lat

СРПСКИ БОГ МАРС или ПО-МО-ЗИ, БОЖЕ!!!


ПОДЕЛИТЕ:

Четвртак, 2. април 2020.

Један од скорашњих фестивала „Think Tank Town“ био је посвећен цензури, али нисам веровао да ћу дотичну корифејку диктатуреових дана сретати у такоразголићеној форми. Наиме, синоћ је ухапшена новинарка портала нова.рс Ана Лалић зато што је направила храбар прилог о катастрофалној ситуацији у Клиничком центру Војводине; данас је пуштена из притвора, али горак укус злоупотребе ванредног стања у дневнополитичке сврхе још увек остаје; тwиттер је укинуо 8.558 налога повезаних са владајућом СНС и њеним публицитета увек гладним вођом.

Уколико сте се обрадовали зато што је особа са иницијалима А.В блистала својим одсуством скоро два дана, онда статива! Пожурио је тај да објасни како је замолио(умиљато?) да цензура за време пандемије буде укинута; на то је премијерка одговорила (ауторитативно?) са „али, шефе...“. На некој од следећих конференција, уредници тоалетоида који објављују више неистина на дан него истинана нивоу изборног циклуса, хорски „запрепашћено“ су констатовали да је дошло време „лажних вести“. Знали смо одавно да је Србија приватна прћија која опстаје на кукавичлуку и снисходљивости купљених медија, знали смо и да је наводна премијерка у себи успешно спојила све атрибуте снисходљивости„малог од палубе“ сапослушничким квалитетима „малог од кужине“, али се стварно нисам надао да ће председник (у озбиљним парламентарним демократијама тек нешто више од личностизадужене за пријеме, телеграме и ордење) то смети и јавно да призна.

Петак, 3. април 2020.

Од данас у свету има више од милион заражених. У Србиији је 1476 особа позитивно на коронавирус. А како је све почело?

Најпре оним крајње неприкладним појављивањем веселог друштванцета са Највеселијим у позадини (Јована Глигоријевић из „Времена“ лепо ће приметити да су личили као да су на КЗМ дошлиправо из кафане) и њиховим зацереканим убедјивањем већ слуђеног народа да нам пандемија не може ништа, да је то најсмешнији вирус који се појавио на друштвеним мрежама, да су жене заштићене естрогеном; сеирење је доживело крешендо препоруком врло проблематичне логике упућеном дамама да крену у шопинг у Милано; врхунац екстазе био је накнадно издирање председника на новинаре у коме је Врховни љубитељ Истине & само Истине, на државном буџету, безочно лагао да нико није рекао то што смо сви чули и да ваљда сви колективно халуцинирамо; у ствари, бар неки од нас, који више верујемо својим очима и ушима. Стара лесковачка пословица да „мајка није карала сина што је коцкао, него што се вадио“ потврдила је јебитачност и овог пута; наиме, временска дистанца између изговорене лажи и њеног порицања била је прекратка да би се тако нешто тек тако заборавило.

Као доктор ветеринарске медицине, верујем да нико од веселих хећима не би могао да положи Инфективне болести на мом факултету! Сваки доктор ветеринарске медицине у својој каријери доживи од 5 до 10 епидемија и нико се не курчи због тога, већ храбро и ћутећи подноси бреме свог посла, свестан Чеховљеве изреке да „лекар спасава човека, ветеринар спасава човечанство“. Дунстер који не зна да сваки карантин МОРА да траје најмање две максималне инкубације не би положио ни колоквијум на Факултету ветеринарске медицине; Сен-Жист каже да „свако ко изведе револуцију до пола, себи копа цео гроб“; наука тврди да је „полукарантин“ од 14 дана тешка и опасна глупост.

Субота, 4. април 2020.

Данас почиње најдужи полицијски час од уводјења ванредног стања; већ у 13х никог неће бити на улицама, све до понедељка у 5 на сабајле; срећници са кућним љубимцима наоружаним стрпљењем и пуних бешика могу да их вечерас после 23х изведу у шетњу на 20 минута, не даље од 200 метара од кућице-слободице. Резултат: апотеке и продавнице су препуне, број људи који би трговао до 17 х „збијен“ је у само 5 сати; нешто нисам сигуран да је то била идеја скраћивања суботе и увођења полицијског часа од пуних 40 часова.

Од скора познато ТВ лице, др Дарија Кисић Тепавчевић, после историјског лапсуса да је први случај инфекције забележен још 1. марта, данас пред публику раскошно разастире бисер скроман попут деколтеа калуђерице: „прање руку нема алтернативу“.

Мене занимају друге алтернативе, даме и господо; изолација јесте неопходна али – имајући у виду да суседне земље немају намеру да законом ограничавају слободу кретања на овај начин – питање је да ли је полицијски час било могуће заменити паметнијом мером изолације? Осим ако неко нема намеру да после пандемије сви задужимо чизме и упртаче.Па, ко дежурни, ко пожарни...

Недеља, 5. април 2020.

Пивара која производи пиво „Корона“ привремено обуставила производњу; „Сол“ се још увек држи.
У лесковачкој Хитној помоћи заражени су начелник, још један лекар, неколико техничара и возача; људи који су били на првој линији фронта нису били довољно заштићени.
Градоначелник Лесковца, Горан Цветановић, држао је неколико конференција за штампу без заштитне маске; тек после писања неких медија о томе, пре свега агенције ЈугПресс, почео је да носи најважнији модни детаљ сезоне пролеће-лето 2020. Нажалост, ништа није помогло; иако је врхушка СНС-а заљубљена у његове реторичке акробације и стилске фигурезлобници тврде да је паметнији када ћути.

Понедељак, 6.април 2020.

Чешка је објавила да је епидемију ставила под контролу, од среде ублажава рестриктивне мере и прелази на политику постепеног излагања становништва вирусу – каже вирусолог Роман Примула.
У Србији је у 15 х забележено 2.200 позитивних на коронавирус, умрло је седморо што чини укупну бројку од 58 преминулих. Лесковачка „Јура“ тражи да се радници врате на посао.

Уторак, 7. април 2020.

Вучић посетио Нови Пазар и поделио респираторе; новинарка Тамара Скрозза оцењује да се ради о политичкој кампањи; смењен помоћник градоначелника Новог Пазара зато што је критиковао Вучићеву посету овом граду у време пандемије.

Заражени су скоро сви радници Инфективног одељења лесковачке Опште болнице; коронавирус је „поштедео“ само два лекара и две сестре; упркос катастрофалним показатељима, градоначелник Лесковца изјављује како је стање заражених одлично (?), иако зна да ће неки од њих бити пребачени на Инфективну клинику у Ниш а други у халу „Чаир“.
Лесковац је постао ново жариште, имајући у виду да се број инфицираних са 30 повећао на 62, у току само једног дана.
Још увек се не зна да ли ће лесковачка „Јура“ радити или не; седморо је заражених а 221 особа је у изолацији; радници су јуче протестовали, али епилог још увек није јасан.

Среда, 8. април 2020.

Власт не посустаје у измишљању нових застрашивања (терор неодустајног страха ефикаснији је од терора варљивом статистиком)већ слуђеног народа; нова претња гласи да ће бити уведен полицијски час од петка до недеље; после овакве усране мотке, продата је и у неухватљиву маглу упакованашаргарепа: најава да ће ванредно стање бити укинуто за месец дана.
Заиста не знам шта је горе:лаик за епидемиологију који од засмејаног поборника „најсмешнијег вируса“ – сада „са очима изван сваког смеха“, да парафразирам Диса – конвертира у очуха нације што жели да волшебно претвара целе градове у тужне карантине или бахатост обезобрученог диктатора који олако дозвољава себи слободу да нагађа када ће епидемија престати?

Четвртак, 9. април 2020.

У временима изолације благослов по питању музичког укуса звани „од Силвану до Нирвану“ делује крајње могуће; Тома Здравковић нас је уклео са „затворите све кафане“; „Куга“, „Беснило“ и „Љубав у доба колере“ постају поновоактуелни.Власт је најзад испунила једно „обећање“: јуче је полицијски час за надолазећи викенд продужен на 60 сати, од петка у 17 х до понедељка у 5 х ујутру.
У ствари, кад помислим да сам деведесет и неке, у ово време, био у притвору, са оптужницом на 19 година робије, и да сам током рата на Косову, опет у ово време, чучао у рову поред Биначке Мораве (као да видим српског бога Марса како се цинично кревељи на моје свакидашње јадиковке),све ово иможе да се издржи.
Мора.

САША СТОЈАНОВИЋ
(аутор је књижевник, члан Чешког ПЕН-а, и доктор ветеринарске медицине)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ