lat

Ракић: Србију највише загађују корупција и одсуство политичке воље


ПОДЕЛИТЕ:

На данашњој конференцији за медије о аерозагађењу и кадровским решењима у Министарству за екологију говорили су заменица председника Демократске странке Драгана Ракић, председник Ресорног одбора ДС за екологију и заштиту животне средине професор др Бранимир Јованчићевић и члан РО Слободан Јаредић.

Према подацима Светске здравствене организације за Србију, у нашој земљи од удисања загађеног ваздуха годишње умре више 6.000 људи. Ситуација је ове године постала још дрматичнија услед појаве пандемије коронавируса и чињенице да загађен ваздух повећава могућност обољевања од вируса за 10%, а смртност од ове болести повећава за 15%.

„Шта је власт која Србијом влада више од 8 година урадила да реши било који од нагомиланих проблема из области заштите животне средине? Одговор на ово питање знамо сви - није урадила асолутно ништа,“ изјавила је заменица председника Демократске странке Драгана Ракић и подсетила јавност да ће управо екологија и заштита животне средине бити једна од већих препрека на путу ка Европској унији. Србија се, захваљујући режиму Александра Вучића за 8 година удаљила од жељених стандарда уместо да им буде ближа.“ 

Заменица председника наводи да је Демократска странка, за разлику од СНС-а, за свој приоритет у деловању одредила управо заштиту животне средине и стајање на пут загађењу ваздуха, вода; стриктну примену еколошких стандарада у индустрији и енергетици; збрињавање наслеђеног загађења и јачање еколошке свести код свих грађана. „Нас не загађује ни СО2, ни ЦО2, ни ПМ честице, нас загађује корупција и одсуство политичке воље да се проблеми у области заштите животне средине реше. Одговор на питање зашто удишемо најзагађенији ваздух на свету је једноставан - зато што нема политичке воље да буде другачије,“ закључила је Драгана Ракић.

Сам Устав као највиши правни акт обавезује министарство да буде транспарентно и јавно у свом раду и да успостави добру комуникацију са медијима, грађанима и невладиним организацијама, али је већ сада јасно да ни у новоформираној Влади неће бити слуха за једно од најважнијих питања у Србији.

„Заштита ваздуха се не мери количином уложених средстава, она се мери ефектима које та уложена средства остварују. Лош пример је Kостолац, где је уложено око 300 милиона евра за процес одсумпоравања, а резултати су изостали. Сваки динар уложен у заштиту животне средине мора да буде наменски и мора да има за последицу чистији и здравији ваздух,“ поручио је министарки Слободан Јаредић, члан Ресорног одбора за екологију и заштиту животне средине.

Сви сегменти животне средине који припадају територији Србије су мање или више нарушени, а неки од њих су чак и девастирани. Проблем је из дана у дан све већи и сада је већ толико нарастао да га појединачне активности не могу решити, већ се проблему мора прићи системски и систематски.

„Животна средина мора наћи приоритетно место у активностима Владе Србије. Само Министратсво за животну средину не може дати видљиви резултат без јаке сарадње са министарствима задуженим за образовање, правосуђе, културу, полицију и економију. У експозеу премијерке животна средина тако место није нашла. Плашимо се да је и време нове Владе изгубљено за наше најживотније проблеме,“ упозорио је председник Ресорног одбора Демократске странке за екологију и заштиту животне средине проф. др Бранимир Јованчићевић.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ