lat

Сви учесници предстојећих избора су Вучићеви саучесници


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Небојше Новаковића за Време

Сигурно је да на нашој политичкој сцени не постоји странка која се више пута делила од Демократске. Да ли су најновији догађаји најава новог цепања? Неки кажу да би нове поделе могле означити и дефинитиван крај ДС-а...

Демократска странка је доносилац идеје о демократском поретку друштва у Србији. Ово је с почетка била авангардна идеја која ни данас није у фази своје пуне зрелости. Често је судбину крхке демократске архитектуре друштва одсликавала Демократска странка кроз своју унутрашњу динамику. Многи посустају на путу демократизације друштва и посежу за лакше спроводивим концептима, као на пример изградње властитог култа претпостављеног вредностима и политици. Данас живимо у друштву у којем преовлађује лидерско поимање власти, у којем политичке странке нису инструмент за остваривање политичких идеја, већ се доживљавају као оквир за нечију лидерску позицију. Због тога, или имамо странке са једним истим лидером од свог оснивања или имамо случај Демократске странке из које су иступали појединци који су губили унутарстраначке изборе, а затим оснивали странке у којим су они постајали неприкосновени лидери. И у једном и у другом случају имамо дисфункционалне политичке организације. Крај Демократске странке с тога није и не може бити везан за оне који су је напуштали, њена будућност зависи само од оправдансти властитиог постојања, сада више него икад оличеног у окретању социјалдемократским вредностима, али и спремности да се и сама мења и усавршава.

Шта тачно, по вама, стоји иза иницијативе групе партијских колега да се убрзано одржи главни одбор странке протеклог викенда? И зашто се напрасно одустало?

Главни одбор јесте место за дијалог на тему различитих виђења актуелне ситуације. Потенцијални излазак на предстојеће изборе мотивисао је одређене колеге да покушају да издејствују промену одлуке о бојкоту и то није нелегитмно у политици. Проблем је што је конкретан случај који помињемо у вези са превременим заказивањем седнице Главног одбора изведен нелегално и противно актима странке, такорећи на силу. Цео догађај прати и оправдана сумња у веродостојност предатих потписа којима се иницира превремена седница. Одустанак је ипак био последица немоћи да се иницијатива спроведе. За овако нешто већине нема, то није оно што чланови желе и сигуран сам да ће се на седници Главног одбора која тек следи и коју је заказало руководство странке то и потврдити.

Поруке које је врх странке слао ових дана гласи да се иза овог "атака" на ДС крије Александар Вучић. Неке ваше колеге су због тога увређене. Имате ли доказе за то? (Како је припрема за овај главни одбор изгледала изнутра? Откуд да су се медији блиски власти забринули за ДС?)

Јавност треба да зна за јединствен случај до сада незабележен да се члановима Главног одбора Демократске странке дописом обратио министар Златибор Лончар који је имао за сврху да увери све чланове Главног одбора да је безбедно окупљање у затвореном простору упркос мерама које су још увек на снази. Поменутог министра тешко је било анимирати на правовремену и брзу реакцију у много важнијим ситуацијама који се тичу директо нашег здравља. Подсетићу да овај степен агилности није испољио када је само од њега зависило ставаљање у фукцију Ковид болнице у Шапцу. За неке друге аспекте “организације” превременог Главног одбора задужења је добило и министарство које води господин Бранко Ружић. У нормалним околностима ови људи не би смели да имају ништа са унутрашњим питањима у Демократској странци. Ово не може бити израз нечијих добрих намера. Што се тиче колега, нико не треба се вређа, биће довољно да се свом чланству не обраћају са насловница изразито режимских пропагандних гласила. У оваквим ситуацијама, увек би требало да се питате у чију корист се одвијају одређени догађаји. Мало је наивних да не би знали у служби којих или чијих интереса делују.

Поједини чланови ДС-а оптужују руководство странке за "губитак идентитета", други пак спомињу да Лутовац ДС "на тацни" испоручује Ђиласу, трећи вам замерају на сарадњи са ултрадесничарским Дверима... Како одговарате на те оптужбе?

Идентитет није ствар коју успут изгубите па је више немате. Он се непрестано ствара и обнавља кроз одговоре на различите спољашње и унутрашње изазове са којима се суочавате. То, такође, значи и да у различитим временима морате имати и различите одговоре. Зоран Ђинђић је говорио да не постоји велика ствар да је није урадио неки демократа. За мене је то прави приступ идентитетском питању и ја га схватам кроз задатак који је добио председник странке Зоран Лутовац, а то је темељна реформа странке.

Реформа не прија свима једнако, отуда они незадовољни својим личним положајем у странци не схватају да она не припада поједицу те тако нико не може да је испоручи било коме, све и да хоће. Ако је можда некада тако и било, то више не важи.

Сарадња са Дверима је савез за бојкот ових и оваквих избора и то је све. У једној ствари у којој се слажемо, у томе и сарађујемо – изборни услови. Ми смо у опозицији Вучићу и партнери су нам сви који су са те стране спектра.

Да ли је, после свега, могуће да се ипак ови сукоби мирно разреше? Односно, какве све струје постоје у ДС-у?

Атмосфера дијалога, одговорност уз етику добрих намера требало би да буде саставни део сталног радног амбијента у унутрашњем животу било које странке. У исто време то би била превентива непродуктивним сукобима из којих не може да се проистекне ништа добро. Најбоље мирно разрешење је оно које је успело да предупреди да до сукоба уопште дође. Ипак никад није довољна кооперативност само једне стране у евентуалном превазилажењу проблема. Конструктиван договор много је теже остварив уколико се посегне за нелојалним потезима у оквиру унутарстаначке борбе, као што је на пример укључивање актера власти у интерне страначке ствари. Мислим да ће догађаји који следе показати да у Демократској странци нема струја, јер по свим кључним питањима, од бојкота до опозиционог јединства постоји убедљива подршка већине. Истина је само да заговорници другачијих идеја јесу видљивији и гласнији у „медијима“. У демократији се сукоби мирно разрешавају тако што се поштују процедуре и воља већине уз уважавање мањине, која опет у јавности мора да заступа одлуке већине, а не своје.

По вама, да ли сарадња ДС са Дверима има будућност, односно има ли ДС снаге да буде стожер окупљања грађанске опозиције? (И који су предуслови за то?)

Или ће Демократска странка постати стожер окупљања грађанске опозиције или неће бити ни Демократске странке ни грађанске опозиције. Остаће само фрагменти или олупине и наше странке и грађанског друштва које ће плутати по бари у коју се већ претворило наше друштво. Демократска странка и Покрет Двери не деле исту визију демократског и грађанског друштва, па их не могу до краја заједно ни градити. Оно што, међутим, можемо радити заједно и што радимо заједно, јесте то да се боримо за слободне и поштене изборе на којим ће бити смењен режим Александра Вучића.

У међувремену је формирана Уједињена демократска Србија, која окупља и неке ваше бивше чланове, неке мање странке и покрете, какви су рецимо Војвођански фронт или Странка модерне Србије. Како гледате на ову коалицију која покреће нека питања за које би се очекивало да их ДС тематизује?

У овом случају је значајније питање контекста. Можете да заступате и најпрогресивније идеје, али ако се нађете увучени у Вучићеву превару - ништа нећете урадити, осим што ћете му дати никад потребнији легитимитет. Или сте наивни или свесно учествујете у томе. А ни једно ни друго није добра вест ни за те политичке организације нити за политичку ситуацију у Србији.

Нема ту заправо никакве политике ни идеологије, а поготово нема суштинског "отварања питања, само злоупотреба и манипулација у циљу одбране сопствених политичких позиција. Уједињена демократска Србија је једнократни пројекат који Вучићу треба да обезбеди "конструктивну" опозицију која у Народној скупштини оперетски виче "живела Европа", а појединцима још један скупштински мандат. Да закључимо и завршимо са дилемом која није ни постојала: сви учесници предстојећих избора су Вучићеви саучесници.

Уколико Вучић напокон реши проблем Косова, у смислу неке врсте признања његове независности, како ће се ДС позиционирати у том случају?

Моје мишљење је да је решавање проблема Косова важно за будућност региона и да својим значајем превазилази уобичајена спорења на линији власт/опозиција. Зато је лоша вест та да тај проблем Вучић никад неће решити, као што није решио ниједан други проблем наше државе и друштва. Штавише, он је само закомпликовао и отежао решавање тих проблема, а при том је и створио нове, попут укидања демократских избора и медијских слобода. Косово је највећи и најтежи политички проблем у Европи и да би се решио на обострано прихватљив начин потребно је да сви који учествују или посредују у разговорима буду искрено посвећени трагању за таквим решењем. Уместо трагањем за решењем и компромисом, најодговорнији људи у Београду и Приштини се искључиво баве чувањем и јачањем своје власти. Изгледа да процес "пузајуће самосталности Косова" свима одговара. Зато је и одговор на ваше питање једноставан: Ми се нећемо опредељивати према никаквом Вучићевом споразуму који подразумева целовито решење косовског конфликта, јер нам такав споразум Вучић никад неће представити.

За крај бих волео да разговарамо о Војводини и њеној политичкој сцени. Многи грађани су збуњени дешавањима у Војводини, између осталога и блиском сарадњом Лиге социјалдемократа Војводине са напредњацима. Како бисте укратко описали оно што се дешава у Војводини?

Војводина као тема је нестала из политичке агенде владајућег режима. Више пута сам рекао да они који тренутно владају у Војводини не разумеју чиме владају. Војводина је европска регија, у којој је једино њена власт антиевропска и антидемократска. Томе су допринели и поједини политички актери из Војводине. Савез Војвођанских Мађара као коалицини парнер СНС-у на покрајинском нивоу, али и вечити професионални “бранитељи” војвођанских интереса, Лига социјалдемократа Војводине која је у директној коалицији са СНС-ом у Новом Саду. Међутим, Демократска странка сматра да је питање аутономије итекако важно и да би војвођанска искуства требало искористити да се на нивоу читаве Србије спроведе регионализација и тако наш политички систем учини ефикаснијим и бољим. Сваки од природних региона у Србији има своје специфичности и мислим да је неопходно то формализовати баш на трагу војвођанских искустава. Уравнотежен регионални развој не подразумева пустошење Војводине да бисмо сви били једнако сиромашни, већ подизање других региона по моделу Војводине како бисмо сви боље живели.

Неке ваше колеге указују да је Нови Сад постао град којег контролишу криминалци. Спомињу се и имена Андреја Вучића и Звонка Веселиновића. Шта бисте рекли о томе?

Истакнутији функционери Српске напредне странке у Новом Саду воле да објављују фотографије на којој се види и председников брат. Млађи Вучић отвара радове на сеоској канализацији, обилазни месне огранке СНС-а, отвара локалне страначке просторије. Према сведочењу људи из Српске напредне странке, Андреј Вучић руководи том странком у Војводини. Немам ниједан разлог да у то не верујем. Докле досеже зона његовог утицаја за сада је само нагађање. Зли језици би рекли да се његове активности протежу и на сферу великих „пословних“ подухвата, а не само на формирање месних одбора странке. Забрињава то да истовремено са јачањем Српске напредне странке у Новом Саду, неподношљиво јача и подземље, односно најтежи облици криминала. И то такође сви виде и знају у граду. Власт и криминал у граду су очигледно међусобно повезани новцем, финансијским и политичким интересима. Ко је ту главни, стварно не знам и не могу да кажем. Горе од овога би било једино да то не знају ни они сами. У том случају ћемо тек сведочити најгорем.

С времена на време у јавности се појави вест о активностима извесне организације која се зове Млада Војводина. Да ли знате о чему се ту заправо ради?

Заиста не знам практично ништа о њима, осим да се повремено оглашавају графитима. Индикативно је само да је то раде сваки пут у моменту када је потребно појачати утисак ко су „борци“ за војвођанско питање, па тако осване по која порука на вратима просторија ЛСВ-а. Дакле, graffiti-party...

Извор: Време

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ