lat

Светски дан Рома


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка честита Светски дан Рома свим нашим суграђанкама и суграђанима. Ромкиње и Роми, нажалост, и данас припадају једној од најугроженијих друштвених група у Србији, групи која се суочава и бори са свакодневном дискриминацијом и последицама социјалне искључености, а која је посебно угрожена од почетка пандемије.

У држави у којој су људска права гарантована међународним стандардима потпуно или делимично ускраћена скоро свим грађанима, а посебно економска и социјална права, изузетно је важно говорити у јавности какав је заиста положај Рома и Ромкиња и скренути пажњу да је у што краћем року неопходно предузети кораке како би им био омогућен приступ социјалној помоћи, здравственој заштити, образовању, запошљавању и адекватном становању. Колико се често запитамо какав је живот Рома и Ромкиња у неформалним насељима без струје и воде? Како се иде код лекара, како се штити од пандемије, како деца прате онлајн наставу? Одговор је јасан – никако, сем ако држава не преузме одговорност и активно се укључи у решавање проблема, уместо да се огласи само једном годишње, када дели пакете хуманитарне помоћи на данашњи дан.

Политике Демократске странке подразумевају већу инклузију угрожених друштвених група и њихово укључивање у доношење политичких одлука, а самим тим и побољшање положаја и Рома и Ромкиња. Наш први задатак је да сменимо режим који подстиче нетрпељивост, насиље и неједнакост, који продубљује поделе међу грађанима, и који своје грађане ставља у тежу позицију уместо да им олакшава живот. Када направимо први корак, тек тада можемо заједно и солидарно да мењамо друштво и градимо правну државу која ће радити у интересу свих грађана, укључујући и Роме и Ромкиње, а не само привилегованих појединаца блиских режиму.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ