lat

Зашто је један кинески милион већи него један европски?


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка изражава забринутост за статешко усмерење Србије ка Европској унији, имајући у виду како се највиши функционери наше државе у јавности односе према различитим донаторима који помажу Србији у борби против коронавируса.

Нејасно је зашто се кинески авиони дочекују уз највећу пажњу јавности и добродошлицу самог председника Србије, док неопажено пролази испорука помоћи Европске уније, која је више од деценију и по, не само стабилан и поуздан, већ и највећи донатор наше земље.

Не можемо, а да се не запитамо да ли су заштитне рукавице од Covid 19 постале изговор да Српска напредна странка и Александар Вучић скину дипломатске рукавице са којима су се руковали са представницима Европске уније и да се сада без задршке окрену ка “свом пријатељу и брату”?

Пропагандно поигравање у временима кризе може оставити последице не само по српске односе са Европском унијом, већ и на обликовање перцепције српске јавности о “братској” Кини наспрам “незаинтересоване” Европске уније.

Истинито информисање је увек важно за стабилност и демократичност поретка, али у тренуцима кризе оно посебно добија на значају. Због тога као странка морамо да реагујемо и подсетимо на неке чињенице: Европска комисија до сада је одоборила 93 милиона евра као пакет мера помоћи Србији у борби против коронавируса. Од 2000. до 2015. године, Европска унија је убедљиво највећи донатор Србије, са преко 3 милијарде евра бесповратне помоћи. Само у изградњу и јачање здравствене заштите у Србији, Европска унија донирала је више од 200 милиона евра и дала кредите у износу од 250 милиона евра. Уз помоћ ЕУ у Србији је изграђено 20 великих болница, док је ЕУ донирала 252 амбулантна кола од којих 122 возила имају респираторе неопходне за борбу против коронавируса.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ