ћир

Rakić: Srbiju najviše zagađuju korupcija i odsustvo političke volje


PODELITE:

Na današnjoj konferenciji za medije o aerozagađenju i kadrovskim rešenjima u Ministarstvu za ekologiju govorili su zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić, predsednik Resornog odbora DS za ekologiju i zaštitu životne sredine profesor dr Branimir Jovančićević i član RO Slobodan Jaredić.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju, u našoj zemlji od udisanja zagađenog vazduha godišnje umre više 6.000 ljudi. Situacija je ove godine postala još drmatičnija usled pojave pandemije koronavirusa i činjenice da zagađen vazduh povećava mogućnost oboljevanja od virusa za 10%, a smrtnost od ove bolesti povećava za 15%.

„Šta je vlast koja Srbijom vlada više od 8 godina uradila da reši bilo koji od nagomilanih problema iz oblasti zaštite životne sredine? Odgovor na ovo pitanje znamo svi - nije uradila asolutno ništa,“ izjavila je zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić i podsetila javnost da će upravo ekologija i zaštita životne sredine biti jedna od većih prepreka na putu ka Evropskoj uniji. Srbija se, zahvaljujući režimu Aleksandra Vučića za 8 godina udaljila od željenih standarda umesto da im bude bliža.“ 

Zamenica predsednika navodi da je Demokratska stranka, za razliku od SNS-a, za svoj prioritet u delovanju odredila upravo zaštitu životne sredine i stajanje na put zagađenju vazduha, voda; striktnu primenu ekoloških standarada u industriji i energetici; zbrinjavanje nasleđenog zagađenja i jačanje ekološke svesti kod svih građana. „Nas ne zagađuje ni SO2, ni CO2, ni PM čestice, nas zagađuje korupcija i odsustvo političke volje da se problemi u oblasti zaštite životne sredine reše. Odgovor na pitanje zašto udišemo najzagađeniji vazduh na svetu je jednostavan - zato što nema političke volje da bude drugačije,“ zaključila je Dragana Rakić.

Sam Ustav kao najviši pravni akt obavezuje ministarstvo da bude transparentno i javno u svom radu i da uspostavi dobru komunikaciju sa medijima, građanima i nevladinim organizacijama, ali je već sada jasno da ni u novoformiranoj Vladi neće biti sluha za jedno od najvažnijih pitanja u Srbiji.

„Zaštita vazduha se ne meri količinom uloženih sredstava, ona se meri efektima koje ta uložena sredstva ostvaruju. Loš primer je Kostolac, gde je uloženo oko 300 miliona evra za proces odsumporavanja, a rezultati su izostali. Svaki dinar uložen u zaštitu životne sredine mora da bude namenski i mora da ima za posledicu čistiji i zdraviji vazduh,“ poručio je ministarki Slobodan Jaredić, član Resornog odbora za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Svi segmenti životne sredine koji pripadaju teritoriji Srbije su manje ili više narušeni, a neki od njih su čak i devastirani. Problem je iz dana u dan sve veći i sada je već toliko narastao da ga pojedinačne aktivnosti ne mogu rešiti, već se problemu mora prići sistemski i sistematski.

„Životna sredina mora naći prioritetno mesto u aktivnostima Vlade Srbije. Samo Ministratsvo za životnu sredinu ne može dati vidljivi rezultat bez jake saradnje sa ministarstvima zaduženim za obrazovanje, pravosuđe, kulturu, policiju i ekonomiju. U ekspozeu premijerke životna sredina tako mesto nije našla. Plašimo se da je i vreme nove Vlade izgubljeno za naše najživotnije probleme,“ upozorio je predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za ekologiju i zaštitu životne sredine prof. dr Branimir Jovančićević.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE