lat

Софија Ракићевић и Никола Вукић најбољи на ''Беседама у Зоранову част'' у Крагујевцу


ПОДЕЛИТЕ:

Пред бројном публиком у сали Књажевско-српског театра у Крагујевцу одржано је претпоследње квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића, а публици и жирију се представило петнаесторо учесника и учесница.

Број слика: 3

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Беседесу биле врло квалитетне и жири је донео одлуку да прво место поделе Никола Вукић и Софија Ракићевић са својим беседама "Желим да знам, али у Србији" и "Једино извесно".

Друго место освојио је Младен Станић, док је треће место заузела Ива Крсмановић. Запажене наступе имали су и остали такмичари: Анастасија Јањић, Анка Ђуричић, Далиборка Дугалић, Филип Маринковић, Игор Мишуровић, Ивана Јоловић, Јелена Буразор, Лејла Тараниш, Маријана Жупањац, Милена Милојевић и Сара Марковић.

Тема овогодишњег такмичења младих у беседништву "Беседе у Зоранову част" је "Знање је моћ. Ако је незнање моћ, последице су тешке", као што је говорио Зоран Ђинђић.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Крагујевцу "Задовољна сам такмичењем и резултатом, мислим да се заиста праве вредности цене. Сама тема ме је инспирисала да се такмичим јер сматрам да је посебно у данашње време актуелна", речи су првопласиране Софије Ракићевић.

Такође првопласирани, Никола Вукић након проглашења изјавио је: "Пријавио сам се зато што мислим да имам нешто да кажем и да људи у Србији треба да обраћају више пажње на младе, јер ће управо они да наследе њихова места. Треба више улагати у омладину, 'полирати' их, како би израсли у успешне људе који ће Србију гурати у неком бољем правцу".

Младен Станић, који је 2012. био победник на квалификацијама у Ужицу, сада другопласирани, истакао је да је његов мотив за учешће на беседама жеља за ангажованошћу. "Сасвим је јасно колико млади морају да се тргну, а колика је незаинтересованост међу младим људима. Крагујевац је вечерас престоница Србије, чули смо предивне младе људе који су заиста имали зреле ставове и размишљања која могу подстаћи на позитивно деловање", рекао је Младен.

Трећепласирана Ива Крсмановић сматра да је ово једна од ретких манифестација у Србији која заиста пружа прилику младима да кажу шта мисле и да их заправо неко чује, што је био и њен повод за пријављивање.

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Крагујевцу Председница жирија Весна Марјановић, народна посланица, истиче да ће понети најбоље утиске за са такмичења и додаје: "Мислим да смо вечерас чули на један узбудљив и инспиративан начин оно што млади виде као проблеме нашег друштва и да је среће да их чешће чујемо можда би и одлуке које се доносе биле другачије и омогућиле им ону будућност коју младе генерације у Србији заслужују. Показали су да добро осећају друштво у коме живе, да препознају проблеме, да вреднују праве вредности и да су огорчени једном врстом примитивизма и таблоидизације која, нажалост, влада у нашем друштву".

Ирена Настић, чланица жирија и професорка у Музичкој школи, каже да јој је била велика част и задовољство да слуша паметне младе људе који су препознали идеју Зорана Ђинђића.

"Захвалан сам на позиву да будем члан жирија и било ми је врло драго да слушам беседе младих људи. Свако од њих је био оригиналан, њихове беседе су биле садржајне. Види се да су ти људи образовани и обавештени, и да добро знају у каквом друштву живе", рекао је Мирослав Јовановић, уредник Крагујевачких новина и члан жирија.

Члан жирија Боривоје Радић, етнолог, каже да су беседе биле квалитетне, да ће из Крагујевца у финале отићи добри беседници и очекује да и тамо заузму добру позицију.

Душан Обрадовић, председник Градског одбора ДС у Крагујевцу, каже да се "види ентузијазам и енергија коју младост и треба да носи и драго ми је што смо чули критику на неке актуелне теме".

Квалификационо такмичење младих у беседништву у част Зорана Ђинђића у Крагујевцу Једанаесто такмичење у беседништву под називом "Беседе у Зоранову част", у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића организују Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић.

Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Организатори позивају све заинтересоване младе од 18 до 30 година, који поштују идеје и визију Зорана Ђинђића, да се пријаве за учешће на такмичењу.

Квалификационо такмичење биће одржано и у Кикинди. Победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на финалном такмичењу 12. марта 2016. године у Београду.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ