lat

У наредних 5 година - комбиновати велику матуру и пријемне на факултетима


ПОДЕЛИТЕ:

За непуне две године, средњошколци би требало да полажу велику матуру, а још увек се не зна на који начин ће она бити вреднована, јер се факултети углавном противе томе да државна матура замени пријемне испите.

Ресорни одбор за образовање Демократске странке, уважавајући све аргументе ученика и наставника у средњим школама, као и мишљења факултета, предлаже да се уведе прелазни период од 4 године, у коме би факултети могли да рачунају уз резултате велике матуре и резултате пријемног испита. У наредне 4 године, сваки факултет би могао аутономно да одлучи да ли је потребно да матуранти полажу пријемни или не. Уколико би се за неки студијски програм захтевао и пријемни испит, то би значило да се успех бодује са 40 поена, велика матура са 30 и пријемни са 30 поена. На овај начин би се уважили и резултати велике матуре и оправдане примедбе и сумње факултета. Такође, позивамо Владу Србије да током тог периода све факултете укључи у избор задатака за велику матуру, како би велика матура заиста могла на најбољи могући начин да оцени знање потребно за упис на студије. Тако би се испунили сви услови да велика матура у потпуности замени пријемне испите на факултетима и да се тако смањи оптерећење матураната који уз матуру сада морају да полажу и пријемне испите.

Демократска странка позива све релевантне факторе да доприносу томе да велика матура постане не само замена за пријемни, него и круна исхода и постигнућа ученика током средњошколског образовања. Њени резултати ће бити и јасан знак на ком нивоу се налази наш образовни систем.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ