lat

„Власт нема на питања али ажурна код подизања цена услуга грађанима“


ПОДЕЛИТЕ:

Данашњу конференцију за јавност ГрО ДС Крагујевац отворио је Председник одбора ове странке у Крагујевцу Иван Дубљанин, истакавши да је повод за конференцију ћутање како локалне власти, тако и министарства, на питања која су у име одбора поставили функционери ове странке у вези са функционисањем града и то званичним путем.

Питања су се односила како на трошење воде у Крагујевцу, прање градских улица водом за пиће, уместо техничком водом, тако и ненаменским коришћењем простора око Гружанског језера одакле се град снабдева водом, али и одлагањем пепела из Енергетике. Обзиром да нису добијени одговори на сва ова питања, упућена је жалба поверенику за информације од јавног значаја, који је наложио Министарки за заштиту животне средине Ирени Вујовић да на питања одговори у одређеном року. Рокови су истекли а манир неодговарања локалне власти, пренео се и на републички ниво, како је истакао Дубљанин. На жалост уместо да одговори на постављена питања градска власт је практично признала одлуком о повећавању цена одређених комуналних услуга, да одговоре ни нема и да ће решавање горућих питања прелити на терет грађана Крагујевца.

На тему поскупљења цене воде за грађане Крагујевца говорио је заменик предесдника ГрО ДС Крагујевац Радивоје Кастратовић.

Од првог августа текуће године грађани Крагујевца ће плаћати најскупљу воду у Србији, јер је градска власт донела одлуку о новом поскупљењу воде од 20% и та одлука данас ступа на снагу, навео је Кастратовић.

Иако је цена воде пре само две године подигнута за 35%, а пре пет месеци грађани Крагујевца задужени кредитом од 200 милиона динара који је подигнут ради обезбеђивања текуће ликвидности овог јавног предузећа, опет долази до значајног поскупљења, на који начин се неспособност актуелне градске власти да управља Градом по ко зна који пут преваљује на леђа грађана.

Ми у Демократској странци сматрамо да локална власт, на челу са градоначелником Дашићем, није дорасла својој улози, да они нити знају како се води град нити их то занима. Јавашлук, немар, страначко запошљавање и непотизам неминовно доводе до последица које се огледају у дисфункционалности система јавне управе, а ЈП Водовод и канализација као једно од најзначајнијих у систему је права слика и прилика наведеног. Пре пар година радници овог предузећа су били принуђени да ступе у штрајк глађу како би се изборили за зараде иоле достојне човека, а ни данас није ништа боља ситуација за запослене. Иако би по својој природи, својој улози, значају и апсолутно монополском положају, ово јавно предузеће морало да буде самоодрживо, стабилно и финансијски потпуно независно, ми имамо једног гломазног паразита који једе буџет, задужује Крагујевчане, а све због тога јер се доживљава као страначки плен који служи за черупање, а не као жила куцавица система градске управе.

Директор предузећа, Небојша Јаковљевић, је чак изјавио да је он захтевао да поскупљење буде 40% и да је ово само полвина траженог увећања, тако да је важно да Крагујевчани знају да ово није коначна цифра и да ће уследити и нова поскупљења воде, која уз све остале намете, чине живот једног нашег просечног суграђанина неиздрживим. а шта тек рећи за сиромашније слојеве становништва ?

Због свега наведеног позивамо надлежне да одговоре:

– на шта је потрошено 200 милиона из кредита узетог пре пет месеци?

– које хемикалије се користе за обезбеђување пијаће воде, колико коштају и од кога се набављају?

– зашто се улице у Граду перу пијаћом водом?

– да ли је ико сносио одговорност због испоручене воде у вредности од 1,1 милијарди динара која није наплаћена?

Зато позивамо власт да повуче одлуку о повећању цене воде и додатно не снижава стандард својих суграђана, а ако нису способни да воде град, да поднесу оставке и препусте управљање градом онима којима је до овог града стало и који на власт не гледају као на прилику за богаћање већ као на шансу за развој Крагујевца у модеран и функционалан град по мери његових становника, завршио је излагање Кастратовић.

Члан ГрО ДС Крагујевац Миољуб Стевановић Љупче, образложио је појединачно о свим поднетим питањима, како локалној власти, тако и министарству али и поверенику за информације од јавног значаја, који је на његове упите наложио надлежнима да одговоре у року. То се није догодило и власт је остала нема, закључио је Стевановић.

Као човека кога грађани Крагујевца препознају као еколошког узбуњивача и некога ко се годинама бори да се повећа еколошка свест код грађана али надлежних, Стевановић је истакао да није поколебан и да ће заједно са саборцима из Демократске странке наставити да се бори за бољитак грађана Крагујевца, без обзира на препреке.

Извор: Великипарк

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ