lat

Надзорни одбор у функцији изборних манипулација


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке др Зоран Лутовац за Данас

Напредњаци су најавили да ће пред изборе формирати скупштински надзорни одбор за праћење избора, шта се њиме добија , уколико не постоји могућност кажњавања, нарочито медија у изборној кампањи? И како коментаришете ламентирање напредњака над тим што ће они бити ти који су омогућили формирање надзорног одбора после 20 година, а да опозиција за то није уопште заинтересована, јер их занимају само РЕМ и РТС?

Зоран Лутовац: Кад донесете једну такву меру у систему који онемогућава слободне и поштене изборе онда ви ту меру стављате у функцију изборних манипулација.

Слободни избори подразумевају и слободно формирање воље бирача (слободне медије) и слободно изражавање воље бирача (слободно и тајно гласање), али и институционални оквир за слободне изборе (делотворни механизми за заштиту људског права на слободне изборе – стручна и самостална изборна администрација и независност судства).

Да се разумемо, не би Србија постала нормална држава ни да се испуне све препоруке независних експерата, али би то био први корак у добром правцу. Да би дошло до суштинских промена неопходно је да имамо владавину права, поделу власти, слободне и професионалне медије, независно судство...

(Преузето из: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ