lat

Зоран Алимпић: СНС је уништио дух и урбанистички стил Београда


ПОДЕЛИТЕ:

Шта су напредњаци прво урадили када су дошли на власт? Укинули су новчану помоћ за пензионере са ниским примањима. Умањили су попусте на рачуне Инфостана за најсиромашњије грађане, укинули бесплатне уџбенике за ученике основних школа, умањили накнаде за породиље и труднице, итд. То и уништење духа и урбанистичког стила Београда је њихово главно наслеђе након ових седам година несреће за грађане Београда, каже у интервјуу за Директно.рс, Зоран Алимпић, некадашњи председник Скупштине града Београда и в.д. градоначелника.

Са функционером Демократске странке и некадашњим председником Скупштине града Београда, Зораном Алимпићем, разговарали смо о актуелним проблемима у функционисању српске престонице, пројектима актуелне власти, задацима опозиције у предстојећем периоду и на који начин учинити Београд функционалнијим за његове грађане.

Како видите Београд данас у односу на период када сте Ви вршили власт у градским органима?

- Пре две недеље навршило се тачно седам година откада је СНС преузела власт у Београду. То је прилично дуг период у политици, готово два пуна мандата. За то време, свака политичка странка би требало да је испунила бар део својих обећања из периода када је долазила на власт. Шта је напредњачка власт испунила? Колико је за то време изграђено нових обданишта, школа, мостова, домова здравља, а да није у питању довршавање раније започетог? Да ли су се изборили са корупцијом, бесправном градњом, комуналним нередом? Нису изградили ништа од инфраструктуре која је грађанима потребна, градили су само оно што је било потребно њима и "визијама" њиховог председника. И даље обећавају исто што су и пре седам година обећавали. И даље се "ваде" на "претходну власт". Завршава им се ускоро и други мандат - они су претходна власт! Шта су напредњаци прво урадили када су дошли на власт? Укинули су новчану помоћ за пензионере са ниским примањима. Умањили су попусте на рачуне Инфостана за најсиромашњије грађане, укинули бесплатне уџбенике за ученике основних школа, умањили накнаде за породиље и труднице, итд. То и уништење духа и урбанистичког стила Београда је њихово главно наслеђе након ових седам година несреће за грађане Београда.

Који су хронични проблеми српске престонице?

- Хронични проблеми Београда су недовољно добар јавни градски саобраћај, загађење београдских река, потока и ваздуха, прескупо централно грејање, урбанистичко девастирање зелених површина, водоизворишта и културних целина које треба чувати. Комунални неред, бесправна градња, дивље депоније и нечистоћа града, лоше одржавање јавних простора и јавне инфраструктуре. Недовољна брига о социјалним проблемима и потребама грађана, мањак обданишта, гужве у здравственим установама, бирократија и нефункционална и корумпирана јавна управа, нарочито урбанизам, катастар и инспекције. Списак је доста дуг, и из њега се може закључити који су приоритети на које будућа, демократска градска власт треба да обрати посебну пажњу.

Да ли је могуће учинити Београд функционалнијим за његове грађане и како?

- Наравно да је могуће. Али то не иде само од себе. Морају и грађани мало да се охрабре, заинтересују и да се потруде да добију боље градске власти. Градом не управља и не треба да управља ни председник Републике ни некакви заменици већ градом треба да управљају представници грађана Београда које грађани изаберу на иоле поштеним и равноправним локалним изборима. Грађани треба да буду отворени према новим људима, идејама и предлозима. Седам година је више него довољно да се виде мали домети и лоши ефекти садашње власти. Грађани Београда треба да отворено и храбро првом следећом приликом изаберу боље људе да воде наш град. Много је тога могуће учинити на много боље начине него што се то сада ради. Ми у градском одбору ДС припремамо програм и пројекте које ћемо понудити грађанима на следећим изборима. Претпостављам да то раде и друге опозиционе странке и покрети и надам се да ће програм који ће Уједињена опозиција понудити на наредним изборима бити симбиоза најбољих идеја, програма и људи.

Како гледате на пројекте које спроводе актуелне градске власти?

- Пројекте градских власти можемо поделити на две групе. На оне који су потребни грађанима а напредњаци их већ седам година из кампање у кампању обећавају а не спроводе. И на пројекте који су њихови лични пројекти и њихових тајкуна, и те пројекте нажалост, граде. Уништили су железничку станицу - нову нису направили. Аутобуску исто. Нису ни започели метро, системе за пречишћавање отпадних вода, о загађењу ваздуха да и не говоримо. Чак и своју највећу пљачку и промашену инвестицију "Београд на води", не завршавају у обећаним роковима. Па Кула Београд је по њиховим обећањима требало да буде завршена 2016! Оно што су једино радили су прескупи и корупционашки пројекти кварења и уништавања постојећег да би изглед Београда променили и прилагодили га себи, својим визијама препуним кича, бетона, шарених музичких фонтана, гигантских јарбола, жичара, ролер костера и панорамских точкова којима планирају да униште природни изглед Ушћа, вековима најлепшег дела Београда. Инвеститорски урбанизам и градња зарад профита, а на штету становника града је њихов заштитни знак.

Шта сматрате да је задатак опозиције пред предстојеће изборе у Београду?

- Задатак опозиције је да оконча овај лош период за Београд, да започне санирање штете и крене у истински развој града. Да би се то остварило сматрам да опозиција треба да делује јединствено и усклађено, без међусобних сукоба. Први задатак је постепено повратити поверење грађана и представити им нове људе, нове политике и планове за будућност. Треба, заједно са грађанима, наставити борбу за поштене и равноправне изборне услове. Та борба је сада успорена услед више силе, односно појаве пандемије заразне болести ковид 19. Уколико борба за поштене изборне услове да резултате, мислим да опозиција треба на изборе да изађе уједињена. Притом, у опозицију не рачунам оне који су прекршили Споразум са народом и изашли на овогодишње изборе и оне који су склони сарадњи са режимом - закључује Алимпић за Директно.рс.

Извор: Директно

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ