lat

Вујачић: Немамо много простора ако Србија не жели да откаже свој пут ка Европској унији


ПОДЕЛИТЕ:

Члан Политичког савета Демократске странке и бивши амбасадор у Сједињеним Америчким Државама проф. др Иван Вујачић био је учесник Инсајдер дебате на тему "Србија између Истока и Запада", у којој су представници политичких партија разговарали о политици неутралности, томе шта стоји иза дипломатског престројавања на Балкану, али су и покушали да одговоре на питање да ће спољна политика да "исцрта" састав нове Владе Србије.

"Ако је Србија прогласила за циљ да иде у Европску унију, ако је фактички сазидан нови Берлински зид са ове стране према Русији поводом рата у Украјини, ако се од нас тражи да брже прилагођавамо спољну политику као што је речено не само из Немачке, него и из Европске комисије... Нема никакве дилеме да немамо много простора, изузев ако Србија жели да откаже свој пут ка Европској унији. Према томе, брже ће ићи и прилагођавање. Очекујем и да ће неке симболичке санкције бити уведене врло брзо јер постоје очекивања од Европске уније да се усклади спољна политика. Те санкције ако их буде било, а верујем да хоће, биће у сфери симболике јер нисмо ми неко ко може да науди руској или било чијој економији. Ми смо мала земља, али ће се тражити симболичка декларација у том смислу. Нема много дилема и нема много простора за дебату," закључио је Иван Вујачић.

Европска унија заузима ставове и гласа заједно у Уједињеним нацијама, а сада су санкције према Русији тема број 1. Прилагођавање је раније могло да иде споријим темпом, али то више није случај.

"Те приче више нема, сада морате убрзано, прогресивно да се прилагођавате у спољној политици и пре свега се то односи на ово о чему данас причамо, а то је сукоб Русије и Украјине. Ми смо мала земља и људи то стално заборављају - ми само симболичке санкције и можемо да уведемо. Немамо тежину да уведемо озбиљне санкције шта год урадили. Што се тиче вагања – ту нема много простора да се вага. То је доказано на самом почетку ове кризе када смо слушали председника како је ноћима састављао некакво саопштење како је то савршено сагледао да ли су Руси погрешили, а нисмо их осудили. Све се то препричавало на телевизији, а два дана касније смо гласали за осуду. Тај ко је писао је морао да зна да ће за врло брзо морати то да промени. Два дана касније је у УН била осуда Русије као агресора у Украјини и онда пар дана касније је било у УН и избацивање Русије из Kомитета за људска права," изјавио је Вујачић.

На питање Сузане Трнинић о формирању Владе, Вујачић је одговорио да увек постоји Влада и да ко год седи ту мора неке ствари да решава. "Бојим се да у овим приликама чекање 3 месеца да формирамо Скупштину уопште неће уважавати. Kо год ту седи мора нешто да уради. Ако се од нас се тражи, ако буде таквог притиска, никакви изговори неће моћи да прођу. Надам се, као и сви разумни и добронамерни људи, да ће тај рат што пре да се заврши. Без обзира на то десио се тектонски поремећај, ово није мали неспоразум међу ривалима, мало оштрији фудбал на утакмици, него ће ово да буде трајно опредељење Европе према Русији, да се што мање зависи од Русије и гледаће да држе одрђен број санкција дуги период. На нашем примеру знамо, нажалост, да се санкције лако уводе, а јако тешко скидају. Kако ће то попуштање да изгледа? Докле ће то да иде? Бојим се да смо трајно у причи у којој се негативно гледа на Русију, на односе са Русијом и руски утицај уопште и мислим да ту попуштања неће бити, а то укључује реструктурирање нашег енергетског сектора," поручио је Вујачић.

Последица ће бити за све, сматра бивши амбасадор у Сједињеним Америчким државама, а најтеже ће бити последице по Русију. "Постоје последице за Западну Европу, због богатства, због цена, то ће и нас да погоди, за цео свет. Доћи ће до скока цена хране, скока цена енргената. Сви ће трпети неке последице и неке санкције, а шта ће бити са конкретним аранжманима за Железницу у коју су Руси уграђени, стваро не знам, али сам убеђен да ће Газпром бити неко власничко реструктурирање да би били у складу са Европом да би нам уопште дозволили да увозимо гас из Русије," закључује Иван Вујачић.

Емисију можете погледати у целости на ЛИНКУ

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ