lat

У току је припрема за још једну пљачку ЕПС од стране напредњака


ПОДЕЛИТЕ:

Ресорном одбору Демократске странке за рударство и енергетику крајем претходне недеље обратили су се забринути радници због основане сумње да се кроз набавку роторног багера за ПK Радаљево припрема још једна пљачка Електрипривреде Србије (ЕПС). Затражили смо објашњење ситуације од ресорне министарке, а убрзо је сам ЕПС издао саопштење уверавајући јавност да је све у реду и по закону, у шта итекако имамо разлога да сумњамо.

Kако је објашњено, на тендер су достављене две понуде, једна од стране конзорцијума који предводи Енерготехника-Јужна Бачка, а други од стране Југ Пол из Пољске, чији је заступник Душан Николић. Пољска компанија значајно је премашила процењену вредност тендера. На то да није постојала воља да се сличне компаније уопште узму у обзир упућује нас чињеница да ЕПС уопште није тражио банкарску гаранцију за озбиљност понуде, као инструмент обезбеђења. Зато се може закључити да је увођење ове фирме у тендерску процедуру имало само за циљ само да се са формалне стране испуне услови отвореног поступка.

Уговор је додељен првопласираном конзорцијуму који представља Енерготехника-Јужна Бачка, коме је ово први посао у домену пројектовања, градње и монтирања багера за површинске копове, и који нема ни кадрова, ни искуства, ни претходно изведених пројеката из ове области. Изузетно сличан сценарио десио се и крајем 2014. године, када је овај конзорцијум добио тендер ЕПС-а за посао испумпавања воде из “Тамнаве”, вредан 15 милиона евра, иако у оваквим пословима није имао никаквног искуства. Оно што тада јавност није знала, а што је власник најпрестижније европске фирме за санацију последица поплава потврдио на предавању у Метрополу, јесте да је заправо његова фирма осмислила и спровела највећи део посла исушивања “Тамнаве”.

Није тешко замислити каква ће у овом послу бити улога Енерготехника-Јужна Бачка, фирме која се разуме и у дренажу и испумпавање великих количина воде и у огромне багере за површинске копове. Посао је у потпуности плаћен унапред 20% авансно, а рок испоруке од 36 месеци оставља простор да се појаве и додатни радови, непредвиђене околности, баш као и претходног пута. Почетник који ради у тужилаштву могао би само на основу ових информација да састави оптужницу за коруптивне шеме, а ми данас немамо чак ни отворену истрагу. Јасно је да се бизнисмени блиски Српској напредној странци, који су осмислили и релизовали ове коруптивне шеме, надају да ће наша држава и даље бити заробљена и контролисана од стране једне партије. То ће се ускоро променити, а априлски избори и гласачки листићи грађана, биће та снага која ће покренути лед и извести одговорне пред лице правде.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ