lat

Скандалозна и непримењива одлука Министарства просвете: ученици, родитељи и запослени изложени додатном ризику и притиску


ПОДЕЛИТЕ:

Иако смо почетком септембра гледали бројне медијске прилоге у којима су нас обавештавали да нема разлога за бригу, да се ученици полако усељавају у ученичке домове, да су предузете све мере и да су деца сигурна, само неколико дана касније стигло је упутство Министарства којим је предвиђено да се капацитети домова преполове, да ученици сваког викенда морају да путују кући и најава да ће реализација овог упутства бити строго праћена.

Ситуација у којој се налазе ученици, њихови родитељи и запослени у ученичким домовима директна је последица небриге и незаинтересованости Министарства просвете, а не пандемије. Министарство просвете било је дужно да реагује на време и да осмисли стратегију, која би омогућила несметано функционисање наставе, живот у домовима и сигурност деце и просветних и педагошких радника, на шта је Ресорни одбор Демократске странке за просвету више пута упозоравао у протеклим месецима.

„Само зато што министар Шарчевић и Министарство просвете нису на време предузели неопходне кораке, ми данас децу, родитеље и запослене излажемо додатном стресу, напору, финансијским издацима и здравственим ризицима. Потпуно је скандалозна одлука да ученички домови у септембру морају сами да осмисле како ће да смање своје капацитете и пред њима је дефинитивно немогућ задатак – да ускладе потребе свих ученика са различитим распоредом у школама, уз смањене смештајне капацитете док је школска година већ у току,“ изјавио је Желимир Попов, председник Ресорног одбора ДС за просвету.

Демократска странка понудила је одржив модел наставе Министарству просвете још почетком августа, када је постало јасно да Министарство нема стратегију која би обезбедила несметано одвијање наставе и применом које би се избегли проблеми са којима се данас суочавамо.

„Говоримо о деци која су и пре но што им је речено да ће морати да путују сваке недеље или нађу приватан смештај да не би пропуштала обавезну практичну наставу била под стресом због неизвесног почетка школске године; о родитељима који брину како да своје дете заштите и да му омогуће школовање, да све то финансирају и учине логистички могућим; о запосленима у школама и ученичким домовима који прекасно добијају нереална упутства и који се директно суочавају са последицама неспособности доносиоца одлука у Министарству просвете и држави уопште. То су људи које морамо подржати и којима морамо пружити руку, не смемо их оставити да се сами сналазе, и зато Демократска странка инсистира на хитној реакцији Министарства и решавању проблема до краја недеље,“ закључио је Желимир Попов.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ