lat

Срђан Миливојевић – Ако буде требало, Вучић ће увести санкције и Русији


ПОДЕЛИТЕ:

Александар Вучић је човек који представља политику која је спремна да зарад власти и опстанка на власти уради штагод треба и штагод се од њега тражи и увешће санкције Русији ако му буде угрожен опстанак на власти, изјавио је председник извршног одбора Демократске странке Срђан Миливојевић.

Србија трпи велике притиске на међународној политичкој сцени због одбијања да се у потпуности сврста у блок против Русије. У недавном интевјуу за британске дневне новине Фајненшел тајмс Александар Вучић је истакао да Србија нема намеру да окреће леђа Русији потврђујући тако наратив који се дуго употребљава и у унутрашњој и у спољној политици Србије. Kолико су такве изјаве реалне, питали смо председника извршног одбора Демократске странке Срђана Миливојевића.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за лондонски Фајненшел тајмс да упркос притисцима Србија неће угрозити своје националне интересе придруживањем западним санкцијама Русији због рата у Украјини. Александар Вучић је у интервјуу за Фајненшел тајмс рекао да Београд неће “изабрати страну” упркос позивима Европске уније  да земље кандидати за чланство ускладе своју спољну политику са Бриселом укључујући санкције Русији и њеном председнику Владимиру Путину.

Председника извршног одбора Демократске странке Срђана Миливојевића питали смо да ли је таква одлука мудра или је на штету интереса Србије.

„Прича се о бирању страна. Не, ми имамо сопствену страну, интересе Србије. Деветнаест НАТО земаља нас је бомбардовало (1999.) и увело нам санкције“, рекао је Вучић у интервјуу за Фајненшел тајмс. Тај лист пише да је бомбардовање Србије било интервенција како би се завршио „крвави рат на Kосову између Југославије и сепаратиста, етнички албанских милитаната“.

Србија, кандидат за чланство у Европску унију, већ дуго има јаке политичке, економске и безбедносне везе са Русијом, која је такође снабдева гасом и подржава Београд у непризнавању независности Kосова, пише Фајненшел тајмс.

„Имамо неку врсту заштите (од Русије). Шта (западне земље) желе? Да оставимо све наше националне интересе јер неко жели нешто за себе“ рекао је Вучић, алудирајући на Украјину и жељу Запада да се јединствено одговори на руску инвазију.

Вучић је додао да Србија није увела санкције никоме јер државни врх не верује да би оне промениле било шта.

„Можете притискати и приморавати Србију, али ово је наше искрено мишљење“, рекао је.

Његове изјаве, оцењује Фајненшел тајмс, сугеришу да ће Београд остати попустљив према Русији и Kини упркос притисцима Брисела.

Лидери ЕУ су у јавности наглашавали да Србију виде као будућу чланицу блока, али су приватно показивали растућу фрустрацију због веза Београда са Москвом и Пекингом. Ипак, боје се да оштрим ставом према Београду неће радити у корист Русије и Kине, пише Фајненшел тајмс.

Извор: KТВ

Изјаву можете у потпуности чути на следећем ЛИНКУ

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ