто што може одмах да се ради, неопходно је да најпре нормализујемо Србију, да бисмо нормализовали односе са Приштином.

Зашто за време ваше власти није постигнуто праведно и одрживо решење за Косово и Метохију?

- Демократска странка никада није била у позицији у каквој је СНС. Никада није имала толику већину да може самостално да одлучује, нити је имала толики конгломерат странака које је подржавају, да би могла да доноси одлуке које је подржава двотрећинска већина у парламенту, и толика популарност политичара која би могла да јој омогући лагодну позицију да разрешава тако крупна питања. Деморкатска странка је све време напротив, морала да се бори са уступцима, поступцима, са друге стране да води рачуна о свом програму и циљевима, а партнери ДС за разлику од партнера других странака тада су имали уцењивачки потенцијал, данас немају и у томе је огромна разлика.

Да ли је за 11 година власти демократског блока (2001-2012) изграђено демократско, уређено и праведно друштво и владавина права по највишим европским стандардима, као што пише у тачки 1 вашег програма?

- После петооктобарских промена учињене су огромне ствари. Људе треба подсетити да ми нисмо имали ни друштво, ни државу, ни привреду, ни банке, да се бензин куповао на улици, да у продавницама није било робе, да нисмо имали чак ни ПДВ систем. Дакле, то је била једна руина, једно спржено земљиште. Кад кренете од тога, па до оног што се урадило, може се рећи да се много урадило, али да није било довољно. Поновни силазак са демократских опција и долазак на власт оних који су некада били на власти враћа Србију корак, два уназад на многим пољима. На неким пољима је толико учињено да је немогуће вратити се назад, али на многим пољима ми имамо пре свега, политичке културе и односа огроман корак назад, где се ви не бавите политиком у Србији, већ преживљавањем. Политичке странке су на мети и третирају се као непријатељи, уместо да се третирају као у свакој демократској држави, као део политичког система. То су огромне разлике.

Да је могуће и политички реално поновно окупљање Демократске странке, која је тренутно распарчана у неколико партија?

- То пре свега мора да буде окупљање оних који, пре свега, подржавају Демократску странку. Људи, који су функционери, који је чине треба само да изражавају вољу тих чланова, симпатизера, чланова, који подржавају такву политику. Мислим да је то прави начин и пут да се обнови снага Демократске странке.

Да ли одговорност за распад ДС сноси Борис Тадић?

- Распад је претешка реч. Свако од претходних председника сноси део одговорности и ја не бих да се на било који начин даље бавим тиме. Заиста се сви много баве Демократском странком, одговорношћу коју је имала, мислим да је превише да се и ДС томе доприноси. Оно што ДС жели је да добије део медијског простора и да има простора да прича о неким променама, да нешто мења, а не да прича о неким својим грешкама и одговорностима. Историја ће најбоље судити о њему и његовом

Добро, али какво је ваше мишљење о улози Бориса Тадића у политичком животу Србије?

- О Борису Тадићу је много тога речено од стране критичке јавности, политичких странака које су биле блиске или су биле удаљене од Демократске странке. Историја ће најбоље судити о њему и његовом месту у полиичком животу Србије, али кад погледате Бориса Тадића и његове опоненте сада, разлика је небо и земља. Разлика је огромна и сигурно у поређењу са њима није му много тешко да буде светлосним годинама далеко, и свакако да је његова улога у развојном животу Србије велика и позитивнија у поређењу са опонентима.

Има ли неког макар налик на Ђинђића данас у српској политици?

- Сви политичари су на свој начин посебни. Оно што је њега карактерисало је да док је био у политици није био популаран. Он је чак био једини лидер који је слабије стајао од сопствене странке, имао слабији рејтинг од његове странке. Са друге стране, он је био једини лидер који није водио рачуна о томе да ли је његов рејтинг добар или не, покушавао да се фокусира на решавање проблема по цену да не буде популаран. То је добар приступ и у томе могу да видим неку сличност у мом приступу бављења политиком. Сигурно је да се ја не бавим политиком и да не желим да живим од политике, него живим за политику и за оно што политика може да да грађанима и друштву као опште добро, и у том смислу мислим да има сигурно много више следбеника Зоран Ђинђић данас, него што је имао пре него што је убијен, и то је једна похвална поука. Да неке вредности људи сагледају тек кад их изгубимо.

Шта највише замерате Александру Вучићу?

- Александру Вучићу највише замерам што Србија данас није демократска држава, то што је он самодржац, ауторитарац, који жели да контролише сваку сферу, не само политике већ и друштвеног живота. То је политичар који у смислу политичке културе уназадио она постигнућа која смо имали у самој Србији, и може се рећи да ће се његово место у историји посматрати кроз ту призму. Оно због чега је и формиран Савез, и због чега су странке приморане да се удружују управо је начин на који функционише његов режим, а то је покушај да се контролише свака сфера политике, без обзира на Устав, без обзира на законе, без обзира на овлашћења која имамо. То је нешто што је погубно и за политичку културу и за ситуацију у целини.

Погледајте видео интервју на порталу Espreso.rs

(Извор: Еспресо)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ