lat

Станковић: Бојкот седница Скупштине Града даје резултате!


ПОДЕЛИТЕ:

"Бојкот, односно неучествовање у раду градског парламента од стране одборника ДС као и других опозиоционих странака у Нишу почиње да даје резултате. Али изгледа да су се и одборници владајуће коалиције придружили бојкоту овог и оваквог градског парламента, односно руководства града Ниша. Наиме већ на самом почетку данашњег заседања Председник Скупштине града је одредио паузу јер није било кворума за рад. Ово значи да и они сами нису задовољни овим и оваквим радом градског руководства, и да желе промене"- рекао је Миодраг Станковић, шеф одборничке групе ДС Ниш, на конференцији за медије у Скупштини Града Ниша.

"На дневном реду данашње седнице Скупштине Града Ниша између осталог, налази се предлог за трећи ребаланс буџета, којим је планирано да се за Установу Дивљана одвоји 15 милиона динара, као и 28 милиона динара Градској општини Медијана. Познато је да сам недавно покренуо иницијативу да се Установи Дивљана ургентно помогне управо са 15 милиона динара колико је неопходно да се исплате зараде запосленима у Установи Дивљана за протекле 2 године и да се то учини на ванредној седници Скупштине. Власт је изгледа реаговала на ту моју иницијативу. Наравно, хитно мора да се утврди одговорност за довођење Установе Дивљана у овакво катастрофално стање и да они који су уништавали за то одговарају. Одборничка група ДС је реаговала још приликом именовања директора Установе Дивљана, јер смо још тада рекли да тада предложени кандидат нема капацитете да управља овом установом, али и поред тога владајућа већина га је именовала јер су његове једине квалификације биле чланство у СНС. И ево, после две године се показује да смо онда били у праву. Били смо у праву и када смо говорили да ту не треба смештати мигранте, али су и то урадили и сада је објекат у веома лошем стању а новца за његово сређивање нема. Ово је само један од примера који одсликава рад градске власти СНС у претходних осам година"- истакао је Станковић.

"Када говоримо о ребалансу буџета, на позицији инвестиција се смањује 100 милиона динара и преусмерава на друге ‘приоритете’. Почетком године сам говорио да је програм одржавања и изградње лош, да нема пројеката, да је програм ‘сиромашан’ што се управо и показује, и тај тако лош и сиромашан програм нису у стању да реализују што показује да не знају шта ће са 100 милиона динара и да ће их пребацити градским општинама и Установи Дивљана коју су уништили. Притом тих 100 милиона динара скидају са позиција и пројеката који су неопходни овом граду. Иначе је некада програм одржавања и изградње, када се заиста градило и радило, био око 2 милијарде динара. Ово је још један доказ да актуелно руководство града нити има визију нити има знање да управља овако великим градом и да је крајње време да буде промењено"- рекао је Станковић.

"Највећи део средстава је пребачен на изградњу комуналне инфраструктуре, за коју овог пута издвајају и више средстава него протеклих година. Да ли то значи да се претходних година ништа није радило па се сада напрасно оволико улаже у одржавање комуналне инфраструктуре и то пред изборе које најављују? Шта ради надлежна служба која прави ове планове, односно да ли градоначелник и градско веће учествују у планирању или ни за то немају капацитете? Како је могуће да промаше планове за целу једну годину?

Такође, на дневном реду данашње седнице Скупштине Града Ниша се налази и Одлука о утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2020. годину. Ту нема неких великих измена у односу на цену пореза у 2019. години, што значи да ће грађани и даље плаћати велике износе пореза. Чак три пута више него у време власти ДС. То у преводу значи, да ова власт живи на грбачи овог народа, то значи да је ова власт додатно оптеретила грађане. Треба се присетити огромних износа за плаћање пореза од пре пар година када су повећали цену пољопривредног земљишта, чак и изнад цене градског грађевинског земљишта, када су грађанима послали вишеструко увећане рачуне. И тада смо ми, као одборници ДС реаговали и тражили да прекину са том пљачком осиромашених суграђана. И тада су реаговали после нашег притиска. Изгледа да ова власт реагује само на притиске.

Стога, настављамо са неучествовањем у раду на седницама градске Скупштине, све док актуелна СНС власт не почне да ради у интересу Нишлија и Нишлијки, а не по диктату из Београда и у корист функционера СНС и њима блиских људи. О развоју Ниша треба да одлучују његови грађани, а не наредбодавци из Београда. А грађани су своје рекли на протестима и током ‘слободних зона’ које су организоване од стране опозиционих странака у Нишу. Њихови захтеви се могу објединити у један, а то је смена актуелног СНС неспособног руководства”- закључио је Станковић.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ