lat

Штрајк просветара је вапај за спас образовања у Србији


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка у потпуности подржава захтеве просветних радника и њихово право да ступе у штрајк упозорења. Према последњим подацима Републичког завода за статистику, просечна плата у образовању износи 63.204 динара и за око 1.500 динара је мања од просечне зараде у Републици Србији. Такође, просветни радници се са својим зарадама налазе скоро на самом дну листе просечних плата у јавном сектору, што ни са својим образовањем, ни са значајем посла који обављају – никако не заслужују.

Ова власт већ годинама уназад за образовање издваја значајно мањи део буџета, него што је то случај са скоро свим земљама Европске уније. Због тога, млади наставници напуштају Србију, а већ сада се осети озбиљан недостатак наставног кадра, поготово наставника математике, информатике и физике. Такође, на учитељским факултетима и на факултетима који образују наставни кадар приметан је велики пад у броју уписаних студената, годинама уназад, па су све чешће ситуације где се за наставне смерове попуни мање од четвртине места на буџету. Чак и ако се испуни захтев Синдиката образовања Србије за повећање плате од 15%, то ће тек минимално повећати стандард просветара, јер је већ у првих 8 месеци ове године забележена инфлација од 4,6%. Баш зато, овај штрајк упозорења није хир, него вапај за спас образовања у Србији.

Демократска странка ће и у будућности подржавати захтеве просветара, које се тичу поправљања материјалног статуса наставника, учитеља и помоћног особља запосленог у образовном систему Републике Србије, као и захтеве који се тичу унапређења целокупног  образовног процеса. Без квалитетног образовања, ова земља нема будућности.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ