lat

Саша Пауновић: Једини пут – сарадња свих који се залажу за промене у друштву


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Саше Пауновића за Глас Шумадије

Познато је да су све опозиционе политичке организације исцрпљене медијском хајком, прогањањем људи кроз злоупотребу институција, намерним смањивањем прихода кроз измене прописа, да саме немају ресурсе да се изборе за неопходне промене у друштву. Имајући то у виду чини се да је једини пут сарадња свих који се залажу за промене у друштву и слажу око неких општих тема, каже председник општина Параћин и заменик председника Демократске странке Саша Пауновић.

Општина Параћин једно је од три места у Србији (поред Чајетине и Шапца) која нису, како се то говорило у протеклој изборној кампањи, “уподобљена” са републичком влашћу.  А Саша Пауновић, председник општине Параћин и заменик председника Демократске странке, због постизборних притисака и уцена на опозиционе градоначалнике и одборнике у тим општинама и градовима иницирао је  жалбу Комитету локалих и регионалних власти Савета Европе, коју “потписују” и Милан Стаматовић (Чајетина) и Небојша Зеленовић (Шабац). Очекује се и да на новембарском пленарном заседању Конгреса Савета Европе и на њеном представичком телу Већу локалних власти „градоначелници под притиском“ буде једна од најважнијих тема.

Саша Пауновоћ је и заменик председника Демократске странке, па разговор почињемо питањем о критикама које поједини функционери те партије износе на на рачун Савезаа за Србију, пре свега због сарадње са покретом Двери.

Свако има право на став о Савезу који може да искаже у дебати унутар политичке организације којој припада, свако може на тај начин дати и бољи предлог који ће онда органи странке размотрити, то је уобичајена процедура. Видели смо како је прошла идеја о изласку на изборе на начин који је виђен као саботажа уједињеног фронта опозиције на београдским изборима. Познато је да су све опозиционе политичке организације исцрпљене медијском хајком, прогањањем људи кроз злоупотребу институција, намерним смањивањем прихода кроз измене прописа, да саме немају ресурсе да се изборе за неопходне промене у друштву. Имајући то у виду чини се да је једини пут сарадња свих који се залажу за промене у друштву и слажу око неких општих тема. Наравно, право на издвојен став када се користи у расправи унутар странке јесте потпуно нормална ствар. С друге стране, кад се издвојено мишљење износи у јавност а да се не тражи и не користи могућност расправе унутар странке, то је пре свега средство привлачења пажње и знак да онај ко то користи или нема најбоље намере или просто показује незрелост која га дисквалификује да буде озбиљан учесник у полиитчком животу.

Прошло је више од три недеље од заказаног, па отказаног састанка са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем. Да ли је притисак на опозиционе општине и град Шабац смањен? Јесте ли имали од тада контакте са министром Ружићем или премијерком Аном Брнабић?

Нових контаката није било, одржан је састанак представника Чајетине, Шапца и Параћина како бисмо се договорили о даљим корацима. Предложићемо списак тема за које сматрамо да су у овом тренутку важне, а тичу се управо нашег виђења да се на опозиционе локалне самоуправе врши организовани притисак уз злоупотребу институција и кршење прописа и очекујем да се на те теме отвори расправа у наредним недељама и у јавности и на релацијии опозиционе општине  – Влада РС.

Састанак је заказан након Вашег сусрета са премијерком Брнабић пред пут у Истамбул где је пред Комитетом за мониторинг Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе требало да говорите о притисцима које у Србији трпе председници опозиционих општина. Говор сте ускладили са закључицима састанка са премијерком. Из перспективе данашњих догађаја, да ли бисте нешто у том говору променили?

Не, јер се никаква одлука није ни очекивала у Истанбулу, гласање по том питању није било предвиђено, а управо поводом и ове теме председавајући је затражио да у новембру у Стразбуру буде заказана дебата под називом „Градоначелници под притиском“ у већу локалних власти што је још шире и важније тело Конгреса од Комитета за мониторинг. С тим у вези добио сам и писмо генералног секретара г. Кифера, који је потврдио да ће ова тема бити на дневном реду у новембру у Стразбуру, што је нова прилика за разговор везан за наше виђење да у Србији постоји притисак кроз злоупотребу институција и кршење прописа на представнике опозиције у локалним самоуправма.

У међувремену, имамо времена да се о овоме разговара отворено у Србији и да кроз тај отворени разговор закључимо да ли   ћемо успоставити механизме којима ћемо почети да градимо заиста демократско друштво или ће се тренутна власт и даље правити  невешта проглашавајући свакодневно малтретирање људи широм Србије зато што имају другачије политичко мишљење „уобичајеним    фолклором“ на локалној политичкој сцени. Није реч о „уобичајеним“ дешавањима, имамо драматичну ситуацију.

Изјавили сте да би следећи састанак могао да буде одржан у Србији.

Да, у току су разговори да следећи састанак Комитета за мониторинг ван Стразбура буде одржан у Србији, почетком 2019. године, после новембарског заседања у Стразбуру. Општина Параћин је упутила званичан допис и за сада имамо подршку Чајетине и Шапца, а очекујем да ће нам се придружити и неке друге локалне самоуправе.

Каква је атмосфера данас у Параћину?

У току је летње затишије које повремено прекине неки таблоидни чланак на порталима које контролише СНС уз потпуно сумануте наслове.

Локални СНС снима филмове о Вама у којима сте криви за све што се од ’45. негативно догодило у Параћину. Какве су Ваше могућности да допрете до грађана, с обзиром на медијску блокаду?

Размере лагања које користи СНС у Параћину су просто запањујуће. Рецимо оптужују ме за „пропаст штофаре 2012.год. и губитак 2000 радних места у њој“ а фабрика је у стечај отишла 1997. године и  2003. је део имовине купила италијанска фирма која је запослила мање од 200 људи и затим и сама отишла у стечај и у Србији и у Италији негде 2009. Јасно је да је реч о невероватној лажи, али они рачунају на то да лажима придобију незадовољне младе људе који не памте деведесете, како би их окренули против локалне власти, јер млади често и не знају ко је за шта надлежан, нити их то занима, само знају да живот у Србији није лак, па им је потребан кривац а СНС нуди лако објашњење за све проблема – крива је општина.

На располагању су нам друштвене мреже, директни контакт са грађанима, нешто медија, извештаји које општина доставља грађанима у виду информатора о раду јавних служби. Најважније од свега је да је истина на нашој страни, а да су неистине које пласира СНС таквих размера да на прву лопту мало ко може да поверује да је неко спреман толико крупно да слаже, па људи најпре зазиру и питају се има ли у томе истине, међутим време демантује практично све од ових лажи и на крају постаје јасно чиме се служе. Толика количина неистина у њиховој пропаганди на крају се окрене против њих самих.

У готово свим овим местима постоји по неки портал, који није уписан у регистар медија, али износи разне „податке“ опозционим политичарима и активистима.

То је организована шема, то није случајност, постоји очигледно центар одакле се управља акцијом, врши обука, притисци који се врше на тај начин су синхронизховани. На пример, уколико се неки привредник појави са мном на јавном месту у неком прилогу медија, већ сутрадан зову га са „портала“ да испитују „његове афере“ и да му прете. Управо је то део наше жалбе Савету Европе, чињеница да се организовано, па и криминално врши притисак и људи уцењују објављивањем лажних афера.

Много буре изазвала је одлука власника локалне ТВ Канал М да телевизију прода Радоици Милосављевићу, који је већ по Србији, што купио, што погасио, десетак телевизијских станица. Изјавили сте да је локални медиј продат под притиском. На основу чега то тврдите?

Параћин је мали град, сви ми овде знамо шта се десило и ко је код кога био, са ким, шта му је рекао и ко је коме руку завртао.

Параћински напредњаци тврде да су прикупили 20.000 потписа грађана за Вашу смену.

Те потписе сем њих самих нико до данас није видео нити су предати било којој институцији. Очигледно су лажни, као и њихове лажне вести.

Где је место Демократске странке У Савезу за Србију?

Грађани су на београдским изборима јасно поручили да желе уједињење опозиције, а Демократска странка може допринети оваквом Савезу својом организацијом.

Јово Бакић тај савез назива „корпом трулог воћа“.

Ко год има бољи предлог нека га изнесе, ко год зна неке боље људе који ће се ангажовати да се у овом друштву изборимо за демократске промене нека их одмах пронађе и убеди да се укључе у политику, а потпуно је легитиман став и да никакве промене нису потребне, има свакако људи којима је добро и овако. Савез има за циљ да окупи оне који сматрају да су демократске промене неопходне да бисмо живели боље, да нам је потребно пре свега поштовање људских права и слобода, владавина права, слобода медија, фер и поштени избори, ти циљеви су чини ми се неспорни чак и ако се за њих залажу они које понеко види као „труло воће“.

Може ли Савез ако се формира, и да ли ће бити, подршка опозиционим „градоачелницима под притиском“?

Борбу локалних самоуправа за основна права не треба мешати са борбом политичких организација за промене у друштву, а неки од циљева очигледно су исти  и већ наведени – успостављање владавине права, фер и поштени избори, слобода медија, поштена демократска утакмица.

Бивши председник Демократске странке Бојан Пајтић заступа тезу да је потребно бојковати и Скупштину и изборе. Шта Ви мислите о томе?

Мислим да изборе не треба бојкотовати, а да ли треба учествовати у раду овакве скупштине то је питање које би требало размотрити после одржаних избора. Бојкот има смисла ако у њему учествују све политичке организације које нису у колаборацији са режимом на власти.

Пајтић програму Савеза за Србију замера чињеницу да је „мало Војводине“

Нацрт програмских циљева Савеза представља тачке око којих је постигнута сагласност, а не политички програм политичке организације, јер у супротном не бисмо говорили о Савезу него о политичкој странци, а то није случај. У нацрту се не помињу теме по којима се политичке организације које желе да формирају Савез разликују, јер свака има свој програм и не одустаје од тог програма при уласку у Савез. Савез је средство да уопште дођемо у ситуацију да у јавности заговарамо наше посебне програме и придобијамо подршку грађана  у фер утакмици.

(Извор: Глас Шумадије)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ