ћир

Ružić da dođe u Kuršumliju i objasni zašto demografski gasi ovaj kraj


PODELITE:

Demokratska stranka je krajem prošle godine upozorila javnost da će vlast suludom odlukom da u istu učionicu u malim sredinama smesti sve učenike od 5. do 8. razreda ugasiti male škole, što će za posledicu imati i gašenje populacije u malim sredinama. Nažalost, Ružić i pored našeg upozorenja nije odustao od ove ideje i pred početak nove školske godine, roditelji i nastavnici širom Srbije pišu peticije protiv ove zakonske odredbe. 

„Broj stanovnika u Kuršumliji je za poslednjih deset godina smanjen za oko 12% i ova odluka Ministarstava prosvete će dodatno ubrzati depopulaciju naše opštine. Nemoguće je da nastavnik istovremeno predaje učenicima viših razreda osnovne škole različito gradivo i toga su svesni i roditelji i nastavnici, samo ministar izgleda nije. U opštini Kuršumlija, pomenuta nastava će biti organizovana u O.Š. ’Drinka Pavlović' sa terenskim školama u Grabovnici i Rači i O.Š. ’Miloje Zakić’ sa terenskom školom u Lukovskoj banji. Roditelji i nastavnici su, zbog toga, organizovali potpisivanje peticije kako bi se sporna odluka ukinula. Neki od roditelja su decu prebacila u gradske škole, u strahu da će njihova deca spajanjem različitih razreda izgubiti osnovno pravo – pravo na obrazovanje. Pozivam ministra Ružića da poseti Kuršumliju, kraj iz koga potiče njegova porodica, i objasni građanima zašto učestvuje u gašenju sela u ovoj, ali i drugim slabo razvijenim opštinama,“ rekla je Vesna Jakovljević, članica Resornog odbora Demokratske stranke za obrazovanje.

„Demokratska stranka poziva ministra Ružića da ukine odluku o izvođenju kombinovane nastave u višim razredima osnovne škole i problem malih škola reši kroz široku javnu raspravu, uz primarni cilj da se očuva populacija i u malim sredinama, sačuva kvalitet nastave i jednaki uslovi za sve učenike. Ukoliko to ne uradi, sledi tužan scenario. Prvo će školske klupe ostati prazne, a onda i čitava naselja“, zaključila je Vesna Jakovljević, nastavnica hemije iz Kuršumlije.

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE