ћир

Trideset godina Demokratske omladine


PODELITE:

Demokratska omladina danas proslavlja svoj trideseti rođendan. 

Iza nas je 30 godina borbe za demokratiju, poštovanje čoveka, njegovog dostojanstva, prava i slobode, borbe za istinu, nadu i osmeh. Borili smo se za bolji život mladih, učenika i učenica, studenata i studentkinja i mladih radnika i radnica. Jednakost, pravednost i sloboda se za nas ne podrazumevaju. Slobode koje smo tada osvajali, svakodnevno branimo. Vrednosti na kojima smo nastali, danas čuvamo.

Iza nas su i porazi, godine velike borbe, godine iskušenja, uspona i padova. Iz te borbe smo puno naučili, najviše na sopstvenim greškama, ali od borbe za evropske vrednosti, slobodnu i pravednu Srbiju nismo odustali.

Od samog osnovanja, 12. maja 1990. u pozorištu „Duško Radović“, aktivni smo u svim građanskim i studentskim protestima protiv režima koji su gazili našu slobodu i ograničavali naša prava. Devedesetih smo slušali „Terazijski dnevnik“ i uz zvuke EKV-a verovali da je ovo „Zemlja za nas“ i da se vredi boriti. Kod Terazijske česme 1991. stajali smo pred tenkovima, pevali „Himnu mira“ i sa drugim studentima i studentkinjama primorali vladu na ustupke opoziciji. Učestvovali smo u svim studentskim protestima kao i mitinzima koalicije „Zajedno“, kasnije Saveza za promene i konačno Demokratske opozicije Srbije. Zauzimamo jasan stav „Beograd je svet“ – nema predaje! U osnivanju i vođenju studentskog pokreta „Otpor“ imali smo jednu od vodećih uloga.

Ritam bubnjeva, zvuk pištaljki i hrabrost da uvek budemo ti koji će se boriti za pravdu, ne napuštaju nas ni posle pobede 5. oktobra 2000.

Bez straha ustajemo i danas protiv samovlašća, pretnji, zastrašivanja, hapšenja i prebijanja u protestima „Protiv diktature“ i „1 od 5 miliona“. Slušamo istu muziku i koračamo istim ulicama kao oni pre nas, i dalje istrajni u borbi, rešeni da dovršimo započeto, ali svesni grešaka i propuštenih prilika.

Demokratska omladina se ne boji onoga što dolazi. Znamo vrednosti na kojima smo nastali, stavove koje branimo, slobode za koje se borimo i znamo ko je sve uz nas.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE