ћир

Stanković: Poskupljenje struje i pretplate za RTS novi udar na standard građana


PODELITE:

Prilog sa konferencije za novinare održane u prostorijama Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu, 08.11.2019. godine.

“Počev od 1. decembra ove godine cena struje će biti povećana 4% a od 1. januara i taksa za RTS sa 220 na 255 dinara. Građani Srbije nisu dužni da plaćaju nesposobnost SNS rukovodstva EPS i RTS. S obzirom na to da je u Srbiji epidemija tzv javno privatnih partnerstava tokom koje se sklapaju vrlo sumnjivi ugovori, ovo je izgleda uvod u konačnu rasprodaju EPS. Povećanje takse za RTS nije ništa drugo nego uzimanje novca iz džepa građana za finansiranje SNS medijskog servisa, jer kako drugačije tumačiti namet za finansiranje televizije čija sloboda izveštavanja je na 90 mestu u svetu, odnosno za 14 mesta na lošijoj poziciji u odnosu na prošlu godinu?”- rekao je Miodrag Stanković odbornik Skupštine Grada Niša i predsednik Gradskog odbora DS Niš.

“Sva ova poskupljenja su samo jos jedna SNS obmana građana, gde im SNS vlast priča o povećanju plata i penzija a onda im povećava namete i uzima novac iz džepa. Pre nego sto su došli na vlast govorili su da ce smanjiti cenu struje za 20% a u stvari su je u proteklih 7 godina na vlasti stalno povećavali.

Ministar Antić je izjavio da i sa novom cenom struje imamo najjeftiniju struju u Evropi. Ali nikako da kaže da su plate građana Srbije daleko ispod plata u Evropi! Gospodo na vlasti, najpre otvorite nova radna mesta i dajte ljudima evropske plate i penzije, pa onda naplaćujte evropske cene struje.

Ukoliko uslede najavljena poskupljenja, Demokratska stranka  će razmotriti mere koje će preduzeti da se zajedno sa građanima suprotstavi takvim udarima na kućne budžete i standard stanovništva”-rekao je Stanković.

“Pošto stalno prave poređenja sa Evropom, prema rezultatima Evropske agencije, bar oni koji su dostupni javnosti, pokazuju kako u Srbiji iz godine u godinu raste procenat stanovništva koje je ugroženo siromaštvom. Prema izveštajima Republičkog zavoda za statistiku za poslednju deceniju, vidi se da je životni standard u Srbiji u novembru 2018. mnogo gori i niži u odnosu na novembar 2008. Gde je to zlatno doba koje su obećavali naprednjaci 2012. godine?!

Studija Republičkog zavoda za statistiku urađena krajem prošle godine pokazala je kako čak 40 odsto stanovništva ne može da podmiri svoje mesečne troškove. Po RZS-u u grupu siromašnih spadaju sva jednočlana domaćinstva sa mesečnim prihodom ne većim od 15.600 dinara, kao i domaćinstva sa dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina koja ostvaruju mesečni prihod od 28.080 ili manje dinara. Čak polovina stanovnika Srbije, pokazala je ova studija, nema u kući ni 10.000 dinara za neplanirane troškove.

Kako bi se prikazalo da narod statistički ne gladuje, izmišljena je Minimalna potrošačka korpa, odnosno zbir mesečnih rashoda koji su neizbežni, ma koliko štedeli. Po RZS-u minimalna potrošačka korpa za prosečno domaćinstvo (dvoje odraslih i jedno dete mlađe od 14 godina) u novembru 2018. koštala je 36.406,79 dinara. Istovremeno, prosečna neto zarada je bila 50.556 dinara mesečno. A ta prosečna neto zarada se izračunava tako što se saberu sve zarade u Republici i podele sa brojem osoba koje ih ostvaruju.

Imajući u vidu plate guvernerke NBS, direktora JP, više plaćenih funkcija i plata poslanika i odbornika SNS, koje su daleko iznad proseka, i da većina građana prima platu ispod 30.000, onda je možda i tačna cifra koju RZS navodi. U prevodu, “oni jedu meso, narod jede kupus u proseku svi jedu sarmu”- istakao je Stanković.

“Građani Srbije se sve više odriču i osnovnih životnih namirnica poput hleba, mleka, mesa i povrća. Za poslednjih pet godina, potrošnja hleba po članu domaćinstva u Srbiji pala je za skoro 15 kilograma, mleka za oko 10 litara, a mesa i povrća za kilogram godišnje.

Zbog tog njima zlatnog doba godišnje iz Srbije ode 50.000 ljudi i to najviše mladi. Zato što gledano prema starosnoj strukturi, riziku od siromaštva najviše su izloženi mlađi od 18 godina, čak 30,5 odsto. Sledeći su opet mladi, od 18 do 24 godine sa stopom od 29,7 odsto. Najnižu stopu siromaštva imaju stariji od 65 godina (21,3 odsto) zato što tu grupu najvećim delom čine penzioneri. U zavisnosti od radnog statusa, najizloženiji riziku od siromaštva bili su nezaposleni (50,7 odsto). A sve to u tzv. “zlatnom dobu” SNS vlasti o kome nam pričaju na njihovim medijima. Možda njima i jeste zlatno doba, ali građanima Niša i Srbije nikad nije bilo crnje. “- zaključio je Stanković.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE