lat

Уместо лекарима, херојима, непознато признање уручено председнику


ПОДЕЛИТЕ:

Ресорни одбор Демократске странке за здравство истакао је у данашњем саопштењу да су његови чланови и чланице врло непријатно изненађени доделом признања Лекарског друштва Војводине (ЛДВ) председнику Републике, за које притом никада раније нису ни чули.

„Хипократова медаља је њихово признање, а самим тим имају и право да је додељују коме хоће. Ипак, мало је незгодна чињеница што осим руководства у том Друштву постоје и чланови, који нису упитани коме медаља са тако великим именом треба да се додели. Или се чланови питају за друге ствари, попут прилога, али не и за ову одлуку? А није да није било прилика за доделу овог признања. Бар за време најжешће ковид епидемије смо сви сведочили херојском раду лекара у претешким условима, неретко и са смртним исходом баш за здравствене раднике... Да не набрајамо још много подвига 'људи у белом' невезаних за ковид,“ истичу демократе.

ЛДВ је струковно удружење које треба да промовише рад у здравству, повећава здравствену свест становништва, промовише нова научна сазнања у медицини, рад лекара... Али и да буде заштитник права и одбрана лекара од напада оних који не разумеју њихов рад и њихову професију, и да подржава и подиже углед професије и појединаца у њој, све у складу баш са Хипократовом заклетвом, коју су сви потписали.

„Да ли се ДЛВ огласило против начина и на који је организована борба против короне, или је икада ставило на увид јавности иједно критичко мишљење о актуелном стању у здравству? Ми не знамо да јесте, а ако јесте, онда је то вешто скривено. Занима нас и да ли је на идеје о додели до сада непознатог признања дошао кабинет председника, па је потом изабрао ’извршиоце радова', или су сами 'извршиоци’ понудили своје услуге?“ кажу чланови и чланице РО ДС за здравство.

Било како било, закључују демократе, овим полтронским актом награђени није добио ништа, а неће ни они који су му га дали. „Дали су само још један допринос рушењу угледа професије коју би требало да штите и подижу, те тако показали да ДЛВ у њиховим рукама није потребан никоме. Јер не вреди,“ закључују демократе из ресора за здравство.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ