lat

Убиство Славка Ћурувије не сме остати без судског епилога


ПОДЕЛИТЕ:

Ресорни одбор Демократске странке за информисање поново упозорава и државно тужилаштво и надлежне судове да су дужни да поступак против осумњичених за убиство новинара и власника листова „Дневни телеграф“ и „Европљанин“ Славка Ћурувије спроведу на ефикасан и правно ваљан начин, како би сви учесници удруженог злочиначког подухвата у којем је убијен Ћурувија били именовани и, уколико су још живи, правоснажно осуђени. 

Укидање првостепене пресуде против четворице окривљених за убиство Ћурувије, у поступку који траје већ пет и по година, показује да правосудни органи у данашњој Србији, или нису довољно стручни и способни да осуде убице, или једноставно не желе да их осуде. Тешко је рећи која је од две наведене могућности гора и опаснија по друштво, али шта год да је по среди – новинарска струка и демократска јавност у целини не смеју дозволити да без судског епилога остане убиство почињено још 11. априла 1999. године у центру Београда, у улазу зграде у којој је становао Славко Ћурувија.

Ресорни одбор Демократске странке за информисање подсећа на чињеницу да сви познати докази и чињенице о убиству Ћурувије недвосмислено указују на то да су у ликвидацији учествовале државне безбедносне службе, те да су за то убиство окривљени некадашњи руководиоци тајне полиције. Будући да убиство Ћурувије несумњиво представља акт државног тероризма, јасно је да без расветљавања тог случаја и правоснажне осуде виновника злодела, у држави Србији не може бити ни говора о слободама и правима новинара и медија, па самим ти ни о демократији и грађанским слободама уопште. Нема и не може бити слободе медија, безбедности за новинаре, слободне речи и иситне, уколико држава Србија није у стању да расветли убиство Славка Ћурувије и казни све оне који су у том убиству учествовали.

Ресорни одбор Демократске странке за информисање

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ