ћир

U Srbiji danas nema demokratije i to se ne može sakriti


PODELITE:

Ovogodišnji Međunarodni dan demokratije Srbija dočekuje na listi zemalja sa takozvanim hibridnim režimom, u kojem ne postoji nijedna državna institucija koja slobodno radi, bez pritiska i potpune kontrole izvšne vlasti.

U Srbiji je danas demokratija suspendovana i utoliko je značaj ovog dana veći za našu državu i društvo. Ovaj Međunarodni dan demokratije, možda više nego i jedan do sad, sve nas podseća na to koliko je naša borba za demokratiju važna i upozorava da ne smemo odustati od slobodne, demokratske i normalne Srbije kakvu žele i zaslužuju njeni građani. Da paradoks bude veći, od ove godine, odlukom vođa režima u Srbiji i Republici Srpskoj, istog dana obeležava se i Dan srpskog jedinstva, pa slobodno možemo reći da je Srbija ovaj 15. septembar dočekala i bez demokratije i bez jedinstva.

Zbog dugotrajnog urušavanja demokratskih institucija i izuzetno loših izbornih uslova, Demokratska stranka i druge opozicione partije bojkotovale su lažne izbore održane u junu ove godine. Na taj način je, između ostalog, u potpunosti ogoljen autokratski režim u kom se za sve isključivo pita vođa režima Aleksandar Vučić, a institucije imaju samo jednu ulogu – da učine da njegove odluke izgledaju legitimno. U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas nema nijednog opozicionog poslanika, a to znači da nema ni demokratije. To je nesporna činjenica koja će zauvek obeležiti ovaj saziv parlamenta i nema te režimske propagande, dosetke ili političkog trika koji će tu činjenicu sakriti, ili obezvrediti.

Danas ne postoji nikakva sumnja u to da mi u Srbiji više ne živimo čak ni u delimično konsolidovanoj demokratiji, što su nedavno potvrdile i brojne međunarodne organizacije poput Fridom hausa. Jasno je takođe da će zbog toga u narednom periodu biti neophodno aktivnije uključivanje predstavnika Evropske unije u posredovanju u političkom dijalogu koji mora da osigura bar minimum izbornih uslova, baš kao što je to učinjeno u Makedoniji ili Crnoj Gori. Slobodni i pošteni izbori su osnov demokratskog poretka u jednoj državi i društvu, a borba za te uslove je zajednički cilj, pravo i obaveza svih demokratskih, građanskih i progresivnih snaga u Srbiji.

Demokratska stranka će u toj borbi dati svoj pun doprinos. Nastavićemo svoju borbu za slobodu i demokratiju u Srbiji, za jake institucije i slobodne medije. Građani žele i zaslužuju da žive u pravom demokratskom društvu koje se razvija i napreduje na evropskom putu.

 

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE