lat

Станковић: Проверићемо све уговоре која је власт СНС склопила


ПОДЕЛИТЕ:

Одборничка група Демократске странке у Нишу бојкотовала је и данашњу седницу Скупштине града.

Миодраг Станковић шеф одборничке групе ДС истакао је да је опозиција сложна да бојкотује седнице Скупштине града Ниша из разлога што локална и републичка власт потпуно игнорише захтеве незадовољних грађана Ниша. “На дневном реду нема наших предлога да се разговара о захтевима грађана са 15 протеста и 14 Нишких зона слободе”- истакао је Станковић.

Станковић, шеф одборничке групе Демократске странке, каже да су захтеви грађана засновани на реалним проблемима. “Наш захтев је да пре свега на седници Скупштине Града разговарамо о стварању законских предуслова за формирање регионалног јавног информативног сервиса у Нишу, о обезбеђењу свих пружних прелаза исправним рампама и адекватном светлосном сигнализацијом, о расветљавању свих случајева паљења аутомобила у Нишу, о враћању Аеродрома Константин Велики, Електродистрибуције и Регионалне привредне коморе Ниш, у надлежност Ниша, али и о смањењу неоправдано увећаних рачуна за грејање - каже Станковић. Такође, инсистирамо да се пре сваке важне одлуке која се односи на трошење буџетских средстава отвори јавна расправа. Грађани имају права да учествују дефинисању приоритета, да учествују у доношењу одлука које су битне за њихов живот у Нишу, да знају како се троши њихов новац. Одборничка група Демократске странке предлагала је бројне амандмане на Предлог одлуке о изменама и допунама Статута града Ниша, на предлог Одлуке о буџету града свих ранијих година и до данас ни један једини амандман није прихваћен, нити је добијен ниједан одговор на одборничка питања која су се односила на “сумњиве” послове руководства града.

Извршна, законодавна и судска власт нису независни, иако су стубови овог друштва. Данас имамо једну аутократску власт која покушава да све сегменте друштва стави под своје. У таквом амбијенту Скупштина града Ниша не може да функционише нормално” - додаје Станковић.

“Станковић каже да осим што је епидемија реконструкције тргова и фонтана дошла у Ниш, да дневни ред данашње седнице Скупштине града казује да је у нашем граду завладала и епидемија јавно приватних партнерстава.

“Ова власт је поклонила нишки аеродром Београду прошле године, на претходној седници се догодило нешто слично, владајућа већина је усвојила одлуку да се у градско предузеће Топлана уведе приватни партнер, без објашњења разлога за то, нити о ком приватном партнеру се ради и шта се иза брда ваља, с обзиром да партнер није познат. Град нема новца за реконструкцију котларница а има за реконстукцију Трга Краља Милана. Данас се отвара сумња за ново намештање тендера за избор нових превозника, сада кроз тзв. јавно-приватно партнерство. Град Ниш и Дирекција за јавни превоз припремају јавну набавку у износу од 10.5 милијарди динара на коју би требало да се јаве заинтересовани превозници који би наредних чак седам година превозили Нишлије на градским и приградским линијама у оквиру јавног приватног партнерства. 10.5 милијарди динара је један цео буџет Града. И то све без јавне расправе.

Претходни тендер како сами кажу за избор превозника «није дао жељене резултате» па ће сада припремити нови”- рекао је Станковић.

“Да се подсетимо само да су 2014. год. за претходни тендер највиши градски функционери "штеловали" критеријуме, прилагођавајући их одређеним превозницима како би они били “живи”. Е, пошто је аеродром отет, питамо шта жели садашње руководство са Топланом и јавним градским превозом, које то приватне фирме желе да «живе»? Наравно то све иде на рачун грађана Ниша и то наредних седам година...

Уводиће и неке нове линије, без икакве консултације и јавне расправе, дакле грађани који се превозе немају могућност да кажу шта у ствари њима треба, какав превоз у Нишу треба да буде, које линије су потребне и колико често.

Како мисле да ће «бројачи путника и камере дати комфор у превозу путника»? Хоће ли због камера и бројача путника грађани Ниша плаћати дупло више цене карата, него у претходном периоду?

Како ће контролисати број полазака који се плаћају, када то нису успели ни под условима које су штеловали на претходном тендеру?

Зашто траже да аутобуси испуњавају ЕУРО 3 стандард који је још из 2000. године, када се свуда тражи минимум ЕУРО 4, па чак и аутобуси на електрични погон?

На сва ова питања нема одговора, једино што знају да кажу је «јавни интерес». Изгледа да им је најбитнији интерес јавних функционера или одређених фирми, али то никако није и јавни интерес грађана.

Након промене власти грађанима обећавамо да ћемо проверити све претходне уговоре, које је ова седмогодишња власт склопила. Они који буду учествовали у штетним радњама које су оштетиле наше суграђане и буџет града Ниша, мораће да одговарају пред Законом", закључио је Станковић.

Станковић је истакао да ће нова власт “вратити аеродром Нишлијама” и да је то њена “морална и грађанска обавеза”. Он је подсетио да је пре скоро годину дана Управном суду поднета тужба у којој се захтева поништење “срамне одлуке Скупштине града Ниша”, од 22. јуна 2018. године, о преносу удела и оснивачких права над јавним предузећем “Аеродром Ниш” са Града на Републику. Тужбу су поднели одборници ДС и других опозиционих странака, заједно са невладиним организацијама Удружени покрет слободних станара, Медиа и реформ центар, Национална коалиција за децентрализацију и Проактив.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ