lat

Укрупњавање Демократске странке: Кључна је нова понуда грађанима


ПОДЕЛИТЕ:

Прво формирање Уније Демократска странка, Социјалдемократска партија и Заједно за Србију чине корак ка уједињавању у ДС.

Број слика: 1

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Шта ће нови ДС понудити грађанима у политичком и економском погледу, за Нови магазин објашњавају Зоран Лутовац, Небојша Зеленовић и Александар Ивановић

Без моћне Демократске странке нема ни демократизације Србије, без обзира на то да ли је ДС на власти или у опозицији! Очито да је такав став допро и до бар три странке из демократског крила, па ће крајем месеца Демократска странка, Социјалдемократска странка и Заједно за Србији сачинити Унију као први корак у уједињавању и укрупњавању ДС-а и обнови странке из левог спектра политике којем сви припадају и у којем су створени.

Оцену политичког живота у Србији са почетка деле сви који иоле озбиљније промишљају, чак и без обзира на то којем делу подељене сцене припадају, а нема спора да је и власт у то уверена; зашто би, иначе, протеклих година сатанизацијом пре свега ДС-а, хапшењима бивших функционера ове странке без судског епилога или пак куповином некадашњих кадрова чинила све да је минимизира? У чему је, такође нема спора, успела, а колико пластично су показали београдски избори прошле године када је цензус за демократе био далеко ван домашаја.

О намерама и могућим дометима Уније ДС-СДС-ЗзС на наредним страницама Нови магазин разговара са представницима три странке: председником ДС-а и председавајућим будуће уније Зораном Лутовцем, председником ЗзС-а, градоначелником Шапца и будућим копредседником Уније Небојшом Зеленовићем и председником Градског одбора (Београд) СДС-а Александром Ивановићем, о чијем ће формату ангажовања одлучити прво страначки органи, а онда и оснивачка скупштина Уније ДС.

ОДГОВОРНОСТ: То је добра вест за Србију јер је Србији потребна снажна политичка организација левог центра, одговара на питање шта и како доноси уједињавање ДС-а Небојша Зеленовић, председник ЗзС, странке која је после изборног краха 2012. прва формирана из ДС-а.

“Разум. Одговорност. Посвећеност општем добру. Уважавамо околности у којима делујемо полазећи од чињенице да је демократија у Србији озбиљно угрожена ауторитарном влашћу Александра Вучића и да су све демократске институције у Србији уништене или обезвређене”, одговара Лутовац, који је упркос свим менама био и остао у ДС-у, сада као председник: “Свесни смо чињенице да је неопходно уједињавање демократских снага које ће се супротставити уништавању демократске перспективе Србије и стога смо одлучили да се ујединимо у Демократску странку.”

Лутовац очекује да и Нова странка (НС) једног од бивших лидера ДС-а Зорана Живковића ускоро одлучи да постане део велике и снажне Демократске странке.

Унија је, наглашавају сви наши саговорници, а потенцира Лутовац, “радни назив који би требало да одслика први корак ка уједињењу у Демократску странку као јединствен правни и политички субјект”.

Представници три странке сада разговарају о организационим и институционалним решењима. Тај би посао требало довршити у наредних неколико седмица, али и пре тога је елиминисано оно питање које мучи део јавности – кадровско.

Извесно је, наиме, да нико од раније истурених кадрова ДС-а у извршној власти неће бити у руководству, о чему се први изјаснио некадашњи председник странке и Србије председник СДС-а Борис Тадић, али више је него очито како консензус о томе да “нема експонираних” постоји.

“Нико од нас није био експониран, тако да би се могло рећи да смо ми та ‘нова лица’ о којима се толико прича, а поред нас ту је још много нових лица, али и оних прекаљених демократа чије искуство даје посебну тежину странци. Не ради се ту само о очекивањима грађана него и о реалној потреби да се политичке партије на тај начин освежавају после извесног времена, као што је то обичај у развијеним демократским државама”. објашњава Лутовац.

Дакле, питање је шта се све то променило од учесталих деоба до данас.

“Променило се много тога, ненормална атмосфера у којој живимо изискује одговорно понашање међу људима који желе да се супротставе овој стравичној хоботници која је на власти, а у многим примесама има криминалне структуре и начин деловања”, каже Александар Ивановић, објашњавајући како је дошло до одлуке о обртању смера политичког процеса од разједињавања ка уједињавању.

ПОНУДА: Још једна ствар није спорна – програми све три странке су сродни, несумњива је социјалдемократска оријентација, али једно од кључних питања јесте какву ће понуду формирати и дати грађанима и потенцијалним бирачима. Уз уважавање оних који су били доследни у изборном опредељењу “за” неку од ове три странке, кључно је анимирање тзв. разочараних, који су у великом броју постали апстиненти, али и грађана који су принуђени да живе на рубу егзистенције.

“Потребно је створити јаку страначку, проевропску политичку организацију која ће добити подршку грађана на терену, а истовремено створити јаку страначку инфраструктуру која ће бити у стању да се широм Србије супротстави управо тој хоботници која је на власти”, каже Ивановић.

На скепсу многих грађана да ће се ова “власт некад уклонити”, што додатно рађа песимизам и апстиненцију, уверен је да ће то, како каже, “брзо доћи”: “Али, неопходно је да припремите план и људе на питање ‘шта дан после’. “Морамо понудити конкретне одговоре на питања како зауставити егзодус људи и урушавање институција, како склонити медијски мрак, шта са акумулацијом капитала у криминалним сферама: “Брзо ћемо из става ‘против’ морати да пређемо у понуду ‘за’, шта нудимо људима?”

На инсистирање шта ће бити понуда тог “снопа организација социјалдемократске оријентације”, којима ће се “закрпити пукотине које ова власт оставља”, одговара: “Грађани нам дају одговор сваког дана. Поражавајуће је да десетине хиљада људи сваке године напушта Србију, а већина одлази у земље ЕУ, више од 80 одсто. Ти људи кад доносе одлуку о одласку из земље бирају вредности и концепт те државе: заштиту појединца, социјална давања, владавину права, медијске слободе, тржиште рада.”

Тај избор људи који мењају читав живот одлазећи из земље показује шта грађани желе овде и шта се мора радити да би се егзодус зауставио, а касније и смер окренуо.

“Ми смо успели да преживимо овај лош период у нашој историји и да изађемо из тога способнији и јачи”, објашњава Зеленовић, додајући да се Зоран Лутовац прикључио тој “левој оријентацији” с новом понудом и млађим политичарима, а посебно је значајно што се дешава паралелно с протестима грађана.

Заједно са великим бројем стручњака, Унија ради на новом програмском документу којим се дају одговори на сва актуелна питања: “Прво ми морамо да кажемо ко смо, да опишемо то што је ДС – организација која пре свега жели улазак у ЕУ – И да на томе инсистирамо и објаснимо да се у Европску унију не може ићи ако се не створе могућности да млади, образовани људи буду на најважнијим местима. Важна је модернизација Србије.”

ЕКОНОМИЈА И ОДЛУЧИВАЊЕ: Зеленовић истиче економско снажење сваког појединца и државе у целини као приоритете, па самим тим рад на економском програму и циљ – привредни раст од око осам одсто годишње.

“Све је то могуће урадити, а ми смо већ све будуће политике које би могле да се десе испробали у Граду Шапцу. У Шапцу људи већ могу да зарађују више, могу више непосредно да одлучују кроз референдуме и посебно сам поносан што ће то бити део програма ДС-а”, каже Зеленовић за Нови магазин

Кључно је да људи више одлучују о трошењу буџета и да више буду укључени у јавне послове, што је и пут до њихове веће и директније контроле над извршном влашћу на свим нивоима. Грађанима у Србији су досад нуђене само вође које имају ексклузивитет одлучивања, а никада могућност да сами одлучују о свим битним аспектима својих живота, уверен је градоначелник Шапца и председник ЗзС: “Основно је враћање самопоуздања нацији и самоуверења грађана да је могуће променити ствари. Онда им велике вође и владари неће бити прва тема. Отварајући простор грађанима, чинимо га јавним и транспарентним, без корупције, намештених тендера, партијског запошљавања, свега што режим Александра Вучића чини јаким. Модел је испробан у нашем граду и нудимо га свима, од те политике која ће бити политика Демократске странке нема одбране; ко сме да каже да је против тога да грађани више непосредно одлучују? Па и СНС је у Граду Шапцу ‘морао’ да гласа за непосредно изјашњавање грађана иако су у почетку били против.”

“Принуда” је дошла захваљујући чињеници да уз отворен рад парламента и директне преносе Скупштине не би могли грађанима да објасне због чега не желе да им дозволе да непосредно, кроз пројекте које кандидују, одлучују о трошењу свог новца.

И Лутовац наглашава да је основни циљ снажење социјалдемократске понуде на политичкој сцени Србије, уз истовремено јачање заједничког фронта за нормализацију Србије: “Кад се остваре основни предуслови за нормално функционисање политичких партија онда ће све наше посебности доћи до изражаја и ми ћемо то дочекати спремни, с циљем да се заједнички боримо за европске вредности, за поштовање људских права, за слободу медија и поштене изборе, за поделу власти и владавину права. Само јака, стабилна и велика Демократска странка јесте гарант просперитета и модернизације Србије. Ми, демократе, отварамо врата новим људима, странкама, покретима и иницијативама с којима делимо вредности слободе, равноправности и демократије, с којима ћемо се заједно борити за оно на шта смо се обавезали пре три деценије и на шта нас обавезује стогодишња традиција, али и статус оснивача Савеза за Србију и сваки од пет милиона грађанки и грађана – за праведнију и бољу Србију.”

За Зеленовића нема сумње: грађани се данас на протестима боре против лажних представника и лажних институција које ствара и умножава режим.

“То је антифејк револуција, која мора да донесе промене.

И уједињена Демократска странка намерава не само да буде на том таласу већ и сила која ће му дати снагу.

Односи са СзС и бојкот парламента

Питање које се – пре неких наредних избора под фер условима – намеће, јесте и хоће ли доћи до промена у односима са Савезом за Србију, у чијем су чланству све три странке?

“Демократска странка је оснивач СзС и њено оснаживање је и у интересу Савеза. То су два комплементарна, међусобно подржавајућа процеса. Јачање грађанско-демократске опције у виду уједињене Демократске странке ојачава и ДС, али и Савез, који је формиран као широк и шаролик политички савез разнородних политичких опција чији је основни циљ стварање основних предуслова за нормализацију Србије у политичком и најширем друштвеном смислу”, каже Лутовац.

Уско везан с тим питањем је и бојкот (пленарних седница) републичког и локалних парламената. Тим пре што су скупштинске говорнице једно од ретких места с којих се представници опозиције обраћају бирачима.

“Споразумом ћемо објаснити ко смо ми, а онда ћемо дефинисати следеће кораке. Једна од тих ствари јесте да се и сада најбољи интереси ДС-а остварују кроз Савез за Србију”, сматра Зеленовић: “Све организације у Савезу и све које нису чланице, а осећају се опозиционо, имају договор да неће учествовати у раду парламента, не желимо да дамо легитимитет нечему што не ради свој посао. Не желимо да учествујемо у лажним процесима, да на било који начин помогнемо Александру Вучићу да нас и даље малтретира. Зато смо одлучили да изађемо из Скупштине, али смо увек спремни да разговарамо ако је дијалог искрен и ако ће водити ка промени.”

У противном нема учешћа јер је суштина парламентаризма да се чују друго мишљење и критика јер само из таквог разговора друштво напредује.

Косово и Оливер

Опозиционим странкама, пре свега ДС-у, замера се да беже од проблема Косова. Шта ће понудити у свом портфељу, незаобилазно је питање.

“Ми не бежимо од питања Косова, не бежимо ни од једног проблема, али у овом тренутку имамо невероватну ситуацију – не знамо шта се дешава. Хајде што ми не знамо, али не зна ни премијерка, која би морала да води читав процес, као што вероватно не зна ниједан министар нити неко друго тело. Једини ко зна и ко би ту идеју могао да подели са свима нама је Вучић, али он то не ради”, каже Зеленовић:

“Ми смо у односу на Албанце на Косову грађани другог реда јер они имају Преговарачки тим, дебату у парламенту, редовне извештаје о процесу и јасно се одређују. Ми немамо ништа и не можемо да се одредимо. Оно што морамо подвући јесте да је ДС увек била миротворна, никада нисмо заговарали насиље већ мирно, трајно и одрживо решење. И помирење између два народа. Вучић то у овом тренутку не ради већ сваког ко постави питање прогласи непријатељем.”

Зеленовић је лично ових дана проглашен “издајником” због одласка у Пећ, град с којим, под окриљем Амбасаде Аустрије и у договору са Владом Србије спроводи заједнички пројекат: “И ја сам издајник што сам посетио Косово, а чланови Српске листе који учествују у Влади Косова нису издајници!”

За Александра Ивановића питање Косова је вишеструко значајно, с једне стране због порекла и чињенице да му је Оливер Ивановић стриц, а са друге што су преговори са Косовом започели у време када је председник СДС-а Борис Тадић био председник Србије (и ДС-а): “Са ове временске дистанце лако је оценити улогу Тадића и направити паралеле. То је био период када Србија ни у једном сегменту није одустала од својих националних интереса на тој територији. Данас је драматично различита позиција и након потписивања Бриселског споразума повучене су све институције државе Србије. Са друге стране, имамо процес креирања страха и наводног рата који ће се десити ако ‘нешто битно не урадимо колико сутрадан’. Тај страх креирају људи који су све ратове водили претходних неколико деценија и сада нам кажу да морамо прихватити реалност. Коју реалност? Коју су сами креирали! Важно је грађанима рећи истину, сада седимо за преговарачким столом из значајно лошије позиције.”

Ивановић додаје да је проблем што ставове које држава Србија има сазнајемо из косовских медија на албанском језику и анализа међународних институција, али не и на местима где је потребно и ко год постави питање шта се дешава изложен је медијској сатанизацији, као што се десило са Оливером Ивановићем, који је јануара прошле године убијен после политичког линча којем је био изложен.

Нова лица

“Суштински имам мали проблем с тим кад се каже ‘ново лице’, не правимо ми кастинг за манекене за једну сезону. Ми бирамо људе, али никако једног човека него кредибилне људе, професионалце са искуством који ће успети да изграде систем. Никако култ личности као Александра Вучића и стављање свих наших живота у једне руке. То није сезонски посао, ми Београђани имамо прилику да видимо шта значи ‘ново лице’ градоначелника, човека који се појавио у кампањи, а ефекат је ‘ново лице’ које покушава да умије старо лице Горана Весића, за које нико не жели да гласа, и ради оно што ради; урушава Калемегдан, сече стабла, видите хаос у ширем центру Београда… Много је важно да то ‘ново лице’ буде животно посвећено обавезама које преузима и ако у јуну ваша идеја не добије подршку да одустанете. Напротив, тек онда морате да наставите да се борите, све до тачке кад ви лично, тим и систем не добију шансу да мењају ствари у друштву”, објашњава Ивановић.

Ивановић каже да је од 2002. био члан ДС-а и додаје да “једино није био у Форуму жене јер није испуњавао услов”. Имао је и извршну улогу, био је и председник Скупштине Врачара, али широј јавности није био познат.

За разлику од њега, Небојша Зеленовић је као градоначелник Шапца већ препознатљиво лице, али такође не широкој јавности.

Зоран Лутовац такође бележи дуг партијски стаж, али га пре функције председника ДС-а јавност памти само као амбасадора у Црној Гори.

(Извор: Нови магазин)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ