lat

Србији прети суспензија преговора са Европском унијом


ПОДЕЛИТЕ:

На данашњој конференцији Демократске странке, председник демократа др Зоран Лутовац, председник Ресорног одбора за европске интеграције Александар Радоњић и интернационални секретар странке Михаило Димитријевић упозорили су јавност да Србији прети суспензија преговора са Европском унијом, истакли кључне налазе извештаја Европске комисије о напретку Србије и подсетили на став Демократске странке да Србија треба да има само један спољнополитички стуб – Европску унију.

"Шта су кључни налази извештаја? Још једна година је бачена што се тиче евроинтеграција Србије, баш као и претходна, 2018. година. Кроз овај извештај види се да Европска унија сумња у стварну опредељеност Србије за европске интеграције, а из тога следи други кључни налаз овог извештаја, да је Србија пред суспензијом преговора у европским интеграцијама,“ закључио је Зоран Лутовац и указао на оно што Србија може данас да учини по овом питању. „У извештају можемо да видимо и кључне препоруке и упозорења – да би Србија избегла суспензију, мора да обрати пажњу на две кључне ствари: једна је владавина права, а друга је однос према нормализацији односа са Приштином. Србија мора озбиљно да се посвети остваривању владавине права и слободе медија, борби против корупције и организованог криминала, као и решавању косовског проблема. Београд мора и да промени реторику у односу на ЕУ и сам приступ европским интеграцијама.“

Европска комисија дипломатским језиком саопштава врло непријатне истине о Србији и оно што је веома важно знати јесте да се извештај не тиче само спољне политике, већ и наших унутрашњих односа. ЕК оцењује спроведене реформе и правац у ком се Србија креће. Језик јесте дипломатски, али су оцене врло оштре у погледу заостајања Србије, у погледу тога да нема напретка ни у једној кључној области, у погледу тога да ако тапкамо у месту, ми у ствари заостајемо.

„Демократска странка и већина опозиције упозоравају управо на оно што што се налази у извештају, да Александар Вучић бира парламент, Александар Вучић бира владу, Александар Вучић бира све градоначелнике и председнике општина у Србији, Александар Вучић покушава да бира и себи опозицију. Јасно је да, после овог извештаја, Александар Вучић мора и да изабере да ли ће Србија да настави пут европских интеграција или не,“ констатовао је Зоран Лутовац.

Србија није спровела препоруке из претходног извештаја. Слободно правосуђе и слобода изражавања, претње, застрашивања и насиља над новинарима и даље су узрок озбиљне забринутости, баш као и одсуство слободних избора и свих неопходних предуслова да би избори били слободни, а најава стварања министарства за друштвени дијалог представља само реакцију на чињеницу да у Србији нема друштвеног дијалога. Та реакција је очекивана јер као и до сада, власт покушава да направи само формални искорак који би се рачунао као плус и то министарство треба сагледати у том контексту.
„Европска комисија упозорава и да Србија не усклађује своју спољну политику са Европском унијом и наводи пример ситуацију коју смо имали током ванредног стања, када смо имали срдачне односе са Кином и веома оштру реторику према ЕУ. Управо то је суштина - постоји реторичка спремност Србије за евроинтеграције, али ту се све зауставља. Рекао бих да су свесни да је та реторичка спремност само службена спремност, да представници Србије исказују ту спремност када разговарају са европљанимат, а да она заправо не постоји у пракси, ни у медијима, ни међу политичарима. Реторика у Србији је пре антиевропска, него европска,“ упозорава Зоран Лутовац.

Председник Ресорног одбора Демократске странке за европске интеграције апеловао је још једном на власт да озбиљно схвати преговоре и неопходност озбиљног ангажовања Србије по овом питању, али и исказао сумњу да ће се тако нешто догодити, на основуи досадашњег искуства.

„Након 8 година изузетно лошег вођења спољне политике, ми као показатељ лоших резултата немамо само овај извештај, него и можда још важнији доказ – чињеницу да Србија неће отворити ниједно поглавље током немачког председавања Европском унијом. То је велики проблем и озбиљна је политичка порука,“ закључио је Александар Радоњић.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ