lat

СНС воли све оне који лако клекну


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Како је једна странка данас јача од државних институција и како то функционише у пракси

Ових пролећних дана, у зграду Градске управе у Вршцу, ушетао је инспектор за привредни криминал, запослен у вршачком МУП-у, љубазно се осмехујући и отпоздрављајући општинским чиновницима.

Овај млађани инспектор уљудно се представио и отворено, без увијања, објаснио због чега је дошао. Наиме, он истражује незаконито издавање пашњака у закуп, па га занима да ли је бивши председник једне од сеоских месних заједница данас члан СНС-а или није. „Ако је члан, онда нећемо подносити кривичну пријаву“, рече инспектор дечачки искрено, без имало нелагоде.

А и зашто би му било нелагодно? Он само ради свој инспекторски посао најбоље што уме, управо онако како од њега очекује министар полиције Небојша Стефановић. Зар није баш министар Стефановић пре неку недељу јавно позвао грађане да се обрате СНС-у, а не јавном комуналном предузећу, уколико имају проблема са неочишћеним снегом? Стављајући нам јасно до знања да је држава немоћна да очисти снег са улица и да ће тај посао брже-јаче-боље урадити страначки активисти СНС-а, министар нам је у ствари лепо објаснио да држава није у стању те исте улице да очисти ни од криминалаца. Имајући управо ово на уму, као и пример београдске полиције која није заштитила нити грађане нити њихову имовину у случају „Савамала“, вршачки инспектор је мудро поступио. Зашто би узалуд трошио своје време хапсећи криминалце у редовима СНС-а, кад унапред зна да ће ти случајеви остати на дну нечијих фиока? Што би себи без потребе натоварио беду на врат забадајући нос тамо где не треба? Уосталом, од њега нико ни не очекује да часно и поштено ради свој посао, јер тренутно су на цени инспектори који лако клекну и умеју да зажмуре и окрене главу на другу страну. И ухапсе грађане искључиво са те друге стране.

Да је једна странка, у овом случају СНС, данас јача од државних институција и како то функционише у пракси, лепо нам је објаснио извесни Дамир Зобеница, један од потпредседника Извршног одбора СНС-а. Он је гостујући на РТВ Панчево ватрено хвалио свог страначког колегу Бранка Маловића, координатора СНС за јужни Банат и Подунавље. Тако су гледаоци сазнали да је „Вршац добио статус града на инсистирање Бранка Маловића“, да ће реконструкција панчевачке болнице и болнице за ментално оболеле у Ковину, такође бити резултат прегалаштва друга Бранка. Сазнали смо да је неуморни Бранко решио да се обрачунава и са узурпацијом пољопривредног земљишта и да ће наставити да се „обрачунава са свиме што је нелегално, незаконито и није било нормално у јужном Банату“.

Овим изјавама Дамир Зобеница је само потврдио оно што сви знамо ? СНС је изместила процес политичког одлучивања из институција, заобилази демократске процедуре, успоставила је партијску државу у којој од воље партијских повереника зависе активности државних органа и тиме суспендовала правно функционисање државе и обесмислила политички систем. Чему скупштине Србије и Вршца када „Бранко инсистира“ на статусу града? Чему Покрајинска влада, Управа за капитална улагања АП Војводине и локалне самоуправе у Панчеву и Ковину кад „Бранкова енергија реконструише“ болнице? Чему инспекције, полиција, суд, тужилаштво, кад се „Бранко обрачунава“ са узурпаторима пољопривредног земљишта?

У истом дану, 17. јануара, док је Зобеница објашњавао како је Маловић од новобеоградског кафеџије и возача у Министарству рударства, без икакве формалне функције у државним институцијама, постао једини носилац реалне власти у јужном Банату и истински градоначелник у два јужнобанатска града и шест општина, Рада Трајковић гостујући на ТВ Хаппy објашњавала је свима нама да се Срби на Косову данас више плаше мафије него Албанаца. „Данас на Косову“, каже Рада, „суштинску власт спроводи Милан Радојчић који у међународној заједници важи за човека из мафије, оног снажног регионалног нивоа. Он контролише потпуно живот на северу, одређује и добро и зло“. У једном тренутку, појединим дремљивим гледаоцима учинило се да Дамир и Рада говоре о потпуно истим стварима само из различитих углова. И док су лагано тонули у сан испред ТВ екрана, неки су се могли заклети да је до њих допирао само један глас који им је шаптао да градовима од Баната до Косова, мимо свих државних институција, владају неки непознати људи које поставља Београд, да шира јавност не зна ни ко су они, ни одакле су, ни која су им занимања, нити чиме се баве. Али сви знају да су немилосрдни и да не праштају.

Да ли је иста матрица по којој се влада на равном Косову и у још равнијем Банату, процените сами. Вероватно да се људи и на Косову и у Банату плаше за своју сигурност, јер виде да држава није у стању ни да очисти снег са улица, а камоли да их заштити од бахате и безобзирне моћи појединаца.

И зато не љутимо се на вршачког инспектора што је лако поклекнуо пред страначком деспотијом. Човек само жели да сачува главу на раменима и свој посао. Коме се не клечи прође као Ћурувија. Или као Ђинђић. Или Оливер.

Ауторка је одборница ДС у Скупштини града Вршца

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ