Саопштење за медије - Главни одбор Демократске странке, 30.11.2019.

Демократска странка данас је на Главном одбору донела одлуке о оснивању Одбора за финансијско управљање и контролу, као и Грађанског демократског клуба.

Задатак одбора за финансијску контролу и управљање биће да контролише, прати и оцењује финансијске токове у ДС-у и да успоставља јасан и транспарентан систем контроле трошења финансијских средстава ДС-а. Одбор чине угледни стручњаци и професори наше академске зајединце: Вида Огњеновић, проф. др. Ђорђе Павићевић, судија Зоран Ивошевић, проф. др. Жарко Требјешанин, Корнелија Букач, интерна ревизорка, проф. др. Драгор Хибер, Гојко Божовић, издавач и књижевник, као и др Данило Шуковић, економиста и бивши члан Савета за борбу против корупције.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, рекао је да је веома важно да Демократска странка врати дуг који је направљен у прошлости, али да то није питање само пуког враћања финансијског дуга, већ најпре питање повратка политичког кредибилитета.

„Замолићемо наше чланове, симпатизере и све грађане који желе да нам помогну да уплаћују прилоге, како не бисмо зависили ни од кога, а посебно не од центара моћи изван странке. Нећемо да наше одлуке зависе од тога какве би последице имале по наше финансирање, већ од тога да ли су исправне и у интересу грађана. Врло је важно да у овоме будемо уверљиви и отворени, а чланови и чланице комисије својим угледом и чашћу биће гарант да ће се читав процес одвијати у складу са прописима и начелима етике и морала.“

Зоран Лутовац рекао је да је Грађанско демократски клуб основан као тело које окупља независне и угледне интелектуалце који ће расправљати о важним политичким и друштвеним темама, износити критичке осврте, али и креирати предлоге за решавање проблема. Демократска странка овим путем жели да врати дијалог у политку.

„У руководству и члановима Демократске странке Грађанско демократски клуб имаће отворене саговорнике посвећене јавном добру, спремне да приме критику и прихвате добре предлоге“, закључио је Лутовац.