lat

У Србији данас нема демократије и то се не може сакрити


ПОДЕЛИТЕ:

Овогодишњи Међународни дан демократије Србија дочекује на листи земаља са такозваним хибридним режимом, у којем не постоји ниједна државна институција која слободно ради, без притиска и потпуне контроле извшне власти.

У Србији је данас демократија суспендована и утолико је значај овог дана већи за нашу државу и друштво. Овај Међународни дан демократије, можда више него и један до сад, све нас подсећа на то колико је наша борба за демократију важна и упозорава да не смемо одустати од слободне, демократске и нормалне Србије какву желе и заслужују њени грађани. Да парадокс буде већи, од ове године, одлуком вођа режима у Србији и Републици Српској, истог дана обележава се и Дан српског јединства, па слободно можемо рећи да је Србија овај 15. септембар дочекала и без демократије и без јединства.

Због дуготрајног урушавања демократских институција и изузетно лоших изборних услова, Демократска странка и друге опозиционе партије бојкотовале су лажне изборе одржане у јуну ове године. На тај начин је, између осталог, у потпуности огољен аутократски режим у ком се за све искључиво пита вођа режима Александар Вучић, а институције имају само једну улогу – да учине да његове одлуке изгледају легитимно. У Народној скупштини Републике Србије данас нема ниједног опозиционог посланика, а то значи да нема ни демократије. То је неспорна чињеница која ће заувек обележити овај сазив парламента и нема те режимске пропаганде, досетке или политичког трика који ће ту чињеницу сакрити, или обезвредити.

Данас не постоји никаква сумња у то да ми у Србији више не живимо чак ни у делимично консолидованој демократији, што су недавно потврдиле и бројне међународне организације попут Фридом хауса. Јасно је такође да ће због тога у наредном периоду бити неопходно активније укључивање представника Европске уније у посредовању у политичком дијалогу који мора да осигура бар минимум изборних услова, баш као што је то учињено у Македонији или Црној Гори. Слободни и поштени избори су основ демократског поретка у једној држави и друштву, а борба за те услове је заједнички циљ, право и обавеза свих демократских, грађанских и прогресивних снага у Србији.

Демократска странка ће у тој борби дати свој пун допринос. Наставићемо своју борбу за слободу и демократију у Србији, за јаке институције и слободне медије. Грађани желе и заслужују да живе у правом демократском друштву које се развија и напредује на европском путу.

 

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ