lat

Тужба против Драгана Вучићевића због изазивања панике


ПОДЕЛИТЕ:

Данас је група истакнутих појединаца наше академске и културне сцене поднела тужбу против главног и одговорног уредника дневних новина „Информер“ Драгана Вучићевића због, како се наводи, изазивања панике преношењем лажних вести.

Тужбу су поднели Весна Ракић Водинелић, Љубомир Јацић, Драгољуб Бакић, Танасије Маринковић, Весна Пешић, Драгор Хибер, Жарко Требјешанин, Игор Гинзберг, Биљана Стојковић, Гордана Матковић, Слободан Првановић, Душан Петричић, Сњежана Миливојевић, Гојко Божовић и Миклош Биро.

У тужби се указује на неутемељено извештавање да „корона убија као куга“, како је објавио Информер, уз узнемирујући наднаслов „Катастрофа библијских размера“.

„Тврдњом да коронавирус убија као куга преносе се нетачне тврдње, јер осумњиченом као новинару који ради у интересу јавности мора бити познато да су стручњаци из Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19, дана 1. априла 2020. године изнели тврдњу да је тренутна стопа смртности од вируса Covid 19 на тај дан износила између 2 и 3 %, у односу на број регистрованих заражених лица у Србији, док је куга бактеријско обољење чија смртност, према проценама Светске здравствене организације износи између 30% и 60%, у зависности од типа“, стоји у тужби. 

Подносиоци тужбе закључују да је на овај начин Драган Вучићевић, као одговорно лице “Информера” изношењем лажних тврдњи изазвао панику код свих својих читалаца, који су, како сам осумњичени тврди, бројнији од читалаца свих других штампаних медија.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ