lat

Влада изневерила угоститеље – обећана помоћ није стигла


ПОДЕЛИТЕ:

Ресорни одбор Демократске странке за привреду разумевајући проблеме са којима се сусреће угоститељски сектор у време пандемије, још прошлог месеца предложио је јавности сет препорука које су имале за циљ да помогну овом сектору да преживи.

Једна од тих мера био је и предлог смањења ПДВ-а угоститељима на 10%. Најаву министарке Матић да ће можда бити уведен “КОВИД-19 ПДВ”, односно да ће бити умањен порез за 10% за сектор угоститељства, сматрамо само још једном у низу закаснелих, па стога и промас̌ених одлука коју је донела Влада Републике Србије. Податак да је само у Београду 67.000 људи запослено у сектору угоститељства говори о озбиљности и величини проблема.

Константно помињање угоститељских објеката од стране Кризног штаба у медијима и то искључиво у негативном контексту, где су сви угоститељски објекти подједнако ознац̌ени као легло заразе, додатно је отежало рад угоститеља и умањило им шансе за пословно преживљавање, јер се грађани више не осећају сигурно и немају з̌ељу да изалазе на та места.

Предложена мера смањења ПДВ-а могла је имати позитивне ефекте да је уведена барем почетком трећег таласа пандемије, пре месец или два, али сада је јасно да мера смањења ПДВ-а нец́е имати никакве позитивне ефекте по привреду, као ни по јавне финансије, зато с̌то је 10% од нуле и даље нула, јер је тренутно у угоститељским објектима веома мали број људи и локали послују са губитком. Додатни проблем ствара и непознаница када ће сектор угоститељства поново бити у могућности да ради у пуном капацитету.

Демократска странка позива Владу и председника Вучића да коначно почну да се одговорно понашају, да брзо и ефикасно одговоре на изазове које пандемија доноси, како се грађани не би поново нашли у ситуацији да слушају причу попут оне о најсмешнијем вирусу на свету. Јер веома брзо се испоставило да ништа више у Србији није смешно, напротив.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ