lat

Што пре изаћи са планом за окончање школске године


ПОДЕЛИТЕ:

Изјаве министра просвете које су најчешће нејасне и контрадикторне доводе у недоумицу и изазивају зебњу код родитеља и ученика како ће се завршити ова школска година а да при томе настава буде окренута најбољем интересу ученика. Стога је веома важно да ученици и њихови родитељи буду што пре упознати са прецизним, јасним планом наставка школских обавеза у ванредним околностима. Иако ванредна ситуација у друштву и просвети траје од 15. марта, такав план још увек не постоји. Стога Демократска странка тражи његово хитно доношење тако да план иде у сусрет ученицима и разумевању веома отежаних условима у којима они живе, уче и раде.

С обзиром да је министар је изјавио да се ђаци неће враћати у школе а да ће се настава окончати њеном организацијом на даљину, Демократска странка предлаже решења за неколико битних питања која су у најбољем интересу ученика. Три су чворна питања:

1. Оцењивање на крају школске године. С обзиром да је три четвртине градива пређено а ученици оцењивани, препустити наставницима да самостално процене и оцене своје ученике путем постојећих начина и поступака а у најбољем интересу ученика. Они најбоље познају своје ученике и отежане услове у којима ученици раде.

2. Друго питање је повезано са првим а односи се на полагање завршног испита (тзв. „мала“ и „велика“ матура). С обзиром да се овим испитом проверава градиво које је већ оцењено кроз сваки разред који је ученик завршио - укинути полагање мале и велике матуре за ову генерацију ученика. Сходно томе прекинути са свим припремама за „пробну“ матуру чије је полагање министар најавио за 29. април. Документ о завршеној основној школи издати на основу просечне оцене у вишим разредима основне школе.

3. Упис ученика у средње школе и на факултете извршити рангирањем према просечној оцени коју је ученик постигао. За тзв. специјализоване и уметничке средње школе организовати и пријемни испит као и за уметничке академије универзитета.

Демократска странка овим предлозима подстиче Министарство просвете да што пре изађе са јасним планом како ће функционисати и бити организован наставак и завршетак школске године. Веома је важно да ученици и родитељи буду што пре упознати са планом за наставак школских обавеза како би што спремније и релаксираније дочекали наставак школске године. При доношењу ових одлука веома је важно поштовати принцип правичности, равноправности и јасних критеријума како би се лакше превазишла криза изазвана пандемијом.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ