lat

Србија све задуженија, власт манипулише подацима


ПОДЕЛИТЕ:

Јавност у Србији свакодневно је изложена манипулацијама државним подацима с циљем да се економија прикаже бољом него што јесте. Нажалост, реално стање српске економије грађани Србије најбоље осећају на себи.

Вероватно најочигледнији пример манипулације државним подацима је тврдња о смањењу јавног дуга. Према последњем објављеном извештају Министарство финансија, Управе за јавни дуг, износ укупног јавног дуга Републике Србије на дан 31.12.2017. године износио је 23,210 млрд евра, а на дан 31.05.2018. године (5 месеци после) 24,125 млрд.евра. Дакле, Република Србија није смањила јавни дуг, него је задуженија за 916 милиона евра!

Такође, изјаве о смањену учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу земље нису тачне, јер је за само за 5 месеци износ дуга порастао за око 3,8%, док је у најбољим предвиђањима раст БДП значајно мањи од овог процента. Како је онда могуће да учешће јавног дуга у БДП опада?

Са жаљењем морамо да констатујемо, да је манипулисање званичним државним подацима манир и ове напредњачке владе. У протеклих 2.200 дана све напредњачке владе изврћу податке како би прикриле стварно стање ствари, изостанак стварних резултата и погубне ефекте корупције и лоше економске политике. Грађани који осећају последице такве политике додатно се понижавају званичним саопштењима у којима се убеђују да живе боље него што то примећују.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ