ћир

Skandalozna i neprimenjiva odluka Ministarstva prosvete: učenici, roditelji i zaposleni izloženi dodatnom riziku i pritisku


PODELITE:

Iako smo početkom septembra gledali brojne medijske priloge u kojima su nas obaveštavali da nema razloga za brigu, da se učenici polako useljavaju u učeničke domove, da su preduzete sve mere i da su deca sigurna, samo nekoliko dana kasnije stiglo je uputstvo Ministarstva kojim je predviđeno da se kapaciteti domova prepolove, da učenici svakog vikenda moraju da putuju kući i najava da će realizacija ovog uputstva biti strogo praćena.

Situacija u kojoj se nalaze učenici, njihovi roditelji i zaposleni u učeničkim domovima direktna je posledica nebrige i nezainteresovanosti Ministarstva prosvete, a ne pandemije. Ministarstvo prosvete bilo je dužno da reaguje na vreme i da osmisli strategiju, koja bi omogućila nesmetano funkcionisanje nastave, život u domovima i sigurnost dece i prosvetnih i pedagoških radnika, na šta je Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu više puta upozoravao u proteklim mesecima.

„Samo zato što ministar Šarčević i Ministarstvo prosvete nisu na vreme preduzeli neophodne korake, mi danas decu, roditelje i zaposlene izlažemo dodatnom stresu, naporu, finansijskim izdacima i zdravstvenim rizicima. Potpuno je skandalozna odluka da učenički domovi u septembru moraju sami da osmisle kako će da smanje svoje kapacitete i pred njima je definitivno nemoguć zadatak – da usklade potrebe svih učenika sa različitim rasporedom u školama, uz smanjene smeštajne kapacitete dok je školska godina već u toku,“ izjavio je Želimir Popov, predsednik Resornog odbora DS za prosvetu.

Demokratska stranka ponudila je održiv model nastave Ministarstvu prosvete još početkom avgusta, kada je postalo jasno da Ministarstvo nema strategiju koja bi obezbedila nesmetano odvijanje nastave i primenom koje bi se izbegli problemi sa kojima se danas suočavamo.

„Govorimo o deci koja su i pre no što im je rečeno da će morati da putuju svake nedelje ili nađu privatan smeštaj da ne bi propuštala obaveznu praktičnu nastavu bila pod stresom zbog neizvesnog početka školske godine; o roditeljima koji brinu kako da svoje dete zaštite i da mu omoguće školovanje, da sve to finansiraju i učine logistički mogućim; o zaposlenima u školama i učeničkim domovima koji prekasno dobijaju nerealna uputstva i koji se direktno suočavaju sa posledicama nesposobnosti donosioca odluka u Ministarstvu prosvete i državi uopšte. To su ljudi koje moramo podržati i kojima moramo pružiti ruku, ne smemo ih ostaviti da se sami snalaze, i zato Demokratska stranka insistira na hitnoj reakciji Ministarstva i rešavanju problema do kraja nedelje,“ zaključio je Želimir Popov.

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE