lat

Шумарац и Виденовић у Северној Македонији: Један Балкан ка Европској унији


ПОДЕЛИТЕ:

Током протеклог викенда у Северној Македонији одржана је прва конференција „Прогресивне политике Западног Балакана - Један Балкан ка Европској унији“ у организацији Олоф Палме фондације, док је Центар модерних вештина био партнерска организација из Србије. Ова конференција по први пут окупља странке социјалдемократске и либералне опције из свих земаља Западног Балкана.

Број слика: 3

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Испред Демократске странке на конференцији су присуствовали потпредседник странке проф. др Драгослав Шумарац и народна посланица Маја Виденовић, као и Милош Ђајић и Тамара Трипић.

Потпредседник Шумарац обратио се на лидерском панелу где је присутне упознао са тренутном ситуацијом у Србији. Он је детаљно описао аферу Крушик и затварање Александра Обрадовића, затим случајеве сексуалног узнемиравања Марије Лукић, покушаја убиства новинара Милана Јовановића и везе ових афера са челницима Српске напредне странке. Шумарац је известио и да ће Демократска странка, као и Савез за Србију, бојкотовати предстојеће изборе.

„Демократска странка сноси одговорност за такву одлуку, јер су то од нас тражили грађани на протестима, али одговорност мора сносити и Европска унија за оно шта ће се десити након нелегитимних избора на којима Савез за Србију неће учествовати“, рекао је Шумарац.

Он је подсетио и на посету европске делегације на челу са Тањом Фајон, која је и сама рекла да је слобода медија у Србији услов над условима који се мора испунити за спровођење демократских и фер избора.

На маргинама састанка, потпредседник Демократске странке Драгослав Шумарац имао је заједнички састанак са генералним секретаром Социјалдемократског савеза Македоније Љупчетом Николовским. Током разговора са господином Николовским размењена су искуства и тактике које је СДСМ примењивао током борбе против режима Николе Груевског. Једна од тема је био бојкот, јер је СДСМ пре неколико година такође бојкотовао Скупштину Македоније. Господин Николовски је саветовао да ако се опозиција одлучила за бојкот, на њему треба да истраје, јер је њихово искуство из 2017. године показало да су променивши одлуку 15 дана пред изборе направили грешку, те убедљиво изгубили.

Такође, потпредседник ДС Шумарац, састао се и са Радмилом Шекеринском, министарком одбране Северне Македоније и потпредседницом Социјалдемократског савеза Македоније са којом је разговарао о искуствима СДСМ о бојкоту избора у Македонији 2016. године, али и о улози струке у транзицији и придруживању ЕУ.

Поред потпредседника странке Шумарца, на конференцији је учествовала и народна посланица Маја Виденовић, која је говорила на панелу „Интеграција Западног Балкана – бенефити по Европску унију“. Она је том приликом изјавила да је највећи бенефит који ће Европска унија остварити проширењем на Балкан - заокруживање идеје Европске уније, као идеје мира и стабилности, а да су лажни Европејци дугорочна опасност по наш регион.

„Регион у Европској унији за Европску унију значи да нема дилеме по којим и чијем правилима играте, да нема дилеме чему сте посвећени, да нема дилеме чији утицаји су доминантни, а наша је обавеза да то не буду утицаји сила које су противници мира у региону, противници демократије, противници људских права и слобода“, рекла је Виденовићева.

Она је истакла и да европски регион представља завршетак мисије Европске уније, која је настала као пројекат мира и сарадње. Европљанима се демократија и мир подразумевају, а ми знамо да се код нас не подразумевају, рекла је Маја Виденовић, подсетивши да ако неко разуме значај мира и стабилности то су грађани нашег региона.

Народна посланица, Маја Виденовић, подвукла је да је борба за слободу и демократију наша борба и наша обавеза, и да захтева храбре политичаре који се не даве у флоскулама и популизму, а да је одговорност за европски пут читавог региона заједничка одговорност Европске уније и чланица.

„Лажни Европљани су опаснији од искрених противника Европе. Они нас свађају, деле, они бирају када и ко ће нам бити 'непријатељ'. Они кажу да смо на европском путу, а Европу представљају као неког ко од нас нешто тражи. Они говоре о европским вредностима, а свакога дана брутално газе све што оне јесу. Те 'европске' аутократе су дугорочна опасност. Зато је важно да европски и демократски гласови и политичари буду храбрији и одговорнији“, закључила је Виденовићка. 

Тамара Трипић, чланица борда Централно европске мреже социјалдемократа, на маргинама конференције разговарала је са Тањом Фајон, Кнутом Флекенштајном и осталим учесницима о дешавањима у Србији и изазовима које доносе избори пред нама. Истакла је важност и улогу представника Европске уније у борби за успостављање владавине права и слобода, пре свега медијских, како би Србија постала савремена европска демократија.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ