lat

За ким звони скупштинско звонце


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Српска напредна странка свесно унижава парламент у очима јавности Као посланик у Народној скупштини Србије у три мандата, детаљно сам упознао архитектуру, али и историју нашег храма демократије.

Овај неми а тако речит сведок наших времена, нераскидиво је везан са новијом историјом нашег народа, делећи његову судбину која је и креирана под моћним куполама и сводовима ове грађевине. Монументално здање подигнуто је на месту некадашње Батали џамије, пред којом је за време Милоша Обреновића 30. новембра 1830. године одржана Велика народна скупштина на којој је обнародован Други султанов Хатишериф. По турском напуштању Београда, срушена је Батали џамија, а овај простор је зарастао у трску и шевар. Потом су га предузимљиви трговци претворили у марвену пијацу, на чије постојање нас још увек подсећају, како атмосфера, тако и поједина збивања у овом високом дому, подигнутом баш на том месту.

Током Другог светског рата зграда Скупштине претворена је у седиште немачке команде за југоисток Европе, а једно време била је и штаб армијске групе Е. У борбама за ослобођење Београда 16. октобра 1944. здање Скупштине је тешко оштећено, али је сачувана библиотека са свим списима. Мало је познато да је наш велики комедиограф, Бранислав Нушић, једно време био управник скупштинске библиотеке. Вероватно је баш ту на радном месту добио инспирацију за своје најбоље комедије. Зато не треба да вас зачуди што се председница Скупштине својски труди да се присуство његовог духа осећа и дан-данас. Скоро па свакодневно у скупштинским клупама одигра се неки скеч, који као да је настао из пера Бранислава Нушића. Поред лакрдијашке атмосфере којој тон даје председница Маја Гојковић, моћне куполе и скулптура "Играли се коњи врани, а са њима и див јунаци", аутора Томе Росандића, данас су најпрепознатљивија обележја српске Скупштине. У минулим годинама и деценијама нема кога нису дочекале и испратиле фигуре два коња који се боре са својим кротитељима. По зеленом угланцаном мермеру донетом из мајдана на Авали само за потребе изградње Скупштине, одзвањао је бат корака крунисаних глава, председника влада, шефова држава. Дефиловали су овим здањем маршали, генерали, владари на врхунцу своје моћи, дочекивани почасном гардом и испраћани како који. Неки уз звуке Посмртног марша, други уз звуке пиштаљки и бубњева, ретки у скромној тишини. По потреби, скупштинска сала за седнице се из политичког лако претвара у прави боксерски ринг, у ком севају песнице и пљуште шамари а посустали борци се поливају водом. Кад песнице закажу, не скидају се рукавице, већ ципеле, које лете с краја на крај сале, као и нокаутирани посланици. Сећам се када сам као мали дечак упитао свог деду зашто су кровови на Скупштини округли, деда ми је одговорио:

"А где си ти, синко, видео циркус са коцкастим кровом?"

У јавности провејава мишљење да Српска напредна странка свесно унижава парламент у очима јавности како би се позорност ретких критичких медија усмеравала ка Скупштини, а не председнику Републике и влади. Креатори скупштинских инцидената су познати и грађанима и органима гоњења. То су они који су сами себи опростили своју ружну прошлост, па су преко белих мајици са одштампаним паролама, такорећи преко ноћи, навукли напредне дресове и сакое, из чијих џепова уместо свилених марамица, вири лепо укоричен бонтон. Иза ког се назире индекс са свеже уписаним оценама, као потврдом академског звања и честитости, те по који докторат на ком се још није осушило невидљиво мастило, вешто заклањајући рупицу на сакоу где је некада стајао беџ са ликом Шешеља, који је већи број ових иновација у нашем парламентарном животу лично патентирао. Многи су овај политички стриптиз извели у директном преносу, ушавши у Скупштину ујутру као радикали а изашавши већ у подне као напредњаци. И заиста, развојем демократије омогућено је свакоме да уђе у Скупштину како год пожели, само ако има чланску карту одговарајуће странке.

Али никада се у парламентарном животу Србије није десило да у Скупштину уђе полиција, како би саслушавала посланике. Чак и када је Пуниша Рачић потегао пиштољ и убио тројицу посланика а двојицу ранио, по окончању полицијског увиђаја, убица који се предао министру унутрашњих послова, саслушаван је у београдској Главњачи. Улазак полиције и саслушавање народних посланика у салама за одржавање скупштинских одбора је иновација по којој ће овај сазив остати упамћен. Ово невиђено понижење највишег законодавног тела значи да је пређена црвена линија и граница ка увођењу земље у галопирајућу диктатуру. Власт која мисли да јој је све дозвољено, да сме све и која се ничега не стиди, најбоље је осликана у речи једног од народних посланика владајуће већине који је на питање новинара, да ли се икада у историји десило да полиција уђе у Народну скупштину како би саслушавала посланике, лаконски одговорио:

"Јесте, било је тога и раније."

На допунско питање новинара када се то десило, кратко је одговорио:

"Јуче."

Одговорност за овакав развој догађаја пре свега је на председници Парламента. Ако скупштинско звонце којим се служи председница Скупштине приликом сваког гласања још неко време остане у рукама Маје Гојковић, лако ће се претворити у погребно звоно наше и онако крхке и начете демократије. Тада се више немојте питати за ким звона звоне.

То звоно тужно јечи за сваким грађанином Србије, који ћутећи трпи ово понижење и насиље у храму демократије. Чекајући да се огласи и на његовим вратима. Што значи да је дошао ред и на оне које политика не интересује.

Аутор је члан ДС и бивши народни посланик

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ