lat

Вучић покушава за шаку динара да купи гласове просветара


ПОДЕЛИТЕ:

Kако се избори приближавају, тако су све гласнија и учесталија обећања Александра Вучића да ће почетком наредне године и плате у образовању бити веће.

Запослени у просвети могу да очекују једноцифрен проценат повећања, а већ у првих 8 месеци ове године инфлација је чак 4,6% већа у односу на крај прошле године. Овим темпом, инфлација ће до краја 2021. бити виша и од најављеног повећања плата, те ће примања наставника, учитеља и помоћног особља у образовању - у реалном износу бити и мања него да сада. Председник Србије ће, ипак, кроз свега неколико хиљада динара привидног повећања плата, покушати да купи и гласове просветара. Демократска странка поручује Вучићу да му ова намера неће проћи и да ће просветари бити најјачи бедем и отпор режиму који годинама понижава образовање.

„Док земље Европске уније у просеку годишње издвајају 4,7% БДП-а за образовање, Србија издваја само 3,5% свог БДП-а за просвету. Српска напредна странка тако континуирано доказује да јој је образовање на последњем месту. Плате већине запослених у јавним предузећима, неретко и са нижом стручном спремом, су неупоредиво веће од плата учитеља и наставника. Грађани нам скоро свакодневно дојављују да део запослених у јавним предузећима прима пун износ личног дохотка, иако највећи део радног времена проводи не на послу, него у кампањи СНС-а. Власт, баш због тога, већ пет година одлаже почетак примене Закона о платним разредима,“ речи су Мише Марковића, члана Ресорног одбора за образовање Демократске странке.

„За разлику од страначки запослених радника, просветни радници су сваког дана на послу и неретко раде и дупли посао – код комбиноване наставе држе часове и у учионици и онлајн. За тај посао су мизерно плаћени и зато све већи број наставника напушта Србију, у потрази за бољим животом. Демократска странка обећава да ће, након промена, инсистирати на озбиљном и одговорном приступу реформи сектора образовања, како би побољшала материјални положај запослених у просвети и омогућила развој целокупног образовања у Србији. За демократе ће образовање бити на првом месту, јер без њега нема ни напретка целокупног друштва“, закључио је Марковић.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ