lat

Винчанска култура нестаје пред нашим очима, кривично да одговарају сви учесници


ПОДЕЛИТЕ:
IZVOR: ROBERT HARDING PRODUCTIONS / ROBERTHARDING / PROFIMEDIA

Склањање траке коју је поставила инспекција и наставак радова на неолитском локалитету "Усек" на Бањици, упркос заустављању радова на захтев Музеја града Београда, још један је доказ бахатости и степена непоштовања градске власти према нашем културно-историјском наслеђу.

Локалитет „Усек“ на Бањици, сведок винчанске културе, насеље са изузетно богатом и очуваном архитектуром, које је још 1964. године уписано у регистар Завода за заштиту споменика културе као непокретно културно добро на територији Београда, постало је следећа у низу жртава сулуде политике СНС-а. „Непознати“ инвеститор је, услед очигледног убеђења да неће сносити никакве последице овог чина, показао непојмљиву бахатост одлуком да баш на налазишту сагради зграду, тиме потпуно кршећи како законске одредбе, тако и сваки закон логике. До сада су разни шпекуланти и тзв. инвеститори блиски СНС власти углавном рушили културно-историјске објекте у централним градским општинама, али на ред је дошао и вредан археолошки локалитет.

Одборничка група Демократске странке у Скупштини града Београда ће одмах тражити одговоре градске управе јер су учињена кривична дела из члана 212 став 3 КЗ за која је запрећена казна затвора до 5 година. Тражићемо одговорност свих који су учествовали у овом злочину према нашем културно-историјском наслеђу и историји.


Инфо служба ГрО ДС Београд

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ