lat

Вешовић: Хероји данашњице живе у страху


ПОДЕЛИТЕ:
eVršac

Чланица Извршног одбора Демократске странке др Татјана Вешовић оштро је реаговала на информације које су пристигле из Лознице, према којима запослени у Општој болници неће добијати надокнаду у висини целе плате током боловања уколико се и сами буду заразили коронавирусом.  

„Како је уопште могуће да се поставља питање да ли ће запослени у Општој болници у Лозници добити 100% плате током боловања уколико се заразе коронавирусом? Да ли је некоме заиста пало на памет да медицинске раднике који већ месецима раде под огромним притиском и у немогућим условима, притом константно ризикујући своје здравље и живот, награди тако што ће им припретити смањењем плате? То су људи који дан и ноћ брину о бар 400 позитивних особа, а режим Александра Вучића им се овако захваљује? То не само да је потпуно неморално, него је и противзаконито,“ изјавила је др Татјана Вешовић.

Наиме, према Посебном колективном уговору за здравствене установе којима је оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе, запослени имају право на 100% надокнаде док су на боловању уколико је потврђено да су заражени заразном болешћу ЦОВИД-19, али и када им је „само“ одређена мера изолације или самоизолације. Првих 30 дана покрива послодавац, а даља исплата се врши из средстава обавезног осигурања. Уколико болница у Лозници заиста нема средстава за исплату плата, на руководству болнице је да тражи помоћ и да пронађе решење, а не да сву тежину проблема пребаци на запослене.

„Ако је пре само неколико месеци Републички фонд за здравствено осигурање сервисирао спољни дуг Јавног предузећа „Путеви Србије” уместо да се преко потребан новац уложи у здравствени систем, онда знамо како и зашто смо се нашли у ситуацији да хероји данашњице морају да размишљају како ће да прехране своје породице и да живе у страху. То су људи који сваког дана ризикују своје животе и уколико се стварно деси да се и само једна особа нађе у позицији да не прима пуну плату током боловања, наша је дужност да не будемо неми, да пружимо подршку и да не одустанемо све док се не изборимо за правду,“ закључила је др Татјана Вешовић.


Информативна служба
Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ