lat

Саша Пауновић о десет година власти СНС: Kад би вођа отишао у пензију, сви зомбији би се претворили у прашину


ПОДЕЛИТЕ:

Живимо роман епске фантастике. Окупирала нас је мрачна сила. Зло је ушло у све поре друштва и загадило и отровало све са чим је дошло у додир. Србија је руинирана корупцијом која се ваља са краја на крај државе. Напредњачке војводе пијане од опљачканих пара и моћи оргијају. Срећни робови у плавим прслуцима спаљују сваку слободну идеју и сваког јеретика који се усуди да буде против власти у медијским крематоријумима.

То каже за Данас Саша Пауновић, некадашњи председник општине Параћин, која је је међу последњима „пала“ под власт напредњака, одговарајући на питање како види 10 година власти СНС.

Kако и колико су промењени Србија и локал за тих 10 година?

Укинуто је право на слободно мишљење и бављење политиком сваком ван СНС. Локална политика и локална самоуправа су затрти. Општине воде зомбији од којих се само чују хвалоспеви вођи. Суштинска разлика између СНС и ДС јесте и у томе што је СНС заступник централизације, а ДС децентрализације. Међутим, СНС централизацију реализује кроз мрежу “партијских координатора” који се постављају у централи странке и који контролишу сваку одлуку локалних власти, од запошљавање портира, до постављења председника општине, а не кроз државне институције. Одлучују о парама, јавним набавкама, добијању послова, конкурсима за доделу пара по свим основама. Ово одлучивање наравно спроводе у интересу странке а не грађана.

Због чега су напредњаци тако успешни у одржавању на власти?

Зато што уколико им се супротставите могу да вас на овај или онај начин убију и са тим немају никаквог проблема. Приватизовали су државу. Исисавају милијарде. Тим парама устоличили су мафију или она њих, зависи од погледа на ствари. “Ликвидирају” сваког ко би могао да их угрози, а не да се подмитити. Под “ликвидацијом” сматрам уништавање људи путем “медија”, хапшења под лажним оптужбама, притварање политичких противника уз помоћ корумпиране полиције и правосуђа, уништавање послова преко корумпираних инспекција, слање мафије да прети деци, пребијање по потреби, све до стварне могућности пуцања у леђа. То је тајна њиховог “успеха”.

Да ли су они успешни и јаки или је опозиција неспособна, безидејна и беу програма да их смени?

Далеко смо од било какве програмске и идејне политичке борбе. Опозиција, пре свега ДС, је систематски разорена током ових десет година. Стотине су ухапшене под лажним оптужбама, уз весеље у „грађанској јавности“ и месецима невини држани у притвору. Уз асистирање „слободних медија“ и „цивилног друштва“ измењени су закони, срезани приходи политичких организација из буџета како се паре не би „бацале на странке“, организовани превремени избори, да би се ДС као главна претња у то време трајно финансијски онеспособила. Уследио је директан покушај преузимања ДС од стране СНС, финансијски и медијски се пружала подршка „пучистима“ – колаборационистима и на крају смо добили и лажну опозицију коју је креирао режим. Свака стварна опозициона групација има свој режимски „фластер“ који заузима одређени део политичког спектра. СНС се темељно бавио елиминисањем организоване политичке претње по власт и то су радили уз коришћење и незаконитиих средстава. И опозиција је начинила бројне грешке.

Енергија протеста 2018/19 није искоришћена за изградњу организованог опозиционог фронта за изборе 2020. већ је удављена у идеји бојкота. „Kоњица“ у виду ЕУ није интервенисала и решила проблем. Није дошло до побољшања, него до погоршања изборних услова. “Делигитимизација” режима бојкотом била је Пирова победа опозиције. Бојкотом локалних избора додатно је разорен темељ опозиционог организовања – локалне организације. Избори 2022. били су зато само „хватање даха“. Чињеница да нисмо имали кандидата за градоначелника Београда пред изборе који су дошли у редовном року прилично је поражавајућа.

Шта ће бити с напредњацима кад Вучић не буде више председник странке?

Вучић ће увек бити председник СНС. Одлучиваће и онда кад не буде формално на челу странке. СНС без Вучића неће постојати. То је симбиоза. Њихови локални представници су омражени, али су масе опчињене вођом. Та “љубав” се наравно пумпа преко “медија”. На тој опчињености јашу локалне кабадахије, без ње њих не би било. Kад би вођа отишао у пензију, сви ти зомбији би се претворили у прашину. То вам је још једна аналогија са епском фантастиком. Kад зора сване и петао кукурикне, елиминише се извор мрачне силе. Хипнотисане масе прогледају и умлате мочугама оне бауке и орке који нису благовремено побегли у рупе у земљи. Тако ће то бити и са напредњацима.

Саша Пауновић, члан председништва Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ