Заједничко саопштење ССП, ДС, ЗЗС и европских посланика: Што пре наставити дијалог о изборним условима

Foto: Evropska unija, Evropski parlament u Strazburu

Европски посланици из редова Социјалиста и демократа (С&Д) и представници Странке слободе и правде, Демократске странке и странке Заједно за Србију позвали су у заједничком саопштењу на обнављање међупартијског дијалога уз посредовање Европског парламента што је пре могуће.

Како наш портал сазнаје, на данашњем састанку су учествовали председник Партије европских социјалиста Сергеј Станишев, председавајућа делегације ЕП за Србију Тања Фајон, као и европски посланици Кати Пири, Тонино Пицула, Деметрис Пападакис и Андреас Шидер. Присуствовали су и Драган Ђилас и Љубан Панић из Странке слободе и правде, председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић и потпредседник Демократске странке Дејан Николић.

“У погледу предстојећих избора у Београду, и следећих парламентарних избора, у постпуности подржавамо посвећеност Европског парламента да се поново успостави међупартијски дијалог са парламентом Србије и политичким партијама у Србији, као и позицију комесара Оливера Вархељијада се Европски парламент ангажује у међупартијском дијалогу власти и опозиције”, стоји у саопштењу усвојеном након данашњег састанка, у који је Еуропеан Wестерн Балканс имао увид.

У прошлонедељном писму опозицији, европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи истакао је да све стране треба да наставе дијалог уз посредовање Европског паралмента и нагласио кључну улогу коју треба да игра опозиција.

У саопштењу стоји да је претходни ангажман Европског парламента имао је за циљ да се постигне известан напредак, али због чињенице да се одржао превише близу изборног дана и да је власт била у потпуности одговорна за примену резултата, изборни услови били су и даље недовољни да би опозиција на њима учествовала.

“Европски парламент показао је посвећеност да се успоставе функционална демократија, владавина права и медијске слободе у Србији као предуслов за успешну интеграцију државе у Европску унију, која је тренутно угрожена статусом Србије као “хибридног режима”, избори који су за исход имали непостојање парламентарне опозиције и изостанак отварања нових поглавља због недостатка напретка у кључним поглављима 23 и 24″, наводи се у саопштењу.

Наглашава се да међупартијски дијалог треба да почне што је пре могуће.

“Тренутно стање демократије у Србији захтева дубински и отворен процес са веродостојним резултатима и механизмима за обавезивање како би све политичке партије учествовале на следећим изборима”, закључује се.

Извршни директор Фондације за отворено друштво Србија Милан Антонијевић изјавио је јуче за Неwсмаx Адриа да постоји спремност и способност да се обнови дијалог о изборним условима, који је вођен у другој половини 2019.

“Мислим да постоји и те како способност и организација и цивилног друштва и спремност да уђу у тај дијалог и ово, ако желите, јесте најава његовог поновног успостављања заједно са партнерима из академске заједнице и свих оних који су спремни да у њему учествују”, рекао је Антонијевић.

Извор: europeanwesternbalkans