lat

“Словачки приступ” као решење у борби против COVID-19


ПОДЕЛИТЕ:

Словачка је у два наврата тестирала на COVID-19 приближно 3,6 милиона својих грађана на 50.000 различитих локација и на тај начин је успела да у кратком року нормализује живот грађана, барем колико је то могуће у условима пандемије. Гледајући недељни просек, Словачка тренутно бележи мање од 2.000 нових случајева дневно, са драстичним трендом опадања ове бројке. Опадајући тренд је присутан и у случају броја преминулих од овог вируса.

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

У тренутку када уведене мере Владе Србије не доносе жељене резултате, када је здравље грађана угрожено и када нас тек очекују најгоре последице по одређене делове привреде и по остатак економије, поставља се питање да ли би сличан приступ могао да се примени и у нашој земљи.

Словачка је мања земља од Србије у којој живи 5,4 милиона становника, развијенија, са делимично бољом инфраструктуром, али не и толико централизована, што нам је можда и плус у овој тешкој ситуацији. За потребе ове акције у Словачкој, било је неопходно организовати 60.000 људи, од тога 20.000 медицинског особља и студената, док су остатак чинили војска, полиција и волонтери.

Наш здравствени систем је пред пуцањем, што значи да би нама била потребна додатна помоћ студената, волонтера, војске, полиције и бројних грађана који би без сумње подржали овакву акцију. Тако би коначно постало јасно колико је ова ситуација озбиљна, а сви би могли да наставе да раде посао одговорно и без оптерећујућих регулатива. Најбитније је, међутим, да би брзом акцијом медицински систем дефинитивно био растерећен.

Овакав приступ кошта, али нечињење ће нас свакако више коштати. На средње и дуге стазе бенефити би дефинитивно били већи од уложеног. Примера ради, примена нових мера довешће до додатног смањења промета угоститеља, а самим тим ће доћи и до смањења прихода које ће држава прикупити од ПДВ-а у наредном периоду. Да је држава купила тестове и тестирала већину грађана уместо што је применила нове мере, буџет би био мање оштећен, а грађани сигурнији.

Колико год нас озбиљност ситуације подсећала да је неопходно да сви будемо сложни, чињеница је да тренутни одговор државе доводи до незадовољства великог броја грађана и упитна је његова одрживост. Несумњиво је да, ако већ и држава и грађани нису задовољни тренутном ситуацијом, треба узети у разматрање неке од успешних примера из других земаља, а „словачки приступ” могли бисмо за почетак да применимо барем у одређеним жариштима, као својеврсни пилот програм.

Борисав Радојковић
Члан Главног одбора Демократске странке,
предузетник, магистар економије

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ