lat

Златно доба Кикинде


ПОДЕЛИТЕ:

Пре тачно седам година на седници скупштине општине Кикинда, Српска напредна странка преузела је власт од Демократске странке и њених коалиционих партнера који су само променили страну.

Помпезно су најављивали шта ће све урадити за Кикинду, како ће Кикинда поново доживети своје златно доба, а међу бројним идејама била је и она о гашењу 5 јавних предузећа и формирању једног јавног предузећа које ће обједињавати све делатности.

Идеја о гашењу једног јавног предузећа постојала је и раније, али је она била заснована на чињеници да су станови који су били у друштвеној својини били откупљени и да су сада у приватној својини, што је свело делатност ЈСП-а на послове агенције за некретнине. Међутим, та оправданост није постојала када су у питању друга јавна предузећа. Није вредело што је опозиција на челу са Демократском странком упозоравала да се један тако озбиљан подухват не може спроводити преко ноћи, да би требало прво анализирати све мане и предности формирања новог предузећа, да ће погрешна одлука Кикинду вратити бар две деценије уназад… Ништа није вредело.

Српска напредна странка имала је већину у локалној скупштини, као што је има и данас, и тако је донета одлука о гашењу ЈП „Дирекције за изграду града“, ЈП „6. октобар“, ЈП „Зеленило и пијаце“, Јавног стамбеног предузећа и Агенције за пољопривреду и одлука о формирању ЈП Кикинда.

Месецима након оснивања ове накарадне творевине, снег на улицама Кикинде није био почишћен, а трава је била као у савани, па су се станари зграда сами организовали и косили траву да би деца могла да приђу игралиштима, пошто је, наводно, ЈП Кикинда била немоћна јер није на време спровела јавне набавке. Већ то је указивало на неозбиљност читавог подухвата и оправдану сумњу да је разлог формирања предузећа био да се људи који су сматрани неподобнима отпусте и да на њихова места доведу чланови Српске напредне странке.

Ни седам година касније нема помака, па тако у Кикинди још увек неки делови града немају канализацију. Урбанистичке пројекте више не раде Кикинђани, него пројектни бирои из Београда и Аранђеловца, иако је ЈП „Дирекција за изградњу града“ у моменту доношења одлуке о ликвидацији имала чак два стручно оспособљена пројектна тима за израду урбанистичке документације. ЈП „6. октобар“ имало је своју баждарницу за водомере и мајсторе оспобљене за ову врсту послова до момента ликвидације, па је преко ноћи одлучено да се водомери шаљу у Београд да се тамо баждаре. Отпуштено је око стотину људи само да би се демонстрирала сила, без обзира што је већина тих „вишкова“ касније добила судске спорове због незаконитог престанка радног односа и што су се трошкови тих спорова исплаћивали новцем грађана Кикинде. Нико се није запитао какав је то бољитак донело и колико је то заиста коштало грађане Кикинде.

А коштало нас је и више него што се новцем да измерити - кошта нас сваком раздвојеном породицом где родитељи на смену одлазе у иностранство да би обезбедили голу егзистенцију, кошта нас сваке младе особе која одлази одмах по завршетку школовања јер не жели да пристане на понижења, уцене, притиске и условљавања учлањењем у владајућу странку, одласцима на митинге; кошта нас недостатка кисеоника од сваког здравог посеченог стабла ради куповине гласова на изборима, кошта нас достојанственог живота у Кикинди.

Оливера Кантар

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ