ћир

Zoran Alimpić: SNS je uništio duh i urbanistički stil Beograda


PODELITE:

Šta su naprednjaci prvo uradili kada su došli na vlast? Ukinuli su novčanu pomoć za penzionere sa niskim primanjima. Umanjili su popuste na račune Infostana za najsiromašnjije građane, ukinuli besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, umanjili naknade za porodilje i trudnice, itd. To i uništenje duha i urbanističkog stila Beograda je njihovo glavno nasleđe nakon ovih sedam godina nesreće za građane Beograda, kaže u intervjuu za Direktno.rs, Zoran Alimpić, nekadašnji predsednik Skupštine grada Beograda i v.d. gradonačelnika.

Sa funkcionerom Demokratske stranke i nekadašnjim predsednikom Skupštine grada Beograda, Zoranom Alimpićem, razgovarali smo o aktuelnim problemima u funkcionisanju srpske prestonice, projektima aktuelne vlasti, zadacima opozicije u predstojećem periodu i na koji način učiniti Beograd funkcionalnijim za njegove građane.

Kako vidite Beograd danas u odnosu na period kada ste Vi vršili vlast u gradskim organima?

- Pre dve nedelje navršilo se tačno sedam godina otkada je SNS preuzela vlast u Beogradu. To je prilično dug period u politici, gotovo dva puna mandata. Za to vreme, svaka politička stranka bi trebalo da je ispunila bar deo svojih obećanja iz perioda kada je dolazila na vlast. Šta je naprednjačka vlast ispunila? Koliko je za to vreme izgrađeno novih obdaništa, škola, mostova, domova zdravlja, a da nije u pitanju dovršavanje ranije započetog? Da li su se izborili sa korupcijom, bespravnom gradnjom, komunalnim neredom? Nisu izgradili ništa od infrastrukture koja je građanima potrebna, gradili su samo ono što je bilo potrebno njima i "vizijama" njihovog predsednika. I dalje obećavaju isto što su i pre sedam godina obećavali. I dalje se "vade" na "prethodnu vlast". Završava im se uskoro i drugi mandat - oni su prethodna vlast! Šta su naprednjaci prvo uradili kada su došli na vlast? Ukinuli su novčanu pomoć za penzionere sa niskim primanjima. Umanjili su popuste na račune Infostana za najsiromašnjije građane, ukinuli besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, umanjili naknade za porodilje i trudnice, itd. To i uništenje duha i urbanističkog stila Beograda je njihovo glavno nasleđe nakon ovih sedam godina nesreće za građane Beograda.

Koji su hronični problemi srpske prestonice?

- Hronični problemi Beograda su nedovoljno dobar javni gradski saobraćaj, zagađenje beogradskih reka, potoka i vazduha, preskupo centralno grejanje, urbanističko devastiranje zelenih površina, vodoizvorišta i kulturnih celina koje treba čuvati. Komunalni nered, bespravna gradnja, divlje deponije i nečistoća grada, loše održavanje javnih prostora i javne infrastrukture. Nedovoljna briga o socijalnim problemima i potrebama građana, manjak obdaništa, gužve u zdravstvenim ustanovama, birokratija i nefunkcionalna i korumpirana javna uprava, naročito urbanizam, katastar i inspekcije. Spisak je dosta dug, i iz njega se može zaključiti koji su prioriteti na koje buduća, demokratska gradska vlast treba da obrati posebnu pažnju.

Da li je moguće učiniti Beograd funkcionalnijim za njegove građane i kako?

- Naravno da je moguće. Ali to ne ide samo od sebe. Moraju i građani malo da se ohrabre, zainteresuju i da se potrude da dobiju bolje gradske vlasti. Gradom ne upravlja i ne treba da upravlja ni predsednik Republike ni nekakvi zamenici već gradom treba da upravljaju predstavnici građana Beograda koje građani izaberu na iole poštenim i ravnopravnim lokalnim izborima. Građani treba da budu otvoreni prema novim ljudima, idejama i predlozima. Sedam godina je više nego dovoljno da se vide mali dometi i loši efekti sadašnje vlasti. Građani Beograda treba da otvoreno i hrabro prvom sledećom prilikom izaberu bolje ljude da vode naš grad. Mnogo je toga moguće učiniti na mnogo bolje načine nego što se to sada radi. Mi u gradskom odboru DS pripremamo program i projekte koje ćemo ponuditi građanima na sledećim izborima. Pretpostavljam da to rade i druge opozicione stranke i pokreti i nadam se da će program koji će Ujedinjena opozicija ponuditi na narednim izborima biti simbioza najboljih ideja, programa i ljudi.

Kako gledate na projekte koje sprovode aktuelne gradske vlasti?

- Projekte gradskih vlasti možemo podeliti na dve grupe. Na one koji su potrebni građanima a naprednjaci ih već sedam godina iz kampanje u kampanju obećavaju a ne sprovode. I na projekte koji su njihovi lični projekti i njihovih tajkuna, i te projekte nažalost, grade. Uništili su železničku stanicu - novu nisu napravili. Autobusku isto. Nisu ni započeli metro, sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, o zagađenju vazduha da i ne govorimo. Čak i svoju najveću pljačku i promašenu investiciju "Beograd na vodi", ne završavaju u obećanim rokovima. Pa Kula Beograd je po njihovim obećanjima trebalo da bude završena 2016! Ono što su jedino radili su preskupi i korupcionaški projekti kvarenja i uništavanja postojećeg da bi izgled Beograda promenili i prilagodili ga sebi, svojim vizijama prepunim kiča, betona, šarenih muzičkih fontana, gigantskih jarbola, žičara, roler kostera i panoramskih točkova kojima planiraju da unište prirodni izgled Ušća, vekovima najlepšeg dela Beograda. Investitorski urbanizam i gradnja zarad profita, a na štetu stanovnika grada je njihov zaštitni znak.

Šta smatrate da je zadatak opozicije pred predstojeće izbore u Beogradu?

- Zadatak opozicije je da okonča ovaj loš period za Beograd, da započne saniranje štete i krene u istinski razvoj grada. Da bi se to ostvarilo smatram da opozicija treba da deluje jedinstveno i usklađeno, bez međusobnih sukoba. Prvi zadatak je postepeno povratiti poverenje građana i predstaviti im nove ljude, nove politike i planove za budućnost. Treba, zajedno sa građanima, nastaviti borbu za poštene i ravnopravne izborne uslove. Ta borba je sada usporena usled više sile, odnosno pojave pandemije zarazne bolesti kovid 19. Ukoliko borba za poštene izborne uslove da rezultate, mislim da opozicija treba na izbore da izađe ujedinjena. Pritom, u opoziciju ne računam one koji su prekršili Sporazum sa narodom i izašli na ovogodišnje izbore i one koji su skloni saradnji sa režimom - zaključuje Alimpić za Direktno.rs.

Izvor: Direktno

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE